Studiewijzer 2021/2022

Globale inhoud

In dit vak wordt een overzicht gegeven van de evolutie van het vakgebied Meetkunde van in de Griekse Oudheid tot de twintigste eeuw. Dit gebeurt aan de hand van het Erlangen-programma, een overkoepelende visie die door de wiskundige Felix Klein ontwikkeld is en het verband legt tussen groepentheorie en meetkunde. In het bijzonder worden de volgende meetkundes beschouwd: Euclidische Meetkunde, Projectieve meetkunde, Hyperbolische meetkunde, Differentiaalmeetkunde en Algebraische Meetkunde. In het kort wordt besproken welke objecten die meetkundes bestuderen, welke technieken ze gebruiken en welke symmetrien van belang zijn.

Studiemateriaal

Literatuur

  • Literatuur: Brannan et al., 'Geometry'. Zie link

Syllabus

  • Er is een invulsyllabus beschikbaar

Leerdoelen

  • Studenten kunnen een beschrijving geven van het Erlangenprogramma en illustreren met voorbeelden.
  • Studenten kunnen de basisconcepten uit de volgende meetkundes beschrijven: Euclidische Meetkunde, Affiene meetkunde, Projectieve meetkunde, Hyperbolische meetkunde, etc.
  • Studenten kunnen herkennen uit welke soort meetkunde een bepaalde stelling afkomstig is.
  • Studenten kunnen technieken uit verschillende soorten meetkundes gebruiken om meetkundige stellingen te bewijzen.
  • Studenten kunnen de symmetriegroepen van de volgende meetkundes beschrijven: Euclidische Meetkunde, Projectieve meetkunde, Hyperbolische meetkunde, Differentiaalmeetkunde en Algebraische Meetkunde.
  • Studenten kunnen de classificatie van kegelsneden in de verschillende meetkundes beschrijven en toepassen.
  • Studenten kunnen een historisch overzicht geven van de evolutie van Meetkunde van de Oudheid tot nu.

Onderwijsvormen

  • Hoorcollege
  • Werkcollege
  • practische opdracht

Elke week zijn er 2 lesuren hoorcollege en 2 lesuren werkcollege. In de hoorcolleges wordt de theorie gegeven en voorbeelden classicaal uitgewerkt. Tijdens het werkcollege gaan jullie zelf aan de slag met de oefeningen uit het boek. Daarnaast zijn er ook een aantal praktische opdrachten die concepten uit de meetkunde toepassen op het dagelijkse leven.

Verdeling leeractiviteiten

 

Activiteit

Aantal uur

Vragenuur

2

Hoorcollege

14

Werkcollege

14

Tentamen

2

Zelfstudie

52

Academische vaardigheden

Geziene concepten toepassen op een nieuwe situatie. Een overkoepelende visie/brede kijk op een onderzoeksgebied ontwikkelen.

Aanwezigheid

Aanwezigheidseisen opleiding (OER-B):

  • Van elke student wordt actieve deelname verwacht aan het onderdeel waarvoor hij/zij staat ingeschreven.
  • Als een student door persoonlijke omstandigheden niet aanwezig kan zijn bij een verplicht onderdeel van het programma, dient hij/zij dit zo snel mogelijk schriftelijk te melden bij de betreffende docent en de studieadviseur.
  • Het is niet toegestaan om verplichte onderdelen van een onderdeel te missen als er geen sprake is van overmacht.
  • Bij kwalitatief of kwantitatief onvoldoende deelname, kan de examinator de student uitsluiten van verdere deelname aan het onderdeel of een gedeelte daarvan. Voorwaarden voor voldoende deelname worden van te voren vastgelegd in de studiewijzer en op Canvas.
  • Bij alle onderwijseenheden van jaar 1 en 2 is een student verplicht bij minimaal 80% van de werkcolleges en tutoraten aanwezig te zijn. Bovendien moet worden deelgenomen aan eventuele tussentoetsen en verplicht gesteld huiswerk. Als niet aan deze verplichting is voldaan, wordt de student uitgesloten voor de herkansing van de onderwijseenheid. In geval van persoonlijke omstandigheden, zoals in OER-A Artikel A-6.4 omschreven, wordt in overleg met de studieadviseur een afwijkende regeling voorgesteld.

Aanvullende eisen voor dit vak:

Aanwezigheid bij de werkcolleges is verplicht. Als je niet bij minstens 80% van de werkcolleges aanwezig bent geweest dan vervalt je recht op het hertentamen, zoals vermeldt in het OER-B artikel 4.9 lid 2.

Toetsing

Onderdeel en weging Details

Eindcijfer

70%

Tentamen

20%

Huiswerk

10%

Practische opdracht

Het huiswerk telt mee voor 20% van het eindcijfer, het tentamen voor 70% en de practische opdrachten voor 10%n. Het huiswerk en de practische opdrachten vervallen voor het hertentamen.

Opdrachten

Homework

Instageom

  • Toepassingen van meetkunde in 'het dagelijkse leven'

Fraude en plagiaat

Dit vak hanteert de algemene 'Fraude- en plagiaatregeling' van de UvA. Hier wordt nauwkeurig op gecontroleerd. Bij verdenking van fraude of plagiaat wordt de examencommissie van de opleiding ingeschakeld. Zie de Fraude- en plagiaatregeling van de UvA: http://student.uva.nl

Weekplanning

Weeknummer Onderwerpen Studiestof
1 Euclidische meetkunde  intro
2 Kegelsneden Brannan Ch 1 
3 Affiene meetkunde  Brannan Ch 2 
4 Projectieve meetkunde  Brannan Ch 3 
5 Projectieve meetkunde  Brannan Ch 4 
6 Niet-Euclidische Meetkunde Brannan Ch 6+7
7 Meetkunde in de 20ste en 21ste eeuw  Brannan 8  + Een overzicht van de soorten meetkunde die je in de Bachelor en Master zal tegenkomen
     

 

Rooster

Het rooster van dit vak is in te zien op DataNose.

Honoursinformatie

Op dit vak is geen honoursuitbreiding mogelijk.

Aanvullende informatie

Dit vak heeft een Canvas-site. Hier vind je de noodzakelijke aanvullende informatie, zoals de groepsindeling van de werkcolleges, de opdrachten. Bekijk de Canvas-site dus met regelmaat.

Verwerking vakevaluaties

De practische opdracht is aangepast om de participatie van de studenten te verhogen.

Contactinformatie

Coördinator

  • Raf Bocklandt

Hoorcollegedocent
Raf Bocklandt
Science Park 105-107, Kamer F3.13
Tel.nr : (+31 20 525) 6553
E-mail : raf.bocklandt@gmail.com