0 EC
Semester 1 & 2, periode 1, 2, 4, 5
50822PAV0Y
Eigenaar | Bachelor Kunstmatige Intelligentie |
Coördinator | Anja Ruhland |
Onderdeel van | Bachelor Kunstmatige Intelligentie, jaar 2Bachelor Bèta-gamma, major Kunstmatige Intelligentie, jaar 2 |
Orientatie op Studie en Loopbaan heeft drie doelen:
Je gaat het vakgebied van de kunstmatige intelligentie (KI) (verder) verkennen. Dit doe je zowel binnen als buiten de universiteit: zo ga je onderzoeken wat je interessant vindt binnen de KI, wat jouw sterke punten zijn en welke werksetting bij jou zou kunnen passen. Je brengt de verschillende onderzoeksrichtingen binnen de UvA in kaart en je gaat praten met een alumnus. Centraal hierbij staat onderlinge uitwisseling: je verzamelt informatie en deelt deze tijdens de bijeenkomsten met je medestudenten. Daarnaast ga je praktisch aan de gang, onder andere door het bezoeken van colloquia waar je in jaar 1 al mee begonnen bent.
Alle onderdelen van OSL tezamen zorgen ervoor dat je gerichter besluiten kunt nemen over de invulling van de keuzeruimte in het derde jaar en je afstudeeronderzoek. Ook bereid jij je zo voor op de stap richting master en/of de arbeidsmarkt. Je tutor zal je begeleiden in deze zoektocht en zal in individuele mentorgesprekken met je meekijken naar je studievoortgang en keuzeproces.
Canvas: Oriëntatie op studie en Loopbaan
Oriëntatie is een verplicht onderdeel van het Tweedejaarsproject KI. Dit betekent dat de student aan alle voorwaarden van Oriëntatie dient te hebben voldaan, om het Tweedejaarsproject KI te mogen afronden. De reden hiervan is dat je belangrijke kennis en ervaring opdoet bij Oriëntatie om adequaat keuzes te kunnen maken voor je vervolgtraject: de invulling van je keuzeruimte en afstudeerproject.
Studenten moeten Oriëntatie in hun tweede studiejaar volgen. De inhoud en roostering van Oriëntatie is afgestemd op de tweedejaars student BSc KI.
Oriëntatie loopt gedurende het gehele jaar met uitzondering van de blokken 3 en 6. Het wordt gevolgd binnen een vaste groep studenten die begeleid wordt door een tutor, over het algemeen een ouderejaars KI-student. Iedere twee weken is er een bijeenkomst die maximaal twee uur duurt, maar meestal iets korter. Twee keer in het jaar is er een mentorgesprek in plaats van de bijeenkomst. Voor de bijeenkomsten geldt een aanwezigheidsplicht. Hiernaast zijn er een aantal tussentijdse opdrachten, die tevens verplicht zijn.
Oriëntatie wordt per periode geroosterd en bij de roostering wordt zo goed mogelijk aangesloten bij de lopende vakken uit het tweede jaar. Omdat er daarnaast rekening wordt gehouden met ieders persoonlijke onderwijsrooster (keuzevakken, eerstejaars vakken), moet er soms noodgedwongen na 17 uur geroosterd worden.
Activiteit |
Aantal uur |
Werkcollege |
Iedere twee weken 2 uur: ca. 8 x 2 uur voor het eerste semester en 6 x 2 uur voor het tweede semester. |
Zelfstudie en opdrachten |
gemiddeld 4-8 uur, plus de tijd die nodig is om gekoppelde opdrachten uit te voeren. |
Aanwezigheidseisen opleiding (OER-B):
Aanvullende eisen voor dit vak:
Voor de practica geldt een aanwezigheidsplicht. De kwaliteit van het practicum wordt voor een groot deel bepaald door de actieve participatie van studenten tijdens de bijeenkomsten. Het is essentieel dat je de thuisopdrachten serieus uitvoert en aanwezig bent bij de bijeenkomsten. Daartoe gelden de volgende twee regelingen:
Afwezigheidsregeling: je mag in totaal maximaal 2 (van de 14) practica missen, ongeacht de reden. Verwacht je een practicum te missen, meld dit dan bij je tutor voorafgaand aan de bijeenkomst.
Partipicatieregeling: alle thuisopdrachten van Oriëntatie dienen te worden gemaakt en ingeleverd vóór de afgesproken deadline. Er mag maximaal één opdracht gemist worden of te laat worden ingeleverd. Die opdracht moet dan alsnog ingeleverd worden vóór een nieuw te stellen deadline.
Wanneer je niet voldoet aan bovenstaande twee regelingen kun je Oriëntatie niet afronden en zal je dit een jaar later opnieuw moeten volgen, waardoor je het Tweedejaarsproject KI pas een jaar later kan afronden.
Onderdeel en weging | Details |
Eindcijfer |
Oriëntatie is een verplicht onderdeel van Tweedejaarsproject KI. Dit betekent dat de student aan alle voorwaarden van Oriëntatie dient te hebben voldaan, om het Tweedejaarsproject KI te mogen afronden. De bijeenkomsten moeten 'voldaan' zijn en het Tweedejaarsproject KI succesvol afgerond om te slagen voor Orientatie.
De manier van inzage wordt via de digitale leeromgeving gecommuniceerd.
Zie voor de beschrijving van de opdrachten Canvas: Orientatie op studie en loopbaan
Oriëntatie kent een aantal opdrachten/onderdelen. Het programma is te vinden op Canvas.
De onderdelen zijn:
Dit vak hanteert de algemene 'Fraude- en plagiaatregeling' van de UvA. Hier wordt nauwkeurig op gecontroleerd. Bij verdenking van fraude of plagiaat wordt de examencommissie van de opleiding ingeschakeld. Zie de Fraude- en plagiaatregeling van de UvA: http://student.uva.nl
Het rooster van dit vak is in te zien op DataNose.
Tweedejaars BSc KI studenten en alle tweedejaars major KI studenten worden automatisch aangemeld voor Oriëntatie en ook automatisch toegevoegd aan de Canvas-site.
Overige studenten die Oriëntatie op studie en loopbaan willen (of nog moeten) volgen dienen zichzelf per e-mail aan te melden bij de coördinator van Orientatie.