Emotie, Motivatie en Interne Regulatie

Emotion, Motivation and Internal Regulation

6 EC

Semester 2, periode 6

5102EMIR6Y

Eigenaar Bachelor Psychobiologie
Coördinator dr. H.J. Krugers
Onderdeel van Bachelor Psychobiologie, jaar 2

Studiewijzer 2021/2022

Globale inhoud

Emotie en motivatie zijn twee centrale concepten in de psychobiologie die nauw met elkaar verbonden zijn. Emoties zijn gevoelens of ervaringen die gepaard gaan met fysiologische, gedragsmatige en subjectieve veranderingen. Motivatie is een proces dat richting, persistentie en sterkte van doelgericht gedrag beïnvloedt. Emoties kunnen een gevolg zijn van situaties waarin motieven worden bevredigd of bedreigd, en motivatie kan beïnvloed worden door emotionele staat.

Tijdens dit vak zullen psychologische aspecten en neurobiologische mechanismen van emotie, stress, angst, motivatie en beloning worden bestudeerd met als doel de rol van deze processen te begrijpen bij het verklaren van gedrag. Hierbij komen verschillende aspecten van theorie en praktijk van belangrijke en recente ontwikkelingen binnen dit onderzoeksgebied aan bod.

Daarnaast zal worden ingegaan op de interne regulatie die ten grondslag ligt aan emotie en motivatie, onder andere door het bestuderen van betrokken hormonale regelsystemen, neuro-hormonale regulatie en fysiologische mechanismen. 

Ook zullen aandoeningen die gepaard gaan met verstoorde emotionele en motivationele regulatie, zoals angststoornissen en verslaving, aan bod komen.

Studiemateriaal

Literatuur

  • Kandel et al.: Principles of Neural Science. 6th Edition © 2021

Overig

  • Overig studiemateriaal en collegestof wordt via Canvas beschikbaar gesteld.

Leerdoelen

  • psychologische aspecten en neurobiologische mechanismen van emotie, stress, angst, motivatie en beloning beschrijven
  • de hormonale regelsystemen en hieraan gerelateerde processen van interne homeostase betrokken bij emotie, stress, angst, motivatie en beloning beschrijven
  • relevante paradigma’s en onderzoeksresultaten binnen het onderzoeksveld van emotie, stress, angst, motivatie en beloning bij mensen en proefdieren beschrijven
  • op basis van psychologische en biologische inzichten de processen uitleggen die aan emotioneel en motiverend gedrag ten grondslag liggen
  • uitleggen hoe psychopathologie gerelateerd is aan emotie en motivatie (o.a. angst- en stemmingsstoornissen en verslaving)
  • uitleggen hoe genen en omgevingsfactoren interacteren en de kwetsbaarheid van een individu kunnen bepalen
  • de bijdragen van verschillende disciplines en deelgebieden binnen de psychobiologie aan het vakgebied van emotie, stress, angst, motivatie en beloning uitleggen
  • aan de hand van gegeven literatuur relevante bevindingen binnen het onderzoeksveld van emotie, stress, angst, motivatie en beloning beschrijven

Onderwijsvormen

  • Hoorcollege
  • Zelfstudie
  • Zelfstandig werken aan bijv. project/scriptie
  • Werkcollege
  • Begeleiding/feedbackmoment

Verdeling leeractiviteiten

Activiteit

Uren

Hoorcollege

12

Tentamen digitaal

0

Werkcollege

3

Zelfstudie

26

Totaal

168

(6 EC x 28 uur)

Academische vaardigheden

Feedback geven en standpunt verdedigen

Aanwezigheid

Aanwezigheidseisen opleiding (OER-B):

  • Deelname aan alle practica, computerpractica, veldwerk en werkcolleges in het curriculum is verplicht. Eventueel aanvullende eisen worden per onderdeel in de studiewijzer omschreven. Hier staat ook beschreven wat de eventuele consequenties zijn van het niet nakomen van deze verplichting.

Toetsing

Onderdeel en weging Details

Eindcijfer

Eindcijfer

Er zal geen tentamen worden afgenomen. Het cijfer wordt bepaald aan de hand van opdrachten.

In de eerste 3 weken wordt het peer review report en het antwoord daarop (rebuttal) beoordeeld door een team van docenten/assistenten met behulp van rubrics (zie canvas). Zaken die opvallen bij de beoordeling (vooral misconcepties over de stof) worden verzameld en besproken bij de interactieve groepsfeedback op de daaropvolgende maandagmiddag, waarna de nieuwe opdracht wordt geïntroduceerd.

Omdat er naarmate de cursus vordert steeds meer stof wordt geïntegreerd en omdat je steeds meer geoefend raakt met het maken van de opdrachten, neemt het beoordelingsgewicht van de opdracht toe (10%, 20%, 30% - zie tabel op volgende pagina). Daarbij telt het review steeds voor 75% mee en de rebuttal voor 25%.

In de laatste week is er geen peer feedback ronde en wordt de opdracht beoordeeld door de docenten, aan de hand van een antwoordmodel. Deze laatste opdracht telt voor 40% mee voor het eindcijfer.

Het eindcijfer telt alleen mee wanneer alle onderdelen zijn doorlopen dus alleen wanneer alle opdrachten binnen zijn. Indien een student door ziekte of een andere geldige reden een van de opdrachten niet kan maken krijgt de student een NAV en wordt er aan het eind van de cursus een vervangende opdracht gegeven.

Bij een onvoldoende (<5.5) moeten de studenten het vak herkansen. De herkansing bestaat uit het schrijven van een paper (n.a.v. een opdracht) van 1500 woorden. Studenten hebben hier 4 uur tijd voor.

Wanneer 2 of meer opdrachten worden gemist krijgt de student een NA en moet de student de cursus het jaar daarop opnieuw volgen.

Opdrachten

 

Inleveren

Deadline

Gewicht beoordeling

Week 1

Groepsopdracht 1

Woe 8 juni 20:59

0

 

 

10

 

Individueel peer review

Do 9 juni 20:59

7.5

 

Individueel rebuttal

Vrij 10 juni 13:00

2.5

 

 

 

 

 

Week 2

Groepsopdracht 2

Woe 15 juni 20:59

0

 

 

20

 

Individueel peer review

Do 16 juni 20:59

15

 

Individueel rebuttal

Vrij 17 juni 13:00

5

 

 

 

 

 

Week 3

Individuele opdracht 3

Woe 23 juni 20:59

0

 

 

30

 

Individueel peer review

Do 24 juni 20:59

22.5

 

Individueel rebuttal

Vrij 25 juni 13:00

7.5

 

 

 

 

 

Week 4

Individuele opdracht 4

Vrij 1 juli 13:00

40

40

Fraude en plagiaat

Dit vak hanteert de algemene 'Fraude- en plagiaatregeling' van de UvA. Hier wordt nauwkeurig op gecontroleerd. Bij verdenking van fraude of plagiaat wordt de examencommissie van de opleiding ingeschakeld. Zie de Fraude- en plagiaatregeling van de UvA: http://student.uva.nl

Weekplanning

Weekplan Week 1 t/m 3

De hoorcolleges zijn in principe op maandag en dinsdag. Op deze dagen word je ook geacht om zelfstandig de bijbehorende literatuur door te nemen. De onderwerpen en literatuur van de hoorcolleges worden aan het begin van elke week bekend gemaakt, alsook de weekopdracht.

Op dinsdag middag en woensdag werk je in een klein groepje (week 1 en 2) of zelfstandig (week 3 en 4) aan de weekopdracht. In deze opdracht worden de concepten uit alle voorafgaande collegestof geïntegreerd binnen een thema (de opdrachten worden dus per week meer omvattend). Op woensdagavond 20:59 uur wordt de opdracht ingeleverd op Canvas (Feedbackfruits).  

Na inlevering van de opdracht wordt onmiddellijk random een referent (= mede student) toegewezen, die aan de hand van een vast stramien (zie onderstaand) in ongeveer vier tot zes uur tijd een peer review report schrijft. Dit is een individuele opdracht en je kan hier op donderdag aan werken. Het peer review report dien via Feedbackfruits terug te sturen en daarnaast apart in te leveren op Canvas voor donderdag 20:59 uur. Dit peer review report wordt nagekeken en telt mee voor je eindcijfer.

Op vrijdag schrijf je individueel een reactie of rebuttal op de feedback die je hebt ontvangen. Deze rebuttal lever je voor vrijdag 13:00 uur in via Canvas. Deze rebuttal wordt ook weer nagekeken en telt ook mee voor het eindcijfer.

Weekplan Week 4

Het begin van de laatste week van de cursus verloopt hetzelfde als in de voorafgaande weken. Op maandag en dinsdag volg je weer hoorcolleges en bestudeer je de stof van deze week.

Daarna werk je zelfstandig aan de eindopdracht waarin je gevraagd zult worden om de informatie van de hele cursus met elkaar te integreren. Er is deze week geen feedbackronde. De eindopdracht dien je de vrijdag van deze week om 13:00 uur in te leveren. Deze eindopdracht wordt nagekeken en telt mee voor je cijfer.

Rooster

Het rooster van dit vak is in te zien op DataNose.

Eindtermen

Deze cursus draagt bij aan de volgende eindtermen van de opleiding Psychobiologie:

1) Kennis en Inzicht

De afgestudeerde

  • 1a) kan de basisprincipes uit de vakgebieden ’, ‘fysiologie’, ‘anatomie’ en ‘evolutie en gedrag’ uitleggen.
  • 1b) kan de ontwikkeling en werking van het brein op alle niveaus – van molecuul tot de menselijke geest – binnen Psychobiologie, voornamelijk de deelgebieden ‘perceptie tot bewustzijn’, ‘leren en geheugen’, ‘emotie’, ‘motivatie’, ‘neuroanatomie’ en ‘neurofysiologie’ uitleggen.
  • 1c) kan de pathofysiologie en bijbehorende diagnostische methoden en mogelijke therapieën uitleggen.
  • 1d) kan uitleggen welke onderzoekstechnieken nodig zijn voor het ontwikkelen van kennis en dat kennis nodig is voor het ontwikkelen van onderzoekstechnieken.
  • 1e) kan de kennis opgedaan bij een zelfgekozen vak uitleggen.
  • 1h) kan uitleggen wat de bijdragen en beperkingen zijn van de kennis op elk niveau - van molecuul tot de menselijke geest - aan het wetenschapsgebied Psychobiologie.
  • 1j) kan onderbouwen hoe de pathofysiologie bijdraagt aan het begrip van de ontwikkeling en werking van het brein op alle niveaus.
  • 1k) kan grensverleggende ontwikkelingen in het wetenschapsgebied Psychobiologie herkennen.
  • 1l) kan uitleggen dat een standpunt wordt beïnvloed door context.

2) Toepassen Kennis en Inzicht

De afgestudeerde

  • 2a) kan onderbouwen welke onderzoekstechnieken nodig zijn om onderzoeksvragen binnen het wetenschapsgebied Psychobiologie te beantwoorden.
  • 2j) kan redeneren en argumenteren en meerdere standpunten benoemen en onderbouwen.
    * Deze eindterm geldt voor studenten die gestart zijn vanaf studiejaar 2014/2015

3) Oordeelsvorming

De afgestudeerde

  • 3a) kan relevante literatuur verzamelen, verwerken en interpreteren.
  • 3b) kan de implicaties van onderzoeksresultaten voor de maatschappij overzien.
  • 3c) kan onderzoeksresultaten binnen de Psychobiologie en/of binnen een discipline- overstijgende context interpreteren.
  • 3f) kan alternatieven en tegenargumenten overwegen bij het vormen of herzien van een oordeel.

4) Communicatie

De afgestudeerde

  • 4a) kan kennis, bevindingen in wetenschappelijk Nederlands en Engels schriftelijk rapporteren en mondeling presenteren.
  • 4b) kan een bijdrage leveren aan wetenschappelijke discussies.
  • 4c) kan op basis van begrip en respect communiceren.
  • 4d) kan onderzoeksgegevens communiceren volgens de regels van wetenschappelijke integriteit.
  • 4e) kan een standpunt overbrengen.

5) Leervaardigheden

De afgestudeerde

  • 5a) kan een zelfstandige en wetenschappelijke werkwijze en houding ontwikkelen.
  • 5b) kan zich zelfstandig kennis eigen maken.
  • 5c) kan nieuwe kennis integreren met aanwezige kennis en tot inzichten komen.
  • 5d) kan een constructieve en synergetische manier van samenwerken ontwikkelen.
  • 5g) kan feedback geven en verwerken.
  • 5i) kan reflecteren op eigen gedrag en dit gedrag desgewenst verbeteren.
  • 5j) kan geleerde principes generaliseren en toepassen in een andere context.

Aanvullende informatie

Het rooster van dit vak staat op DataNose.

Dit vak heeft een Canvassite. Hier vind je de noodzakelijke aanvullende informatie.

Verwerking vakevaluaties

Hieronder vind je de aanpassingen in de opzet van het vak naar aanleiding van de vakevaluaties.

Contactinformatie

Coördinator

  • dr. H.J. Krugers

Docenten

  • dr. V.A. van Ast
  • dr. R.J. van Holst
  • dr. N.B. Jostmann
  • dr. C.S. Lansink
  • dr. Timo Stein
  • prof. dr. G.A. van Wingen PhD
  • dr. Rixt van der Veen (r.vanderveen@uva.nl)