Academic Skills and Tutor Class Physics and Astronomy
2 EC
Semester 1 & 2, periode 1, 2, 3, 4, 5
5092AVNS2Y
Het vak Academische Vaardigheden en Tutoraat (AVT) heeft twee belangrijke doelstellingen, namelijk om je start als universitair student zo soepel mogelijk te laten verlopen en om je te begeleiden bij het trainen van je academische vaardigheden.
Onder leiding van een tutor kom je wekelijks samen met ongeveer 15 andere eerstejaarsstudenten. De tutor is een ouderejaarsstudent en doet dezelfde studie als jij dus hij/zij weet uit ervaring hoe de studie (en het studeren) in elkaar steekt. De tutor is al een stuk(je) verder in de Natuur- en Sterrenkunde en kan je dus ook vertellen wat voor interessante, uitdagende en/of belangrijke vakken en onderwerpen je nog te wachten staan.
De tutor begeleidt je ook als mentor tijdens je eerste jaar. In de tutorbijeenkomsten wordt onder andere aandacht besteed aan het leren studeren (hoe haal je zoveel mogelijk uit de werk- en hoorcolleges, hoe bereid je je voor op je tentamens etc.). Naast de wekelijkse plenaire bijeenkomsten krijg je een paar keer per jaar een individueel mentorgesprek met je tutor.
Naast de bovengenoemde begeleiding worden in AVT academische vaardigheden behandeld, geoefend en beoordeeld. Belangrijke vaardigheden zoals 'schrijfvaardigheid', 'omgaan met wetenschappelijke literatuur’ en ‘presentatievaardigheden’ worden getraind. Ook komen bachelorspecifieke vaardigheden aan bod, zoals ‘wiskundevaardigheden voor natuurkundigen’, ‘LaTeX’ etc. De academische vaardigheden die je leert zijn van essentieel belang voor de rest van je opleiding en je carrière in en buiten de Natuur- en Sterrenkunde. Deze vaardigheden komen dan ook terug bij de andere vakken in jouw bacheloropleiding.
Handleiding Academische Vaardigheden Natuur- en Sterrenkunde.
Aanwezigheidseisen opleiding (OER-B):
Aanvullende eisen voor dit vak:
Deelname aan alle tutorbijeenkomsten is verplicht. Als je in het hele studiejaar één of twee keer afwezig bent door sterke overmacht dan gaan we daar in de meeste gevallen coulant mee om, maar als je drie keer afwezig bent, haal je AVT niet. Ook bij het niet op tijd aanwezig zijn, het vergeten van je laptop als dit essentieel is voor de les, het niet gemaakt hebben van de voorbereidende opdracht kan het in het uiterste geval zijn dat je op afwezig gezet wordt die les.
Mocht het voorkomen dat je door overmacht niet aanwezig kunt zijn, meld dit dan altijd zo tijdig mogelijk vooraf aan je tutor. Bij afwezigheid moet je nog steeds aan de deadlines voor het inleveren van opdrachten voldoen en moet je de huiswerkopdrachten voor de volgende tutorbijeenkomst maken.
Onderdeel en weging | Details |
Eindcijfer | |
30% Beschouwing | Moet ≥ 5.5 zijn, Vereist |
25% Duopresentatie | Moet ≥ 5.5 zijn, Vereist |
30% Poster(presentatie) | Moet ≥ 5.5 zijn, Vereist |
15% Literatuuropdracht | Moet ≥ 5.5 zijn, Vereist |
Aanwezigheid en actieve deelname | Moet ≥ AVV zijn, Vereist |
Nieuwsflits | Moet ≥ AVV zijn, Vereist |
LaTeX | Moet ≥ AVV zijn, Vereist |
Peer review | Moet ≥ AVV zijn, Vereist |
Sterrenkundepracticum | Moet ≥ AVV zijn, Vereist |
Compleet portfolio | Moet ≥ AVV zijn, Vereist |
Aanvullende eisen:
Herkansing:
Let op! Als je dit vak niet haalt, moet je in je tweede studiejaar het gehele vak opnieuw volgen. Dit botst met het tweedejaarsrooster en zal dus studievertraging gaan opleveren. Belangrijk dus om AVT in je eerste studiejaar af te ronden.
De manier van inzage wordt via de digitale leeromgeving gecommuniceerd.
Dit vak hanteert de algemene 'Fraude- en plagiaatregeling' van de UvA. Hier wordt nauwkeurig op gecontroleerd. Bij verdenking van fraude of plagiaat wordt de examencommissie van de opleiding ingeschakeld. Zie de Fraude- en plagiaatregeling van de UvA: http://student.uva.nl
Het rooster van dit vak is in te zien op DataNose.
Academische houding
Tijdens dit vak wordt er geoefend in het kritisch denken, het vergaren van nieuwe vaardigheden en kennis en het vormen van een mening over academische onderwerpen. De academische houding wordt vanaf het begin geoefend door in verschillende onderwerpen te duiken, kritische vragen te stellen, feedback aan elkaar te geven, informatie te vergaren, te analyseren en op waarde te schatten en hier schriftelijk of mondeling verslag van te doen.
Daarnaast is het natuurlijk vanzelfsprekend dat je voorbereid naar de les gaat, op tijd komt en actief deelneemt aan de lessen.
Digitaal portfolio
Gedurende je eerste studiejaar ga je in Canvas een digitaal portfolio opbouwen van de belangrijkste academische vaardigheden (AV). Het doel van dit portfolio is tweeledig. In het portfolio laat je je tutor, de vak-assistenten en docenten zien hoe jouw vorderingen zijn op het gebied van de academische vaardigheden en in hoeverre je hierin aan het groeien bent. Daarnaast houd je zelf ook je vorderingen bij en kun je makkelijker leren van voorgaande opdrachten en de feedback die je gekregen hebt.
Feedback
De schriftelijke feedback die je van de beoordelaar krijgt op de opdrachten van AVT bestaat onder andere uit de drie belangrijkste verbeterpunten. Deze punten moeten vanzelfsprekend bij een mogelijke herkansing verbeterd zijn, maar door alleen deze drie punten te verbeteren krijg je niet automatisch een voldoende. Kijk altijd nog eens kritisch naar de gehele opdracht, verwerk de verbeterpunten dan ook door je hele opdracht (niet alleen waar de beoordelaar commentaar heeft gezet) en gebruik altijd de Handleiding Academische Vaardigheden als leidraad voor je verbeteringen. Als je de handleiding goed gevolgd hebt op alle punten leidt dit over het algemeen tot een voldoende.
Deadlines en plannen
Alle opdrachten en deadlines van dit vak kun je vinden op Canvas. Bij de start van een nieuwe periode worden de belangrijkste deadlines bekend gemaakt. Dit is bedoeld om je werk te kunnen plannen, zodat je er zelf voor kunt zorgen dat je niet in de knoop komt met deadlines van andere vakken. Zorg dat je je aan deadlines houdt en communiceer bij overmacht tijdig met je tutor.
Plagiaat
Ook in AVT moeten alle opdrachten die je maakt eigen werk zijn (ook de LaTeX-opdracht). Stukken van anderen kopiëren mag niet en letterlijk vertalen van bijvoorbeeld Engels naar Nederlands geldt ook als plagiaat.
Rol tutor
De tutor is de eerste persoon aan wie je vragen kwijt kunt over organisatorische zaken en hij/zij zal er zijn om je zoveel mogelijk te begeleiden en ondersteunen. De tutor doet dezelfde studie als jij, dus weet uit ervaring bijvoorbeeld hoe moeilijk bepaalde vakken zijn, waar je op moet letten in je eerste studiejaar en bij wie je moet zijn als je iets wilt vragen. De tutor zal je bij grotere problemen of (ingewikkelde) inhoudelijke vragen doorverwijzen naar de studieadviseur of naar docenten van het desbetreffende vak. Verder zal de tutor bij de vaardighedenopdrachten feedback geven en een aantal onderdelen beoordelen binnen AVT.
Regelmatig worden er e-mails verstuurd door je tutor, de verschillende docenten, vakcoördinatoren en medewerkers van het Educational Servicecenter (ESC). Daarom ben je verplicht om ervoor te zorgen dat je deze e-mails van de opleiding ontvangt en natuurlijk ook leest. Als je een belangrijke mededeling mist vanwege het niet openen van je e-mail, dan ben je zelf verantwoordelijk voor eventuele consequenties.
Hieronder vind je de aanpassingen in de opzet van het vak naar aanleiding van de vakevaluaties.