Academische vaardigheden en tutoraat Natuur- en Sterrenkunde

Academic Skills and Tutor Class Physics and Astronomy

2 EC

Semester 1 & 2, periode 1, 2, 3, 4, 5

5092AVNS2Y

Eigenaar Bachelor Natuur- en Sterrenkunde (joint degree)
Coördinator drs. J.G.H. Kessels
Onderdeel van Dubbele bachelor Wis- en Natuurkunde, jaar 1Bachelor Natuur- en Sterrenkunde (joint degree), jaar 1

Studiewijzer 2021/2022

Globale inhoud

Het vak Academische Vaardigheden en Tutoraat (AVT) heeft twee belangrijke doelstellingen, namelijk om je start als universitair student zo soepel mogelijk te laten verlopen en om je te begeleiden bij het trainen van je academische vaardigheden.

Onder leiding van een tutor kom je wekelijks samen met ongeveer 15 andere eerstejaarsstudenten. De tutor is een ouderejaarsstudent en doet dezelfde studie als jij dus hij/zij weet uit ervaring hoe de studie (en het studeren) in elkaar steekt. De tutor is al een stuk(je) verder in de Natuur- en Sterrenkunde en kan je dus ook vertellen wat voor interessante, uitdagende en/of belangrijke vakken en onderwerpen je nog te wachten staan.

De tutor begeleidt je ook als mentor tijdens je eerste jaar. In de tutorbijeenkomsten wordt onder andere aandacht besteed aan het leren studeren (hoe haal je zoveel mogelijk uit de werk- en hoorcolleges, hoe bereid je je voor op je tentamens etc.). Naast de wekelijkse plenaire bijeenkomsten krijg je een paar keer per jaar een individueel mentorgesprek met je tutor.

Naast de bovengenoemde begeleiding worden in AVT academische vaardigheden behandeld, geoefend en beoordeeld. Belangrijke vaardigheden zoals 'schrijfvaardigheid', 'omgaan met wetenschappelijke literatuur’ en ‘presentatievaardigheden’ worden getraind. Ook komen bachelorspecifieke vaardigheden aan bod, zoals ‘wiskundevaardigheden voor natuurkundigen’, ‘LaTeX’ etc. De academische vaardigheden die je leert zijn van essentieel belang voor de rest van je opleiding en je carrière in en buiten de Natuur- en Sterrenkunde. Deze vaardigheden komen dan ook terug bij de andere vakken in jouw bacheloropleiding.

Studiemateriaal

Syllabus

  • Handleiding Academische Vaardigheden Natuur- en Sterrenkunde.

Leerdoelen

  • Begrijpen hoe de universiteit, de faculteit en de academische wereld in elkaar steekt en weten hoe zijn/haar weg daarin te vinden.
  • Bekend raken met wat een effectieve studiehouding voor hem of haar is en deze toepassen.
  • Begrijpen wat academische vaardigheden zijn, waarom deze vaardigheden van belang zijn en welke conventies en regels op dit gebied aangehouden worden in de Natuur- en Sterrenkunde (N&S).
  • Begrijpen wat een academische houding is en zich deze eigen maken.
  • Bekend raken met de N&S-onderzoeksgroepen en hun onderzoek op de VU en UvA.
  • Weten wat het ‘fraude- en plagiaatreglement van de UvA’ inhoudt en wat de gevolgen kunnen zijn van het plegen van fraude en/of plagiaat.
  • Met hulp van een format het typesetting programma LaTeX kunnen gebruiken om een verslag te schrijven.
  • Een verslag of beschouwing kunnen schrijven in correct wetenschappelijk Nederlands
  • Geschikte (wetenschappelijke) informatie kunnen zoeken, lezen, op waarde schatten en gebruiken in een discussie.
  • Een poster kunnen ontwerpen over een zelf uitgevoerd onderzoek en de poster kunnen presenteren.
  • Een wetenschappelijke presentatie kunnen geven over een natuur- of sterrenkundig onderwerp.
  • De vaardigheden uit AVT kunnen toepassen bij andere vakken en omgekeerd.
  • De vaardigheden gedurende de bachelor kunnen ontwikkelen tot uiteindelijk het bachelor-eindniveau bereikt is in het derde studiejaar.
  • Reflecteren op zijn vaardigheden. Hij/zij gebruikt hierbij de ontvangen feedback van de tutor, docenten en medestudenten.

Onderwijsvormen

  • Werkcollege
  • Presentatie/symposium
  • Begeleiding/feedbackmoment
  • Hoorcollege
  • Laptopcollege

Aanwezigheid

Aanwezigheidseisen opleiding (OER-B):

  • Van elke student wordt actieve deelname verwacht aan het onderwijsonderdeel waarvoor hij staat ingeschreven. Een student die de eerste twee werkcolleges van een lesblok geen gebruik maakt van de werkcolleges, zal administratief uit de werkcollegegroep verwijderd worden. Een verzoek opnieuw ingeschreven te worden bij de werkcolleges kan ingediend worden bij de opleidingscoördinator.
  • Als een student door overmacht niet aanwezig kan zijn bij een verplicht onderdeel van het onderdeel, dient hij dit zo snel mogelijk schriftelijk te melden bij de betreffende docent. De docent kan, eventueel na overleg met de studieadviseur, besluiten om de student een vervangende opdracht op te leggen.
  • Het is niet toegestaan om verplichte onderdelen van een onderdeel te missen als er geen sprake is van overmacht.
  • Bij kwalitatief of kwantitatief onvoldoende deelname, kan de examinator de student uitsluiten van verdere deelname aan het onderdeel of een gedeelte daarvan. Voorwaarden voor voldoende deelname worden van te voren vastgelegd in de studiewijzer.
  • Ter uitbreiding van de bovenstaande regels geldt voor de vakken in het eerste semester van het eerste jaar dat een student bij minimaal 80% van de werkcolleges aanwezig dient te zijn. Bovendien moet worden deelgenomen aan eventuele tussentoetsen en verplicht gesteld huiswerk. Als niet aan deze verplichting is voldaan, wordt de student uitgesloten voor de herkansing van het bijbehorende vak. Studenten in het Dubbele Bachelor programma Wis- en Natuurkunde zijn vrijgesteld van deze plicht. In geval van persoonlijke omstandigheden, zoals in OER-A Artikel A-6.4 omschreven, wordt in overleg met de studieadviseur een afwijkend studieplan gemaakt.

Aanvullende eisen voor dit vak:

Deelname aan alle tutorbijeenkomsten is verplicht. Als je in het hele studiejaar één of twee keer afwezig bent door sterke overmacht dan gaan we daar in de meeste gevallen coulant mee om, maar als je drie keer afwezig bent, haal je AVT niet. Ook bij het niet op tijd aanwezig zijn, het vergeten van je laptop als dit essentieel is voor de les, het niet gemaakt hebben van de voorbereidende opdracht kan het in het uiterste geval zijn dat je op afwezig gezet wordt die les.

Mocht het voorkomen dat je door overmacht niet aanwezig kunt zijn, meld dit dan altijd zo tijdig mogelijk vooraf aan je tutor. Bij afwezigheid moet je nog steeds aan de deadlines voor het inleveren van opdrachten voldoen en moet je de huiswerkopdrachten voor de volgende tutorbijeenkomst maken.

Toetsing

Onderdeel en weging Details

Eindcijfer

30%

Beschouwing

Moet ≥ 5.5 zijn, Vereist

25%

Duopresentatie

Moet ≥ 5.5 zijn, Vereist

30%

Poster(presentatie)

Moet ≥ 5.5 zijn, Vereist

15%

Literatuuropdracht

Moet ≥ 5.5 zijn, Vereist

Aanwezigheid en actieve deelname

Moet ≥ AVV zijn, Vereist

Nieuwsflits

Moet ≥ AVV zijn, Vereist

LaTeX

Moet ≥ AVV zijn, Vereist

Peer review

Moet ≥ AVV zijn, Vereist

Sterrenkundepracticum

Moet ≥ AVV zijn, Vereist

Compleet portfolio

Moet ≥ AVV zijn, Vereist

Aanvullende eisen:

  • Je mag maximaal twee keer afwezig zijn geweest
  • Alle opdrachten worden in het Nederlands ingeleverd
  • Alle opdrachten en documenten zijn op tijd ingeleverd. Voor het te laat inleveren van een becijferde opdracht krijg je 1 punt aftrek per dag voor deze opdracht.
  • Voor het niet voldoen aan het woordenaantal van een becijferde opdracht krijg je eenmalig 1 punt aftrek voor deze opdracht
  • Voor het te laat inleveren van onbecijferde opdrachten krijg je per gemiste deadline 0,1 punt aftrek op het eindcijfer van AVT, tot maximaal 1 punt van je eindcijfer. Je tutor geeft je dan een nieuwe deadline waaraan je moet voldoen, wederom met 0,1 aftrek als je aan de nieuwe deadline niet voldoet. Dit geldt ook voor documenten die je voor je portfolio moet inleveren.

Herkansing:

  • Als een van de verplichte onderdelen van AVT met een onvoldoende beoordeeld worden krijg je een NAV voor AVT. Dit onderdeel kun je in juni herkansen.
  • Er mag één becijferde opdracht herkanst worden indien je voldoende studiepunten hebt om redelijkerwijs je BSA te gaan halen.
  • Het werkcollege van het sterrenkundepracticum inclusief de data-analyse moet gedaan zijn om te mogen herkansen voor de poster.
  • Voor een herkanste opdracht krijg je maximaal een 6.
  • Mocht je door omstandigheden aan meer eisen van dit vak niet voldaan hebben dan kun je in mei een uitzonderingsverzoek bij de vakcoördinator indienen.

Let op! Als je dit vak niet haalt, moet je in je tweede studiejaar het gehele vak opnieuw volgen. Dit botst met het tweedejaarsrooster en zal dus studievertraging gaan opleveren. Belangrijk dus om AVT in je eerste studiejaar af te ronden.

Inzage toetsing

De manier van inzage wordt via de digitale leeromgeving gecommuniceerd.

Fraude en plagiaat

Dit vak hanteert de algemene 'Fraude- en plagiaatregeling' van de UvA. Hier wordt nauwkeurig op gecontroleerd. Bij verdenking van fraude of plagiaat wordt de examencommissie van de opleiding ingeschakeld. Zie de Fraude- en plagiaatregeling van de UvA: http://student.uva.nl

Rooster

Het rooster van dit vak is in te zien op DataNose.

Aanvullende informatie

Academische houding

Tijdens dit vak wordt er geoefend in het kritisch denken, het vergaren van nieuwe vaardigheden en kennis en het vormen van een mening over academische onderwerpen. De academische houding wordt vanaf het begin geoefend door in verschillende onderwerpen te duiken, kritische vragen te stellen, feedback aan elkaar te geven, informatie te vergaren, te analyseren en op waarde te schatten en hier schriftelijk of mondeling verslag van te doen.

Daarnaast is het natuurlijk vanzelfsprekend dat je voorbereid naar de les gaat, op tijd komt en actief deelneemt aan de lessen.

Digitaal portfolio

Gedurende je eerste studiejaar ga je in Canvas een digitaal portfolio opbouwen van de belangrijkste academische vaardigheden (AV). Het doel van dit portfolio is tweeledig. In het portfolio laat je je tutor, de vak-assistenten en docenten zien hoe jouw vorderingen zijn op het gebied van de academische vaardigheden en in hoeverre je hierin aan het groeien bent. Daarnaast houd je zelf ook je vorderingen bij en kun je makkelijker leren van voorgaande opdrachten en de feedback die je gekregen hebt.

Feedback

De schriftelijke feedback die je van de beoordelaar krijgt op de opdrachten van AVT bestaat onder andere uit de drie belangrijkste verbeterpunten. Deze punten moeten vanzelfsprekend bij een mogelijke herkansing verbeterd zijn, maar door alleen deze drie punten te verbeteren krijg je niet automatisch een voldoende. Kijk altijd nog eens kritisch naar de gehele opdracht, verwerk de verbeterpunten dan ook door je hele opdracht (niet alleen waar de beoordelaar commentaar heeft gezet) en gebruik altijd de Handleiding Academische Vaardigheden als leidraad voor je verbeteringen. Als je de handleiding goed gevolgd hebt op alle punten leidt dit over het algemeen tot een voldoende.

Deadlines en plannen

Alle opdrachten en deadlines van dit vak kun je vinden op Canvas. Bij de start van een nieuwe periode worden de belangrijkste deadlines bekend gemaakt. Dit is bedoeld om je werk te kunnen plannen, zodat je er zelf voor kunt zorgen dat je niet in de knoop komt met deadlines van andere vakken. Zorg dat je je aan deadlines houdt en communiceer bij overmacht tijdig met je tutor.

Plagiaat

Ook in AVT moeten alle opdrachten die je maakt eigen werk zijn (ook de LaTeX-opdracht). Stukken van anderen kopiëren mag niet en letterlijk vertalen van bijvoorbeeld Engels naar Nederlands geldt ook als plagiaat.

Rol tutor

De tutor is de eerste persoon aan wie je vragen kwijt kunt over organisatorische zaken en hij/zij zal er zijn om je zoveel mogelijk te begeleiden en ondersteunen. De tutor doet dezelfde studie als jij, dus weet uit ervaring bijvoorbeeld hoe moeilijk bepaalde vakken zijn, waar je op moet letten in je eerste studiejaar en bij wie je moet zijn als je iets wilt vragen. De tutor zal je bij grotere problemen of (ingewikkelde) inhoudelijke vragen doorverwijzen naar de studieadviseur of naar docenten van het desbetreffende vak. Verder zal de tutor bij de vaardighedenopdrachten feedback geven en een aantal onderdelen beoordelen binnen AVT.

E-mail

Regelmatig worden er e-mails verstuurd door je tutor, de verschillende docenten, vakcoördinatoren en medewerkers van het Educational Servicecenter (ESC). Daarom ben je verplicht om ervoor te zorgen dat je deze e-mails van de opleiding ontvangt en natuurlijk ook leest. Als je een belangrijke mededeling mist vanwege het niet openen van je e-mail, dan ben je zelf verantwoordelijk voor eventuele consequenties.

Verwerking vakevaluaties

Hieronder vind je de aanpassingen in de opzet van het vak naar aanleiding van de vakevaluaties.

  • Er is meer duidelijkheid in de leerlijnen binnen AVT
  • Voor de becijferde opdrachten zijn meer feedbackmomenten gemaakt (ofwel peer review, ofwel een check door de tutor)

Contactinformatie

Coördinator

  • drs. J.G.H. Kessels

Docenten

  • C.J. Neijssel
  • O.S. Ould Boukattine BSc
  • Flora Pennartz
  • Donna Sandtke
  • R.P.J. Schot BSc
  • Rasjied Sloot MSc
  • Floor Stikkelbroeck
  • Ariane Waitz BSc
  • Jos van Willigen BSc