Van de Oerknal naar het Leven

From the Big Bang to Life

6 EC

Semester 2, periode 4, 5

5022ONHL6Y

Eigenaar Bachelor Bèta-gamma
Coördinator Rosa Rougoor
Onderdeel van Bachelor Bèta-gamma, jaar 1

Studiewijzer 2021/2022

Globale inhoud

Dit vak betreft een introductie van de vakgebieden natuurkunde, chemie en biologie vanuit een overkoepelend kosmologisch perspectief waarin de verbanden tussen de vakgebieden worden blootgelegd en benadrukt. Ook de verschillen tussen de disciplines zullen duidelijk worden, omdat de colleges wel vanuit de basis van de natuurkunde, chemie en biologie gegeven zullen worden.

Het natuurkundedeel verdiept zich in enkele cruciale momenten in de evolutie van het prille heelal en introduceert de daarbij behorende theorie, alsmede de observaties en experimenten die het ondersteunen. Het chemiedeel verdiept zich in de bijzondere eigenschappen van (organische) stoffen, die een belangrijke voorwaarde zijn om het ontstaan van leven op de vroege aarde mogelijk te maken. Als laatste concentreert het biologiedeel zich op de complexe processen in en tussen levende cellen, die uiteindelijk hebben geleid tot een explosie van complexe vormen van leven op aarde. Het energiebegrip zal als een rode draad door de colleges gaan.

Studiemateriaal

Literatuur

  • Aanbevolen (vooral voor studenten die de major Biologie, Biomedische wetenschappen of Neurobiologie willen gaan doen):

    • Molecular Biology Of The Cell (2014, 6e editie); auteurs Bruce Alberts & Alexander Johnson & Peter Walter.

Syllabus

  • Er komt een syllabus beschikbaar via Canvas. De readers van de drie afzonderlijke delen van het vak zijn ook beschikbaar via Canvas.

Overig

  • - Collegeslides

    - Practicumhandleidingen (worden verstrekt op de practica)

Leerdoelen

  • Begrijpt de basisprincipes van de speciale relativiteitstheorie en kwantumfysica.
  • Kan de principes van de de speciale relativiteitstheorie en kwantumfysica toepassen in opdrachten
  • Heeft kennis van enkele cruciale gebeurtenissen in de geschiedenis van het heelal: de kosmische achtergrondstraling, ster-formatie en nucleosynthese (van de zwaardere elementen) 
  • Heeft begrip van de bouw van een atoom vanuit de kwantummechanica en de bouw van moleculen vanuit atomen. 
  • Heeft begrip van de structuur en eigenschappen van moleculen en de wijze waarop deze ingrijpen in verschillende biologische processen.  
  • Kan werken in een laboratoriumomgeving 
  • Heeft begrip van basisprincipes in de systeembiologie 
  • Heeft begrip van de opbouw en reproductie van pro- en eukaryote cellen   
  • Heeft basiskennis van genoomanalyse, transcripten, eiwitten en metabolieten.  
  • Heeft overzicht van de geschiedenis van het heelal en de verbanden tussen de natuurwetenschappelijke disciplines
  • Kan op creatieve wijze rapporteren over de verbanden tussen de betrokken natuurwetenschappelijke disciplines

Onderwijsvormen

  • Hoorcollege
  • Werkcollege
  • Laptopcollege
  • (Computer)practicum
  • Zelfstudie
  • Presentatie/symposium

Verdeling leeractiviteiten

Activiteit

Aantal uur

Deeltoets

6

Hoorcollege

36

Laptoppracticum incl. voorbereiding

2

Practicum 

12

Vragenuur

6

Werkcollege

14

Filmopdracht

30

Zelfstudie

62

Totaal: 168 uur (6 EC)

Aanwezigheid

Aanwezigheidseisen opleiding (OER-B):

  • 1. In geval van werkgroepbijeenkomsten is de student verplicht tenminste 7 van elke 8 werkgroepbijeenkomsten bij te wonen, tenzij anders aangegeven in de studiewijzer. Bij meer dan 8 werkgroepbijeenkomsten geldt dat de student steeds per (deel van) 8 bijeenkomsten maximaal 1 bijeenkomst mag missen. Indien de student minder dan het verplichte aantal bijeenkomsten heeft bijgewoond, kan het vak niet worden afgerond.
  • In geval van een practicum is de student verplicht ten minste 90% van de practicumbijeenkomsten bij te wonen, tenzij anders aangegeven in de studiewijzer. In geval de student minder dan 90% heeft bijgewoond dient het practicum opnieuw te worden gevolgd.

Aanvullende eisen voor dit vak:

LET OP: Je moet aanwezig zijn bij de werkgroepen en de practica waar je bent ingedeeld. Zonder voorafgaande toestemming van de docenten krijg je geen toegang tot bijeenkomsten waar jij niet bent ingedeeld.

Alle collegestof en literatuur behoren tot de tentamenstof. Aanwezigheid bij de hoorcolleges wordt daarom sterk aanbevolen en voor de werkcolleges geldt zelfs een strikte aanwezigheidsplicht: je mag gedurende het vak maximaal een werkcollege per onderdeel (Natuurkunde, Scheikunde, Biologie) missen. Bij een tweede keer afwezigheid volgt uitsluiting van het vak. Onder deze regel vallen alle redenen van afwezigheid, dus ook bijvoorbeeld afwezigheid door ziekte.

Mochten er bijzondere omstandigheden gelden waardoor je meer dan een keer een werkcollege mist, laat dit dan in ieder geval vooraf bij de werkgroepdocent weten en bij de coördinerend docenten van het vak (Rosa Rougoor en Sebastiaan van Bruchem). Voor de practica en de eindpresentaties van de filmopdracht geldt dat je hierbij niet afwezig mag zijn. Mochten er bijzondere omstandigheden gelden, laat dit dan in ieder geval aan Rosa en Sebastiaan weten.

Toetsing

Onderdeel en weging Details

Eindcijfer

1 (100%)

Deeltoets Natuurkunde

Onderdeel en weging Details

Eindcijfer

 

0.65 (22%)

Deeltoets Natuurkunde

Moet ≥ 5 zijn

0.65 (22%)

Deeltoets Biologie

Moet ≥ 5 zijn

0.65 (22%)

Deeltoets Scheikunde

Moet ≥ 5 zijn

0.45 (15%)

Filmopdracht

Vereist

0.3 (10%)

Practicum Scheikunde

Vereist

 

Laptoppracticum Biologie

Moet ≥ AVV zijn

0.3 (10%)

Practicum Biologie

Vereist

Om te slagen voor deze cursus dien je aan de volgende voorwaarden te voldoen: het gemiddeld eindcijfer is (na eventuele herkansingen) voor de drie afzonderlijke deeltentamens een 5,5 of hoger en er is aan de verplichting van de practica (inclusief laptoppracticum Biologie) voldaan.

De afzonderlijke deeltentamens moeten met minimaal een 5 zijn afgerond. De filmopdracht telt bij alle delen (Natuurkunde, Scheikunde, Biologie) voor 15% mee. De gewichten in bovenstaande tabel tellen op tot 3, omdat het vak bestaat uit drie delen.

Voor recidivisten: de regel is dat een voldoende cijfer mag blijven staan. Een 5 is dus een minimumcijfer voor het behalen van het vak in het lopende jaar, maar een 5 kun je niet meenemen naar het jaar erna. Studenten die dus een 5 voor een deeltoets hadden, moeten die opnieuw doen.

Practicum (20%)
Voorwaarde voor het behalen van dit onderdeel  is aanwezigheidsplicht én het afronden van het practicumverslag bij de labpractica en het behalen van een AVV (aan verplichting voldaan) bij het laptoppracticum Biologie.

Filmopdracht (15%)
Naast drie schriftelijke deeltentamens en practica is er een filmopdracht. Het cijfer van de opdracht is een groepsbeoordeling en maakt 15% van het eindcijfer van alle drie de vakken uit. De deadline voor het inleveren van het script is vrijdag 18 maart 23:59. Ben je te laat, dan krijg je geen feedback op het script. De deadline voor het uploaden van de filmopdracht op YouTube is zondag 17 april 23:59 uur.

Te laat ingeleverde opdrachten en films die de maximale lengte van 5 minuten overschrijden worden beschouwd als niet-ingeleverd en zodoende niet beoordeeld (i.e.een 0).

Herkansing

De resultaten van de filmopdracht en practicum blijven staan t/m de herkansing. Als het deeltentamen ook in de herkansing niet gehaald wordt moet je in het volgende studiejaar opnieuw met het vak meedoen.

Als je om aantoonbare zwaarwegende redenen niet aan alle samenstellende onderdelen kunt voldoen dien je je voorafgaand aan het toetsingsmoment (tentamen, inleveren filmopdracht etc.) te melden bij de studieadviseurs via studieadviseur-iis@uva.nl. In geval van aantoonbare zwaarwegende omstandigheden wordt er dan in samenspraak met de docent gekeken of er een andere oplossing mogelijk is.

Studenten die het vak al eerder hebben gevolgd

Neem vóór 7 februari 2022 contact op met de assistent-coördinator van Bèta-gamma via bg-iis@uva.nl om afspraken te maken over de vakonderdelen als je het vak al eerder hebt gevolgd.

Inzage toetsing

Om een inzagemoment aan te vragen, kun je contact opnemen met de coördinator.

Je hebt binnen 30 dagen na bekendmaking van de cijfers recht op inzage van alle soorten toetsen (tentamens, papers, opdrachten). Maak hiervoor een afspraak met de docent

Fraude en plagiaat

Dit vak hanteert de algemene 'Fraude- en plagiaatregeling' van de UvA. Hier wordt nauwkeurig op gecontroleerd. Bij verdenking van fraude of plagiaat wordt de examencommissie van de opleiding ingeschakeld. Zie de Fraude- en plagiaatregeling van de UvA: http://student.uva.nl

Weekplanning

De cursus wordt gegeven in semester 2, blokken 4 en 5. De cursus is opgebouwd uit 3 delen: het eerste deel is gericht op de natuurkunde en bestaat uit 6 hoorcolleges en 4 werkcolleges. Het tweede deel gaat dieper in op de scheikunde en bestaat uit 6 hoorcolleges, 2 werkcolleges en een practicum. Het derde en laatste deel is biologie en bestaat uit 6 hoorcolleges, 3 werkcolleges, een laptoppracticum en een practicumdag. Alle 3 onderdelen worden afgesloten met een deeltentamen. Daarnaast wordt er een overkoepelende filmopdracht uitgevoerd. Aanwezigheid bij de werkcolleges, practica en de eindpresentaties van de filmopdracht is verplicht (zie ook paragraaf Aanwezigheidsplicht).

Rooster

Het rooster van dit vak is in te zien op DataNose.

Aanvullende informatie

Deze cursus heeft per onderdeel een afzonderlijke module in Canvas. Hier vind je de noodzakelijke aanvullende informatie, zoals de groepsindeling van de werkcolleges, de opdrachten en eventuele wijzingen in het programma en extra opdrachten. Bekijk de Canvaspagina dus met grote regelmaat! Dit geldt ook voor Datanose waar altijd de actuele roosterinformatie te vinden is.

Contactinformatie

Coördinator

  • Rosa Rougoor

Coördinatoren:

Rosa Rougoor en Sebastiaan van Bruchem - te bereiken via oerknal.iis@gmail.com

Opleiding Bèta-gamma: bg-iis-science@uva.nl

 

Hoofddocenten:

Natuurkunde: Marcel Vonk

m.l.vonk@uva.nl

020-5255745

 

Scheikunde: Prof dr. Jan van Maarseveen

J.H.vanMaarseveen@uva.nl

020-5255671

 

Biologie: Prof dr. Stanley Brul

S.Brul@uva.nl

020-5256970