Introductie Biologie

Introduction Biology

3 EC

Semester 1, periode 1

5042INBI3Y

Eigenaar Bachelor Biologie
Coördinator drs. H.M.H. de Leeuw
Onderdeel van Bachelor Biologie, jaar 1

Studiewijzer 2020/2021

Globale inhoud

In dit vak wordt een introductie gegeven op de studie Biologie, de opbouw van de opleiding en het studeren aan de universiteit. De eerste basiskennis op het gebied van celbiologie zal tijdens dit vak behandeld en getoetst worden. Daarnaast zijn er een aantal interactieve onderdelen die de student kennis laat maken met onderzoek en onderzoekers van de UvA.

Studiemateriaal

Literatuur

    • Essential Cell Biology (5th edition) Alberts, Bruce ISBN 9780393680393. Dit is het boek dat je aanschaft voor het vak De Levende Cel.

Overig

    • Andere relevante cursusmaterialen zullen via Canvas beschikbaar worden gesteld.

Leerdoelen

  • de behandelde structuren en processen in de cel benoemen en aangeven hoe genetische informatie is georganiseerd.
  • uitleggen waar studiegerelateerde informatie te vinden is en omgaan met de relevante systemen
  • meerdere onderzoeksthema’s binnen de instituten SILS en IBED benoemen
  • aangeven naar welke maatschappelijke thema’s en welke onderzoeksthema’s de eigen interesse uitgaat.
  • globaal uitleggen hoe de opleiding is opgebouwd
  • een onderzoeker bevragen m.b.t. de relevantie van zijn/haar onderzoek
  • in samenwerking met medestudenten vragen formuleren die tot het genereren van nieuwe kennis kunnen leiden.
  • enkele grote maatschappelijke thema’s waar de biologie een bijdrage aan kan leveren benoemen.
  • benoemen hoe de eigen studiestrategie verbeterd kan worden

Onderwijsvormen

  • Hoorcollege
  • Werkcollege
  • Veldwerk/excursie
  • Presentatie/symposium
  • Zelfstudie

In dit vak wordt qua werkvorm afgewisseld tussen plenaire sessies en kleinschaligere en interactievere onderdelen. In plenaire sessies als hoorcolleges behandelen we algemene informatie die voor iedereen als basis dient. In werkcolleges en interactieve opdrachten kan de student zelf actief met de stof aan de slag. Een aantal opdrachten is specifiek gericht op het ontdekken en benoemen van de eigen interesses.

Verdeling leeractiviteiten

Activiteit

Uren

Excursie

8

Hoorcollege

14

Presentatie

2

Tentamen

2

Werkcollege

26

Zelfstudie

32

Totaal

84

(3 EC x 28 uur)

Academische vaardigheden

In dit vak staan oriëntatie- en reflectievaardigheden centraal. De student verkent verschillende aspecten van de opleiding en vergelijkt die met de eigen interesses en bestaande en toekomstige vaardigheden. Ook is er aandacht voor studievaardigheden, al dan niet aan de hand van de vakinhoud die tijdens dit vak of parallel daaraan behandeld wordt.

Het vak wordt afgesloten met een schriftelijke opdracht waar de bovenstaande vaardigheden deel van uitmaken.

Aanwezigheid

Aanwezigheidseisen opleiding (OER-B):

  • Deelname aan (computer)practica, veldwerk en werkcolleges is in principe verplicht. Eventueel aanvullende eisen worden per onderdeel in de studiewijzer omschreven. Hier staat ook beschreven wat de eventuele consequenties zijn van het niet nakomen van deze verplichting.

Aanvullende eisen voor dit vak:

Bovenstaande aanwezigheidsplicht geldt ook voor alle 'live' aangeboden online (computer)practica en werkcolleges. Afwezigheid zonder geldige reden of zonder afmelding kan tot uitsluiting van het vak leiden. Ook bij (herhaaldelijk) te laat komen voldoe je niet aan de aanwezigheidsplicht. Bij uitsluiting van het vak wordt er geen eindcijfer geregistreerd.

Mocht je wegens persoonlijke omstandigheden (denk hierbij aan ziekte of bijzondere familieomstandigheden) niet kunnen deelnemen aan een verplichte onderwijsbijeenkomst, neem dan direct per e-mail contact op met de vakcoördinator. De vakcoördinator bespreekt dan met je of er mogelijkheden er zijn om het onderwijs op een andere wijze te volgen, en zo ja welke.

Ben je langdurig niet in staat om onderwijs te volgen (langer dan 1 week), bespreek dit dan ook met de studieadviseur.

NB Covid-19: Houd je te allen tijde aan de RIVM richtlijnen, ook als dit betekent dat je daardoor één of meerdere verplichte onderwijsbijeenkomsten moet missen. Ook hiervoor geldt dat je direct contact opneemt met de vakcoördinator zodat er samen gekeken kan worden naar een oplossing.

 

Toetsing

Onderdeel en weging Details

Eindcijfer

1 (100%)

Tentamen

Het tentamen omvat de stof van het celbiologiedeel, zoals aangegeven in de leeswijzer. Het tentamen bestaat uit multiple choicevragen. Een score van 5.50 of hoger is een voldoende. Het cijfer voor het tentamen is het eindcijfer voor het vak, mits aan de overige voorwaarden is voldaan.

De afsluitende schrijfopdracht wordt beoordeeld aan de hand van een rubric en moet voldoende zijn gemaakt om het vak te kunnen afronden.

Inzage toetsing

Het inzagemoment zal via Canvas bekend worden gemaakt.

Fraude en plagiaat

Dit vak hanteert de algemene 'Fraude- en plagiaatregeling' van de UvA. Hier wordt nauwkeurig op gecontroleerd. Bij verdenking van fraude of plagiaat wordt de examencommissie van de opleiding ingeschakeld. Zie de Fraude- en plagiaatregeling van de UvA: http://student.uva.nl

Weekplanning

WeeknummerOnderwerpenStudiestof
1
2
3
4
5
6
7
8

Rooster

Het rooster van dit vak is in te zien op DataNose.

Aanvullende informatie

Onderdeel van dit vak is een veldexcursie van één dag naar Texel. Studenten die door de week niet gratis kunnen reizen met het OV moeten rekening houden met reiskosten van en naar de veerhaven in Den Helder en kosten voor busvervoer tegen OV-tarief op Texel. De excursie is ingepland onder voorbehoud, de geldende maatregelen rondom het coronavirus zijn voor de doorgang van onderwijsactiviteiten te allen tijde leidend.

Verwerking vakevaluaties

Naar aanleiding van de feedback van het voorgaande jaar zijn er aanpassingen gedaan in de invulling van de hoor- en werkcolleges, om het tempo van de cursus te verbeteren.

Contactinformatie

Coördinator

  • drs. H.M.H. de Leeuw

Docenten

  • dr. Dorian Swarts
  • dr. Lotje van der Does
  • Prof. Martijn Rep