Academic Skills 1.1
3 EC
Semester 1, periode 1, 2, 3
51021ACB3Y
Eigenaar | Bachelor Psychobiologie |
Coördinator | J. Struik MSc |
Onderdeel van | Bachelor Psychobiologie, jaar 1 |
Bij Academische Basisvaardigheden (ABV) leer je wetenschappelijke artikelen lezen en schrijven en werk je aan de ontwikkeling van een academische houding. Om wetenschappelijke artikelen te kunnen lezen en schrijven leer je hoe een wetenschappelijke tekst is opgebouwd en hoe dit samenhangt met de empirische cyclus. Ook oefen je met het mondeling presenteren van wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast werk je aan het ontwikkelen van een academische houding: een nieuwsgierige, kritische, reflectieve, zorgvuldige en gedisciplineerde houding. Het programma van Academische basisvaardigheden (ABV) is verdeeld over twee op elkaar volgende vakken van elk 3 EC (ABV 1.1 en ABV 1.2). Deze studiewijzer is van toepassing op het eerste vak: ABV 1.1.
Er zijn bij ABV 1.1 twee eindopdrachten die zijn gericht op schrijfvaardigheid, één opdracht die gericht is op presentatievaardigheid en één op het krijgen van inzicht in de vervolgmogelijkheden na je studie. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan feedback geven en ontvangen en zelfreflectie. Elke vaardigheid zal stap voor stap geïntroduceerd worden. De vaardigheden uit elke opdracht worden meegenomen naar de daarop volgende opdracht. Aan het einde van ABV 1.1 en 1.2, aan het einde van het jaar, ben je in staat een verslag te schrijven dat voldoet aan alle basisprincipes van wetenschappelijke verslaglegging. Deze vaardigheden gebruik je in de latere jaren van je opleiding, bijvoorbeeld bij Experimentatie jaar 2, de Review jaar 2 Pb en het Bachelorproject.
Academische Vaardigheden voor Interdisciplinaire Studies. Vierde, herziene druk
Critical Thinking miniguide
Diverse artikelen en handouts die binnen het vak verstrekt worden.
Elke week (behalve in de tentamenweken) is er een werkgroep van ABV. Je werkgroep bestaat uit ongeveer 16 studenten (8 studenten als de werkgroep on-campus is). Bij ABV 1.1 zit je het hele semester in dezelfde groep met dezelfde docent.
De werkgroepen duren 2 uur en tijdens de werkgroepen worden opdrachten besproken, nieuwe opdrachten uitgelegd en vaardigheden geoefend. De opdrachten worden soms plenair besproken, maar er wordt ook in groepjes en in duo’s gewerkt.
Naast de 2 uur in de werkgroep ben je gemiddeld per week 4 uur bezig met voorbereiding van de werkgroep. In deze tijd schrijf je verslagen, maak je opdrachten en presentaties of bereid je kritische vragen voor.
Actieve deelname
Deelname aan de werkgroepen vereist een actieve en academische werkhouding. Tijdens dit vak word je getraind om kritisch na te denken en een mening te vormen over onderwerpen die besproken worden. Deze belangrijke vaardigheid oefen je vanaf het begin door kritische vragen aan elkaar te stellen, feedback aan elkaar te geven, meningen te formuleren en op te schrijven, en met elkaar te discussiëren over wetenschappelijke onderwerpen. Er wordt verwacht dat je hier actief aan deelneemt. Daarnaast werk je veel samen in groepen. Er wordt verwacht dat je het werken in groepsverband gebruikt om elkaar te helpen en elkaar aan te vullen, o.a. door elkaar op een constructieve manier feedback te geven. Je leerproces wordt aangevuld en verrijkt door het werk van anderen kritisch te bekijken, van constructieve feedback te voorzien en hulp te vragen bij moeilijke onderdelen.
Activiteit |
Aantal uur |
|
|
Werkcollege |
24 |
Zelfstudie |
60 |
Aanwezigheidseisen opleiding (OER-B):
Aanvullende eisen voor dit vak:
Bovenstaande aanwezigheidsplicht geldt ook voor alle 'live' aangeboden online (computer)practica en werkcolleges.
Mocht je wegens persoonlijke omstandigheden (denk hierbij aan ziekte of bijzondere familieomstandigheden) niet kunnen deelnemen aan een verplichte onderwijsbijeenkomst, neem dan direct per e-mail contact op met de vakcoördinator of docent via de gecommuniceerde e-mailadressen. Er wordt dan met je besproken of er mogelijkheden zijn om het onderwijs op een andere wijze te volgen, en zo ja welke.
Ben je langdurig niet in staat om onderwijs te volgen (langer dan 1 week), neem dan ook contact op met de studieadviseur.
NB Covid-19: Houd je te allen tijde aan de RIVM richtlijnen, ook als dit betekent dat je daardoor één of meerdere verplichte onderwijsbijeenkomsten moet missen. Ook hiervoor geldt: neem direct contact op zodat er samen gekeken kan worden naar een oplossing.
Aanwezigheid bij de werkgroepen is dus verplicht. Per semester mag je maximaal twee bijeenkomsten missen, ongeacht de reden. Voor het niet op tijd aanwezig zijn kan je deelname aan de werkgroep worden ontzegd. Bij verzuim van meer dan twee werkgroepen, wordt je eindcijfer van ABV 1.1 per extra afwezige werkgroep verminderd met 0,5 punt.
Bij afwezigheid dien je nog steeds aan de deadlines voor het inleveren van opdrachten te voldoen. Ook moet je de thuisopdrachten voor de volgende werkgroep maken. Je bent er zelf verantwoordelijk voor dat je de informatie die je hebt gemist verkrijgt via Canvas, je docent en/of je medestudenten.
Onderdeel en weging | Details |
Eindcijfer | |
0.35 (35%) Onderzoeksbeschrijving - eindversie | |
0.5 (50%) Literatuurverslag - eindversie | Moet ≥ 5.5 zijn |
0.15 (15%) Academische Houding - Rubric |
De thuisopdrachten voor de volgende werkgroep worden uiterlijk vanaf de voorgaande werkgroep digitaal via Canvas aangeboden. De werkgroepopdrachten worden ook digitaal via Canvas aangeboden.
Schrijfopdrachten en presentaties waarop je feedback of een cijfer krijgt, moet je op tijd inleveren op Canvas. Aanvullende inlevereisen per opdracht worden gecommuniceerd via de omschrijvingen van de opdracht op Canvas. Afwezigheid in de werkgroep is in principe geen reden tot uitstel van de deadline. Als je een deadline niet haalt, krijg je geen feedback en/of cijfer.
Beoordeling
De beoordeling van dit vak is gebaseerd op twee eindopdrachten (OB en LV) en jouw academische houding (AH). De OB telt voor 35% mee, het LV voor 50%. De punten voor de AH worden hierbij opgeteld (maximaal 1,5). Je bent geslaagd voor ABV 1.1 als dit binnen één jaar minimaal een 5.5 is, als je de opdracht voor de studieloopbaanorientatie hebt afgerond en het eindproduct is goedgekeurd, een nieuwsflits hebt gegeven en je niet teveel aftrek hebt gekregen vanwege afwezigheid. Een onvoldoende voor de onderzoeksbeschrijving (OB, eerste opdracht) kun je compenseren met het literatuurverslag (LV, tweede opdracht) indien het gewogen gemiddelde van deze twee opdrachten minimaal een 5,5 is.
Inhaalweek
Aan het einde van het eerste semester is er een inhaalweek. In deze week kun je onvoldoendes omzetten in een voldoende (OB en LV) of een opdracht inhalen (NF en SLO). Er kan in een inhaalweek voor opdrachten maximaal een 6 behaald worden. Verdere informatie over deze herkansmogelijkheden zal binnen het vak gecommuniceerd worden.
ABV 1.1 niet behaald, wat nu?
Als je in het eerste semester niet aan de eisen van ABV 1.1 hebt voldaan, kun je alleen onder voorbehoud deelnemen aan ABV 1.2. Je kunt dan aan het begin van het tweede semester de opdrachten uit het eerste semester alsnog proberen te behalen. Dit gebeurt naast de reguliere opdrachten uit ABV 1.2 en vereist daarom een extra tijdsinvestering. Indien je de opdrachten van ABV 1.1 dan met een voldoende afrond kun je verder met ABV 1.2. Als dit niet lukt kun je niet verder deelnemen aan ABV 1.2 en zal je ABV 1.1 volgend jaar opnieuw moeten volgen. Dit betekent dat je in jaar 2 niet kunt deelnemen aan Experimentatie jaar 2 en de Review jaar 2 Pb.
Bijzondere omstandigheden
Je kunt dit vak alleen behalen als je aan alle samenstellende voorwaarden (o.a. aanwezigheidsplicht, verplichte opdrachten etc.) hebt voldaan. Als je om aantoonbare zwaarwegende redenen niet aan alle samenstellende onderdelen kunt voldoen, dien je je zo spoedig mogelijk te melden bij de studieadviseur. In geval van aantoonbaar zwaarwegende omstandigheden wordt er dan in samenspraak met je docent gekeken of er een andere oplossing mogelijk is.
Afronden van cijfers
Let op: volgens de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van de FNWI (artikel 3.6 van deel A) wordt een 5,5 niet gegeven als eindcijfer voor een vak. Een onafgerond cijfer vanaf 5,5 tot 6,25 wordt afgerond tot een 6,0. Onafgeronde cijfers vanaf 4,75 tot 5,5 worden afgerond naar een 5,0 (zie OER deel A voor een verdere toelichting).
Voor de deelopdrachten worden de cijfers afgerond op één decimaal. Cijfers groter of gelijk aan een 5,5 gelden als een voldoende.
Je beschrijft de onderdelen van de empirische cyclus van een wetenschappelijk artikel in eigen woorden.
Je schrijft met een groepje een voorstel om een volgende stap te zetten in je studieloopbaanoriëntatie en voert dit plan uit. Hierover maak je een eindproduct en geef je een presentatie.
Je houdt met een studiegenoot een presentatie over een populair ‐ wetenschappelijk of wetenschappelijk artikel. Hierbij ligt de nadruk op kritisch denken en presentatievaardigheden.
Je beantwoordt een centrale vraagstelling, opgesplitst in deelvragen, met behulp van verschillende onderzoeksresultaten die beschreven worden in drie uitgereikte wetenschappelijke artikelen.
Je krijgt middels een Rubric feedback op je academische werkhouding. De punten hiervoor tellen mee voor je eindcijfer. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar samenwerking, het houden aan deadlines, kritische vragen stellen en professioneel feedback geven en ontvangen.
De opdrachten die worden nagekeken door je docent, lever je in op Canvas. Hierbij gaat het om tussen –en eindversies van de (eind)opdrachten, en een aantal opdrachten over de academische houding, die de basis vormen voor verdere reflectie en feedback. Er wordt van je verwacht dat je ingeleverde werk compleet en verzorgd is. Om dit te faciliteren staan op Canvas digitale formats voor alle eindversies en tussenversies.
Bij iedere opdracht wordt er één of twee keer door rubrics feedback gegeven door je docent of medestudenten. Het doel van de feedback is om informatie te bieden over wat er goed is aan de opdracht en over wat er nog verbeterd kan worden. Daarnaast geeft het informatie over welke vaardigheden je al beheerst en aan welke vaardigheden je in de volgende opdracht nog moet werken.
Er wordt verwacht dat je aan de hand van de feedback en het boek zelf het gehele verslag nogmaals doorneemt, evalueert en verbetert in volgende versies. Daarnaast wordt verwacht dat je de feedback op je vaardigheden ook gebruikt in je volgende opdrachten in dit jaar en in de komende jaren, bij andere vakken (Experimentatie jaar 2, Review jaar 2 Pb, Bachelorproject). Zo verbeter je je academische vaardigheden gedurende je hele studie.
De feedback wordt beschikbaar gesteld via Canvas. De Canvas site is na afloop van het vak beperkt beschikbaar, dus sla een kopie van het bestand op voor gebruik bij latere opdrachten.
Dit vak hanteert de algemene 'Fraude- en plagiaatregeling' van de UvA. Hier wordt nauwkeurig op gecontroleerd. Bij verdenking van fraude of plagiaat wordt de examencommissie van de opleiding ingeschakeld. Zie de Fraude- en plagiaatregeling van de UvA: http://student.uva.nl
Het programma van Academische Basisvaardigheden (ABV) omvat 6 EC, verdeeld over twee vakken van elk 3 EC (ABV 1.1 en ABV 1.2). Doorgaans is er elke onderwijsweek (met uitzondering van tentamenweken) een werkgroep van 2 uur. Daarnaast wordt er uitgegaan van (gemiddeld) 4 uur zelfstudie en voorbereiding per week. De zelfstudie bestaat uit het maken van tussen ‐ en eindopdrachten, voorbereiden van presentaties, zelfstandig zoeken naar literatuur, etc. De data van de werkgroepen en een overzicht van alle deadlines kun je vinden op de home pagina van ABV op Canvas. Het rooster van ABV vind je in je persoonlijke rooster op Datanose.
Het rooster van dit vak is in te zien op DataNose.
Via de Zichtbare Leerlijnen Creator kun je zien aan welke eindtermen de leerdoelen van deze cursus bijdragen en hoe de vakleerdoelen, leerlijndoelen en eindtermen van de opleiding aan elkaar gekoppeld zijn:
https://datanose.nl/#program[BSc%20PB]/outcomes
https://datanose.nl/#program[BSc%20PB]/trajectories
Academische Basisvaardigheden 1.1 moet behaald zijn om het reguliere programma van Academische Basisvaardigheden 1.2 te kunnen volgen.