Analysemethoden en -technieken

Analysis Methods and Techniques

6 EC

Semester 1, periode 2

5072ANTE6Y

Eigenaar Bachelor Informatiekunde
Coördinator Roman Pankow
Onderdeel van Bachelor Informatiekunde, jaar 1

Studiewijzer 2020/2021

Globale inhoud

In het vak Analysemethoden en -Technieken wordt aandacht besteed aan de verschillende facetten van wetenschappelijk onderzoek en gaat de student inzien wat de sterke en zwakke punten zijn van verschillende onderzoeksmethoden. De nadruk ligt hierbij op de uitvoering van het onderzoek, waarbij de onderzoekscyclus als rode draad fungeert: op welke wijze zet je een gedegen wetenschappelijk onderzoek op? Daarnaast geeft het vak inzicht in de statistiek die gangbaar is in wetenschappelijk onderzoek. Het gebruik van R  Studio zorgt voor kennis van en inzicht in tools voor wetenschappelijke en sociaal-economische analyses van datasets. Behalve aandacht voor kwantitatieve methoden van onderzoek besteden we in AMT ook aandacht aan kwalitatieve methoden van dataverzameling en analyse. Welke vragen lenen zich voor welk type onderzoek? Wat voor soort resultaten behaal ik met de één en met de andere methode? Wat is de zeggenschap van deze bevindingen?

Onderwerpen die onder meer aan bod komen zijn het kiezen van de juiste onderzoeksstrategie, onderzoeksontwerp en de bijbehorende kwalitatieve en kwantitatieve methoden zoals interviewtechnieken en het gebruik van vragenlijsten.

Studiemateriaal

Literatuur

  • Beschikbaar via Canvas

Practicummateriaal

Software

  • R Studio. Beschikbaar als open source variant op: https://rstudio.com/.  Dit is de leidende R software die zowel in academische als professionele omgevingen gebruikt wordt voor data-analyses in R.

Overig

  • http://matthijsrooduijn.nl/basic-statistics/

    Coursera cursus ontwikkeld aan de UvA met toegankelijke video's over een aantal van de  basisbegrippen in de statistiek die in AMT worden behandeld. Deze cursus stond aan de basis voor de modules beschikbaar op SOWISO.

  • www.onlinestatbook.com (gratis)

    Toegankelijke introductie in de belangrijkste statistische begrippen en toepassingen. Bevat veel voorbeelden, zelftestvragen en rekentools. Kan eventueel gebruikt worden voor meer achtergrondinformatie.

Leerdoelen

  • De student kan de belangrijkste onderzoekparadigma's herkennen.
  • De student kan de kwaliteit van onderzoekvragen beoordelen.
  • De student kan de belangrijkste onderzoekmethoden toepassen.
  • De student kan de belangrijkste statistische begrippen benoemen.
  • De student kan de belangrijkste statistische toetsen uitvoeren.
  • De student kan het verschil uitleggen tussen parametrische en non-parametrische toetsen.
  • De student kan in teamverband een eenvoudig onderzoeksrapport opstellen.

Onderwijsvormen

  • Hoorcollege
  • Werkcollege
  • (Computer)practicum
  • Presentatie/symposium
  • Zelfstudie
  • Zelfstandig werken aan bijv. project/scriptie
  • Begeleiding/feedbackmoment

Onderdeel 1 ‘Onderzoeksontwerp en data-analyse’: Dit deel bestaat uit wekelijkse online werkcolleges met ongeveer 20 studenten. De bijeenkomsten duren zo'n twee uur en vinden één keer per week plaats. In de werkgroepen gaan we in op verschillende aspecten van wetenschappelijk onderzoek aan de hand van wetenschappelijke literatuur (zie Canvas voor details). De verkregen kennis wordt toegepast in een groepsopdracht. In deze opdracht doorloop je in een klein team de onderzoekscyclus. De opdracht is losjes gebaseerd op bestaand onderzoek uitgevoerd voor het behalen van de bachelor titel Informatiekunde. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het schrijven van een onderzoekrapport zoals ook aan de orde komt in het Practicum Academische Vaardigheden (PAV).

Onderdeel 2 Wetenschappelijke methoden: Dit deel bestaat uit een wekelijkse online informatie pagina (met bijbehorende kennisclips) en bijbehorende bijeenkomst waar de opzet van de week interactief besproken wordt. Kwalitatieve en kwantitatieve methoden komen aan de orde. Aan bod komen onder meer de overwegingen van belang bij het vaststellen van de onderzoeksvraag en statistische basisvaardigheden zoals beschrijven, generaliseren en voorspellen. Betrouwbaarheidsintervallen, Regressie, Correlatie en de meest gebruikelijke parametrische en non-parametrische toetsen zullen worden besproken.

Onderdeel 3 ‘Practicum statistiek’: Dit deel bestaat uit het toepassen van de wekelijks behandelde onderwerpen met behulp van de statistische software R Studio. Tevens zal de mogelijkheid worden geboden om de statische analyses die samenhangen met de groepsopdracht aan de orde te stellen c.q. hierbij ondersteuning te verkrijgen.

Er geldt een aanwezigheidsverplichting voor onderdeel 1. Deze aanwezigheidsverplichting geldt ook voor de eerste twee bijeenkomsten van onderdeel 3. Voor al de onderdelen gelden de Zoom etiquette regels zoals vastgelegd op de Canvas pagina van het Practicum Academische Vaardigheden (o.a. op tijd aanwezig zijn, deelname met camera in een rustige omgeving, onderwijs niet met andere activiteiten combineren)

Verdeling leeractiviteiten

Indicatie gemiddelde tijdsbesteding     168
Hoorcolleges per week aantal weken totaal
colleges en informatiepagina 2 6 12
zelfstudie literatuur 2 6 12
R practicum
     
practicum 2 6 12
opdrachten-thuis 8 6 48
Groepsopdracht/werkgroepen      
werkcolleges 2 6 12
teamoverleg-presentatie  2 1 2
teamoverleg-groepsonderzoek 2 6 12
Dataverzamelen-groepsonderzoek     12
Rapport -Groepsopdracht     12
Tussentoets      
voorbereiden en toets     12
Eindtoets      
voorbereiden en toets     12
Individuele opdrachten     10

 

 

Academische vaardigheden

Dit vak is verbonden met het Practicum Academische Vaardigheden. Dat wil zeggen dat het voldoende volgen van de PAV practica voor studenten informatiekunde een voorwaarde is om Analysemethoden en -technieken te kunnen afsluiten.

Aanwezigheid

Aanwezigheidseisen opleiding (OER-B):

  • Voor practica en werkcolleges, met opdrachten, geldt een aanwezigheidsplicht, tenzij anders vermeld in de studiegids. Wanneer studenten niet voldoen aan deze aanwezigheidsplicht kan het onderdeel niet met een voldoende worden afgerond. De aanwezigheidsplicht met betrekking tot hoor-werkcolleges staat, indien van toepassing, vermeld in de studiegids.

Aanvullende eisen voor dit vak:

Voor de digitale hoorcollege bijeenkomsten is geen formele aanwezigheidsplicht. In deze wekelijks ingeroosterde bijeenkomsten worden de statistische en methodologische thema's van de week geïntroduceerd. Deze bijeenkomsten kennen een hoog interactief karakter en zijn bedoeld om de rode draad van die week te accentueren en vragen te behandelen. Wat tijdens deze bijeenkomsten behandeld wordt is terug te vinden op de na afloop gepubliceerde slides en informatiepagina's van de week.

Het online R practicum kent in de eerste twee bijeenkomsten een aanwezigheidsverplichting. Dit om ervoor te zorgen dat iedereen beschikt over de juiste software en op de hoogte is van de verwachtingen gedurende dit vak. De tussen- en eindtoets bestaan voornamelijk uit vragen die vergelijkbaar zijn met de opgaves die tijdens of in aansluiting op het practicum worden behandeld. Meedoen met het practicum is een efficiënte manier om de stof te begrijpen, vast te houden en toe te passen. In het verdere verloop van de opleiding zal veelvuldig worden teruggegrepen op parate toepasbaarheid van de statistische kennis. Niet alleen bij het doen van wetenschappelijk onderzoek, maar ook als fundament voor onderwerpen als data-analyse en machine learning.

Voor het werkcollege 'Onderzoeksontwerp en data-analyse'  is aanwezigheid noodzakelijk. In dit college wordt in kleine teams gewerkt. De voortgang van de werkgroep is afhankelijk van de bijdragen van elk van de teams. Afwezigheid bij hooguit twee van deze werkcolleges dient vooraf te worden gemeld aan de werkcollegedocent. Met de overige teamleden dient overeenstemming te zijn over de uitvoering van de groepsopdracht bij afwezigheid. Wanneer studenten niet voldoen aan deze aanwezigheidsplicht kan het onderdeel niet met een voldoende worden afgerond.

Toetsing

Onderdeel en weging Details

Eindcijfer

2 (20%)

Digitale Deeltoets

2.5 (25%)

Digitale Eindtoets

1 (10%)

Interview opdracht

1.5 (15%)

Methodologisch Essay

3 (30%)

Groepsopdracht

Eindcijfer na herkansing

4.5 (45%)

Hertentamen Deeltoetsen

1 (10%)

Interview opdracht

1.5 (15%)

Methodologisch Essay

3 (30%)

Groepsopdracht

De Deeltoets (20%) betreft

  • De inhoud van de online hoor- en werkcolleges week 1 t/m 3 m.b.t. kwalitatieve, kwantitatieve en mixed methods onderzoeksmethoden.
  • Het op Canvas aangeboden materiaal behorende bij week 1 t/m 3.
  • De SOWISO modules behorende bij week 1 t/m 3

De Eindtoets (25%) betreft

  • De inhoud van alle hoor- en werkcolleges
  • Het op Canvas aangeboden materiaal behorende bij week 1 t/m 7.
  • De volledige aangeboden SOWISO modules

De toetsing in de vorm van online tentamens zal plaatsvinden binnen de SOWISO omgeving.

Het gewogen cijfer voor deel- en eindtoets dient > 5.5 te zijn. Bij een onvoldoende gewogen resultaat voor de toetsen kan worden meegedaan met de herkansing. De herkansing betreft de inhoud van de eindtoets.

Overige toetsingsonderdelen hebben de vorm van opdrachten. Het gewogen gemiddelde van deze opdrachten dient ook >5.5 te zijn.

 

 

 

 

Opdrachten

De interview opdracht (10%) betreft

  • De uitvoering en verantwoording van een individueel afgenomen kwalitatief interview

Het methodologisch essay (15%) betreft

  • Een individuele toepassing en reflectie van de literatuur in de cursus

De groepsopdracht (30%)

  • Het in teamverband uitvoeren van een wetenschappelijk onderzoek gebruikmakend van de opgedane kennis en vaardigheden gedurende de cursus
  • Het kunnen presenteren van de bevindingen in de vorm van een gedegen geschreven rapportage en groepspresentaties

Het gewogen gemiddelde van deze opdrachten dient >5.5 te zijn voor het voldoende afronden van het vak.

Op Canvas en SOWISO worden wekelijkse Quizzen aangeboden. Het serieus maken van deze Quizzen voor de aangegeven deadline is een vereiste voor het met een voldoende afronden van dit vak. Dit geldt ook voor de verschillende individuele en -teamopdrachten.

Aanvullende informatie over de verschillende opdrachten wordt beschikbaar gemaakt op Canvas. Voor alle opdrachten geldt dat deze niet kunnen worden herkanst.

Fraude en plagiaat

Dit vak hanteert de algemene 'Fraude- en plagiaatregeling' van de UvA. Hier wordt nauwkeurig op gecontroleerd. Bij verdenking van fraude of plagiaat wordt de examencommissie van de opleiding ingeschakeld. Zie de Fraude- en plagiaatregeling van de UvA: http://student.uva.nl

Weekplanning

Onderstaande tabel betreft de weekplanning van de hoorcolleges, werkgroepen en R practica. Per week worden de onderwijsvormen, data, verwachte voorbereiding en voorkennis, te  behandelen onderwerpen en referenties naar SOWISO gegeven. Eventuele wijzigingen in de opzet en inhoud worden gecommuniceerd via Canvas.

 

Week

Hoorcollege - Weekpagina

Statistiek (SOWISO)

Voorbereiding en Deadlines

Inhoud Werkgroep

1

Introductie AMT

Introductie R

Onderzoeksontwerp & Paradigma’s

Operationaliseren & Topic Lists

Introductie R

Descriptieve statistieken

Variabelen, datasets en centrummaten

Bekijken van de bachelorscriptie (zie canvas).

 

Deadline 30 okt. 17.00 uur (team)                                    

Opstellen Topic List en verantwoording

 

Instructie - Theorie Mixed methods - paradigma’s

Bespreken van de groepsopdracht en afspraken maken per werkgroep en teams.

 

Opdrachten: Formuleren onderzoeksvraag & topic list opstellen voor interview.


Resultaat: Door  werkgroep gedragen onderzoeksvraag & topic lists per team. Afnemen van interview met iemand uit de populatie.

2

Uitleg Kans & Z-Scores

Uitleg Correlatie-analyses

Kwalitatieve Analyse

Kans, Z-scores & Correlaties

Deadline 2 nov. 23.59 uur (Individueel) Interviewtranscript, verantwoording en audiobestand inleveren via Canvas.

 

Deadline 6 nov. 17.00 uur (team)

Input survey vragen  via Canvas.

Presentatie team 1:  Analyseren kwalitatieve data

 

Theorie: Van kwalitatief naar kwantitatieve vragenlijsten.

 

Opdracht: Constructie van items voor vragenlijst. Nadenken over enquêtevragen

Resultaat: Door team opgestelde enquêtevragen gebaseerd op kwalitatief onderzoek.

3

Uitleg Kansverdeling & Sampling

Principes van dataverzameling

Dataverzameling via Internet

Kansverdelingen, Sampling

 

 

Deadline 13 nov. 17.00 uur (team)

Introductie deel 1 (relevantie) + plan dataverzameling inleveren via Canvas

Presentatie team 2: Vragenlijst + discussie over items

 

Presentatie team 3: Geschikte enquête tool

 

Opdracht: Team 3 kan werken aan het implementeren van vragen in tool + overige teams gaan aan de slag met het opstellen van een onderzoeksplan.


Resultaat: Plan dataverzameling. Iedereen uit de werkgroep kan de vragenlijst verspreiden onder populatie.

4

Deeltoets

Deadline 22 nov. 23.59 (individueel)

Tussentijdse evaluatie

 

Deadline 22 nov. 23.59 uur (team)

Sluiting vragenlijst

Uitvoeren dataverzameling

 

Enquêtes afnemen bij doelgroep (iedereen ca. 10 p.p.)

5

Voorbereiden data

Van steekproef naar populatie

Betrouwbaarheid, validiteit en reproduceerbaarheid

 

Parameter schattingen en betrouwbaarheidsintervallen

Deadline 27 nov. 17.00 uur (team)

Inleveren Inleiding en Methodologie

Presentatie team 4:  beschrijvende statistieken en verkenning van de dataset

Theorie:  Kwaliteitscriteria onderzoek

Hercoderen van vragen

6

Uitleg  Toetsen SOWISO

Rapporteren in een onderzoeksverslag

 

Hypotheses toetsen, t-toetsen, non-parametrische toetsen

Deadline 4 dec. 17.00 uur (team)

Eerste resultaten (descriptives en analyse)

 

Presentatie team 5: ideeën voor analyses

 

Theorie: Rapporteren resultaten en beantwoorden onderzoeksvraag.

 

Opdracht: Verder werken aan analyse en schrijven van resultaten

7

Uitleg regressie-analyses

Presenteren van data

Terugblik

Enkel- en meervoudige regressieanalyses

Voorbereiden groepspresentaties infographic

Presentaties alle teams over het project en hun ingfographics

 

Opdracht: Werken aan onderszoeksverslag.

 

8

Eindtoets

Deadline Inleveren groepsopdracht: Vrijdag 18 december 23.59 uur.

 

Deadline inleveren individueel methodologisch essay:

Zondag 20 december 23.59 uur.

 

 

 

 

 

Rooster

Het rooster van dit vak is in te zien op DataNose.

Verwerking vakevaluaties

De opleidingscommissie vatte de vakevaluatie afgelopen jaar als volgt samen (rapportage beschikbaar op de Canvas pagina Informatiekunde):

  • Studenten geven duidelijk aan dat ze niet erg geëngageerd raken van het vak. Ze geven zelf geen duidelijke ideeën voor verbetering. De docent wil hier graag iets aan doen voor volgend jaar.
  • Hele evaluatie geeft het beeld dat studenten niet écht uitgedaagd zijn (aangegeven werkuren, en veel studenten die aangeven niet “geactiveerd” te zijn).
  • De aandacht voor SPSS werd vaak juist gewaardeerd, maar sommige studenten vonden het raar/moeilijk dat de oefeningen niet verplicht waren. Het was wel tentamenstof.

Allereerst is Analysemethoden en -technieken voor dit jaar aangepast naar de Covid-19 omstandigheden. De hoorcolleges hebben een andere invulling gekregen, waarbij de te bestuderen stof ook beschikbaar gemaakt wordt op de wekelijkse pagina's. Deze hebben daar de vorm van geschreven uitleg en kennisclips, zodat het er ruimere mogelijkheden zijn om de stof zelfstandig eigen te maken. Daarnaast is het groepsproject zo ontwikkeld dat dataverzameling ook digitaal mogelijk is. Gedurende het vak zal er ook aandacht zijn voor de voor- en nadelen van dataverzameling via internet.

Het groepsproject is grondig herzien met oog voor de haalbaarheid van de dataverzameling. Hierdoor is het mogelijk om tijdig aan de slag te gaan met de analyses en rapportages. Dit om de relevantie van de aangeboden statistische technieken te vergroten. Daarnaast is er gekozen voor een project dat zowel relevant is voor deelnemers aan de opleiding Informatiekunde als aansluit bij de positie van studenten in de beginfase van de opleiding. Gedurende dit project wordt er dit jaar expliciet aandacht besteed aan projectmanagement voor het aanleren van professionele vaardigheden en het stroomlijnen van de samenwerking.

Er is een nieuwe selectie gemaakt binnen de aangeboden methoden die nauwer aansluit op de fases van het groepsproject. Daarnaast wordt er een overgestapt gemaakt van SPSS naar R Studio. Dit door de mogelijkheden van deze software package en de relevantie voor informatiekunde studenten die om dienen te gaan met een verscheidenheid van datasets. 

In plaats van een losstaand boek wordt er gewerkt met statistiekmodules in SOWISO. Dit heeft als resultaat dat het leren over statistiek gecombineerd wordt met het toepassen. De student weet dus direct of de aangeboden technieken voldoende beheerst worden. Dit wordt mede inzichtelijk gemaakt door verplichte wekelijkse quizzen. Daarnaast is hierdoor verdere integratie tussen de aangeboden materialen en de leerdoelen van het vak mogelijk.

De statistiektoetsing zal ook plaatsvinden binnen het platform SOWISO waardoor naast tentaminering van de basisbegrippen in statistiek er ook mogelijkheden zijn om de opgedane vaardigheden in R te toetsen.

 

Contactinformatie

Coördinator

  • Roman Pankow

Docenten

  • Imke Brummer MA.
  • Lotte Mastenbroek MSc.
  • dr. Robin Langerak

Teaching Assistants 

  • Maxime van Munster
  • Naomi Rood