Course manual 2020/2021

Course content

Dit jaar wordt de cursus volledig online aangeboden vanwege de COVID-19 pandemie. Dat betekent een aangepaste opzet en uitvoering met minder directe  begeleiding,  maar met uitgbreidere tutorials en ingelaste Q & A sessies. Zowel voor de begeleiding en de studenten is dat niet altijd even ideaal, maar als van beide kanten rekening gehouden wordt met de nieuwe situatie, kan de inhoud van de cursus geborgd blijven, en kunnen de leerdoelen grotendeels worden gehandhaafd. Ter illustratie zijn a) de deadlines voor een deel van de assignments versoepeld, zodat flexibel gestudeerd kan worden, en b) zijn de colleges ingekort tot een uur, waardoor de aandacht hopelijk behouden blijft en c) is er de mogelijkheid tijdens Q & A online sessies uitleg te krijgen. Indien nodig, zullen extra momenten worden ingebouwd om additionele uitleg te geven.

De cursus bestaat uit twee onderdelen, deel 1 bestaat uit een gecombineerd theoretisch / praktisch deel, dat wordt afgesloten met een online digitale toets via Canvas.

Deel 2 is een project voor twee studenten dat wordt afgesloten met een digitaal projectverslag gebaseerd op een Google Earth Pro .kmz file. Tijdens de onderdelen  1 en 2 wordt met de Google Earth Pro software gewerkt. 

In het theoretische gedeelte worden 6 hoorcolleges van 1 uur gegeven over de volgende onderwerpen: (1) Inleiding op de cursus Virtual Globe, (2) Structurele geologie en verweringsprocessen, (3) Fluviatiele vormen en processen (4) kustvormen en processen, (5) Massabewegingen, (6) Glaciale en periglaciale vormen en processen. Daarnaast is er een apart opgenomen presentatie over Eolische vormen en processen. 

Tijdens de eerste drie weken worden de colleges aangevuld met teksten uit het boek van Christopherson & Birkeland (9e editie). Daar waar nodig, zal aanvullend uitleg in de vorm van kleine videos. Tevens wordt verwezen naar youtube video's, illustratieve websites en andere informatiebronnen. We verwachten van de studenten dat ze in de zelfstudietijd deze stof tot zich nemen, want dit is ook onderdeel van de leerstof.

Tijdens de eerste drie weken worden oefentesten gemaakt  via Canvas  (quizzen), met gebruik van Google Earth Pro, dat je zelf vooraf dient te installeren op je laptop. Deze testen sluiten aan bij de theorie van het hoorcollege en bereiden je voor op de tussentoets. Bij elk laptop college hoort ook extra zelfstudiemateriaal. Dit extra materiaal bestaat uit additionele quizzen  en een test met theorievragen over de behandelde (college) stof. Om dit extra materiaal te kunnen maken, is zelfstudietijd gereserveerd binnen de cursus. Deze zelfstudietijd is echter niet ingeroosterd, maar wel gereserveerd binnen de cursus. Je bent dus zelf verantwoordelijk om deze oefenstof te maken, een goede planning is dus belangrijk! Om regelmatig studeren te bevorderen is er in week 2 en week 3 een voortgangsquiz, die elk 5% meetelt voor je eindcijfer. Totaal dus 10% van je eindcijfer. Op Canvas wordt aangegeven welke quizzen het betreft en welke deadlines hierbij horen.
Binnen het praktische gedeelte wordt ook een oefententamen aangeboden via Canvas, met gebruikmaking van het officiële toetsprogramma TestVision Online (TVO). Dit oefententamen bestaat uit eerdere tussentoets opgaven en is bedoeld om je met deze vorm van toetsing bekend te maken en je voor te bereiden op de officiële online digitale tussentoets, die voor 40% meetelt in je eindbeoordeling.

Het project in het praktische gedeelte gaat over een onderwerp dat je kunt kiezen via inschrijving op een Google Docs formulier. In 2021 zijn 'effecten van de mens op natuurlijke processen' een belangrijk onderwerp. In overleg met de werkgroepdocenten en / of de coördinator, kun je je onderwerp definitief kiezen. Je voert dit project uit samen met een medestudent. De data, de beschrijvingen, de waarnemingen en de resultaten en conclusies worden in een .kmz file opgeslagen die wordt ingeleverd via Canvas. Twee wetenschappelijke artikelen vormen de basis voor het doel en vraagstelling van je project. De tekst die je gemaakt hebt wordt ook in een aparte Word-file ingeleverd, die gecheckt zal worden met een plagiaatprogramma. De evaluatiecriteria voor het project zullen op Canvas worden gepubliceerd voor aanvang van het project. De tutorial: ‘hoe maak ik .kmz files’ (dit jaar in het Engels) is aanwezig voor aanvang van het project op Canvas. Daarin staat beschreven hoe de technische uitvoering, b.v. het plaatsen en opslaan van een foto of tekst in je .kmz file, moet worden gedaan. Je project is tevens gebaseerd op inspiratie uit tenminste twee relevante wetenschappelijke artikelen over een onderwerp waarbij je gebruikt maakt van de aardwetenschappelijke achtergrondinformatie. De gemaakte datasets worden in een .kmz file opgeslagen voor gebruik en presentatie binnen de Virtual Globe. Daarnaast wordt nieuwe informatie gegenereerd ter ‘oplossing’ van het probleem en de dataset wordt van informatie voorzien  door middel van korte beschrijvingen en metadata. Voorbeelden van enkele projecten worden op Canvas geplaatst.

Study materials

Literature

  • Datum college

    College onderwerp

    Teksten (Christopherson & Birkeland 9th edition)

    1-2-2019

    Inleiding op de cursus Virtual Globe

    Course manual, zie Canvas

    2-2-2019

    Geologische structuren en Verweringsprocessen

    Blz. 391 t/m 405 

    Blz. 426 t/m 438

    8-2-2019

    Fluviatiele vormen en processen 

    Blz. 448 t/m 477

    9-2-2019

    Kustvormen en processen

    Blz. 489 t/m 509

    15-2-2019

    Massabewegingen

    Blz. 421 t/m 426 & 438 t/m 444

    16-2-2019

    Glaciale en periglaciale vormen en processen

    Blz. 522 t/m 549

    Zie  presentatie op Canvas

    Eolische vormen en processen

    Blz. 509 t/m 517

Practical training material

  • Canvas quizzen / tutorials

Software

  • Google Earth Pro

Objectives

  • De student heeft theoretische kennis van de belangrijkste geomorfologische processen en patronen en kan deze herkennen aan het aardoppervlak binnen een ‘Virtual Globe’ omgeving
  • De student kan landgebruikspatronen en hun relatie met de ondergrond herkennen binnen een ‘Virtual Globe’ omgeving
  • De student kan eenvoudige metingen doen waarbij de grootte en de veranderingen van processen en patronen aan het aardoppervlak kan worden gekwantificeerd.
  • De student kan op basis van minimaal twee wetenschappelijke artikelen een doelstelling en twee onderzoeksvragen formuleren voor de eigen opdracht.
  • De student kan digitale thematische datasets verzamelen, beschrijven en op een juiste manier van bron voorzien.
  • De student kan in een eigen project de theoretische achtergrond, de eigen waarnemingen, en een toekomstperspectief rapporteren in een kmz-file.

Teaching methods

  • Lecture
  • Self-study
  • Laptop seminar
  • Supervision/feedback meeting
  • Zes hoorcolleges van 1 uur elk waarin de belangrijkste geologische en geomorfologische concepten, vormen en processen behandeld worden
  • 10 laptopcolleges van 2 uur, waarin 6 tijdens het eerste gedeelte met daarin  Digitale oefeningen (‘selftests’) waarbij je  feedback krijgt via Canvas en 2 laptopcolleges voor het eigen project. De oefeningen sluiten aan op de inhoud van de zes lectures en zijn bedoeld om geologische structuren, vormen en processen en landgebruik te herkennen, te identificeren en te verklaren. Tijdens de Eigen opdracht Virtual Globe ontwerpen twee studenten een case study die uitgewerkt wordt m.b.v. Google Earth Pro.
  • Zelfstudie, dit is niet ingeroosterde, maar wel beschikbare tijd binnen de cursus tijd waarbinnen digitale oefeningen en het eigen project kunnen worden gemaakt.
  • Feedback sessie / vragenuur, waarin de studenten persoonlijke feedback kunnen krijgen over de voorgang van de cursus en / of het project.

Learning activities

Activiteit

Aantal uur

Online Tussentoets

1.5

Hoorcollege

6

Laptopcollege

20

Vragenuur

8

Zelfstudie Theorie en praktijk

Zelfstudie project

24.5

24

Totaal uren

84

Attendance

Programme's requirements concerning attendance (OER-B):

  • Participation in fieldwork is compulsory and cannot be replaced by assignments or other courses.
  • In case of practical sessions, the student is obliged to attend at least of 90% of the sessions and to prepare himself adequately, unless indicated otherwise in the course manual. In case the student attends less than 90%, the practical sessions should be redone entirely.
  • In case of tutorials/seminars with assignments, the student is obliged to attend at least 7 out of 8 seminars and to prepare thoroughly for these meetings, unless indicated otherwise in the course manual. If the course has more than 8 seminars, the student can miss up to 1 extra meeting for every (part of) 8 tutorials/seminars. If the students attends less than the mandatory tutorials/seminars, the course cannot be completed.

Additional requirements for this course:

Aanwezigheid bij de hoorcolleges wordt sterk aanbevolen. Behalve in geval van uitzonderlijke situaties geldt mag de student 1 laptopcollege missen: meld dit indien mogelijk ruim van tevoren via een email naar de coördinerende docent assistent met reden van afwezigheid. De gemiste quiz die bij het laptopcollege hoort, dient wel te worden ingehaald. Indien meer werkgroepen worden gemist, kan de student worden uitgesloten voor het vak.

Assessment

Item and weight Details

Final grade

5%

Quiz week 2

Must be ≥ 5.5

5%

Quiz week 3

Must be ≥ 5.5

40%

Digitale Toets

Must be ≥ 5.5

50%

Project

Must be ≥ 5.5

Het gewogen gemiddelde van de vier  deelcijfers moet 5.5 of hoger zijn. Het cijfer van de digitale toets en het project blijven staan in geval er een herkansing is. Bij een eventuele herkansing  mag hetzelfde project opnieuw worden gebruikt. De digitale toets is open boek, d.w.z. de college aantekeningen en het boek mogen worden gebruikt.

Assessment diagram

Leerdoelen voor Virtual Globe: Digitale toets: Project:
De student heeft theoretische kennis van de belangrijkste geomorfologische processen en patronen en kan deze herkennen aan het aardoppervlak binnen een ‘Virtual Globe’ omgeving.        X  
De student kan landgebruikspatronen en hun relatie met de ondergrond herkennen binnen een ‘Virtual Globe’ omgeving;       X  
De student kan eenvoudige berekeningen maken waarbij de grootte en de veranderingen van processen en patronen aan het aardoppervlak wordt gekwantificeerd.       X  
De student kan op basis van 2 wetenschappelijke artikelen een doelstelling en twee onderzoeksvragen formuleren voor de eigen opdracht.        X
De student kan digitale thematische datasets verzamelen, beschrijven en van metadata voorzien.        X
De student kan in een 'case study' de theoretische achtergrond, de eigen waarnemingen, en een toekomstperspectief rapporteren in een kmz-file.        X

Students that were enrolled in the course in previous years

Voor studenten die herkansen uit vorige jaren geldt dat ze voor aanvang van de cursus contact op dienen te nemen met de Anne Uilhoorn. Zie de informatie in onderstaande tabel.

Vak gevolgd In het vorige collegejaar 2 of meer collegejaren geleden

Laptopcolleges

Neem uiterlijk 2  februari 2021 contact op met Anne Uilhoorn om hierover afspraken te maken

Vervalt. Je dient weer te voldoen aan de aanwezigheidsregels

Tussentoets

Cijfer blijft staan mits minimaal met een 5 beoordeeld, neem uiterlijk een week vóór 22 februari 2021 contact op met Anne Uilhoorn om hierover afspraken te maken

Vervalt

Project

Cijfer blijft staan mits minimaal met een 5 .5 of hoger afgerond, neem vóór 2 maart 2021 contact op met Anne Uilhoorn om hierover afspraken te maken

Vervalt

 

Inspection of assessed work

De digitale tussentoets wordt afgenomen via het programma TestVision Online (TVO) dat via Canvas kan worden benaderd en wordt grotendeels automatisch nagekeken op basis van een vooraf bepaald antwoordmodel. Dit antwoordmodel en de uitslag wordt na de tussentoets z.s.m. gepubliceerd op Canvas, maar zeker voor het inlevermoment van het project.

Het project wordt ingeleverd via Canvas. Het project wordt beoordeeld via een criterialijst (van tevoren gepubliceerd op Canvas) waaraan de opdracht moet voldoen; deze wordt via het Grade Centre in Canvas aan de studenten ter beschikking gesteld met feedback, nadat de opdracht is nagekeken binnen de gestelde nakijktermijn. Daarna is er de mogelijkheid om per email een individuele afspraak te maken met docenten en/of cursus coördinator. Je hebt tot uiterlijk 20 werkdagen na bekendmaking van de cijfers recht op inzage van tussentoets en project. Je kunt een afspraak met de docent maken om je toets resultaat in te zien.

Assignments

Tijdens het praktische gedeelte worden er 6 laptop colleges van twee uur gegeven waarbij oefentesten (quizzen) - gemaakt worden via Canvas, met gebruik van Google Earth Pro software, dat je moet installeren op je laptop. Deze testen sluiten aan bij de theorie van de hoorcolleges. De oefentesten bereiden je  voor op de tussentoets. Na afronding van zo’n test krijg je automatisch feedback via Canvas. Twee van deze quizzen tellen mee voor je eindcijfer (elk 5%), om er voor te zorgen dat de studievoortgang gewaarborgd wordt. Bij elk laptop college hoort ook extra zelfstudiemateriaal. Dit extra materiaal bestaat uit additionele testen voor de Virtual Globe en een test met voorbeeld theorievragen over de behandelde (college) stof. Om dit extra materiaal te kunnen maken, is zelfstudietijd gepland. Je bent dus zelf verantwoordelijk om dit materiaal te maken. De tijd die je nodig hebt voor deze zelfstudie is meegerekend in de totale omvang van dit vak (zie tabel bij 'learning activities').

Binnen het praktische gedeelte wordt ook een oefententamen aangeboden. Dit oefententamen wordt via Canvas door middel van een link met het programma TestVision Online (TVO) afgenomen. Het bestaat uit een oude tussentoets en is bedoeld om je met deze vorm van toetsing bekend te maken en je voor te bereiden op de officiële digitale tussentoets, die 40% meetelt voor je eindbeoordeling.

Het project gaat over een onderwerp waarvoor je je kunt inschrijven via een Google Docs document. In overleg met de docenten en /of coördinator is deze opdracht naar eigen wens aan te passen. Je voert dit project uit samen met een medestudent. De data, de beschrijvingen, de waarnemingen en de resultaten en conclusies worden in een .kmz file opgeslagen die wordt ingeleverd via Canvas. Daarnaast wordt de tekst die je gemaakt hebt in een aparte Word-file ingeleverd, die gecheckt zal worden met een plagiaatprogramma. De evaluatiecriteria voor het project zullen op Canvas worden gepubliceerd voor aanvang van het project. Tevens zal een voorbeeld van een eerder  gemaakt project worden getoond. De tutorial: ‘hoe maak ik .kmz files’  (in Engels dit jaar) is beschikbaar voor aanvang van het project op Canvas. Hierin staat beschreven hoe de technische uitvoering, b.v. het plaatsen en opslaan van een foto in je .kmz file, moet worden gedaan.

Fraud and plagiarism

The 'Regulations governing fraud and plagiarism for UvA students' applies to this course. This will be monitored carefully. Upon suspicion of fraud or plagiarism the Examinations Board of the programme will be informed. For the 'Regulations governing fraud and plagiarism for UvA students' see: www.student.uva.nl

Course structure

Week  Onderwerpen Studiestof Datum/deadlines
5 2 hoorcolleges, 2 laptopcollege

1. Inleiding cursus, 2. geologische structuren en Verwering, 3. Digitale quizzen via Canvas en Google Earth. 4. Zelfstudie Christopherson en Birkeland (zie literatuur)

Quizzen

Zie Canvas

6 2 hoorcolleges, 2 laptopcollege 1. Fluviatiele vormen en processen  2. Kustvormen en processen, 3. Digitale quizzen via Canvas en Google Earth, 4. Christopherson en Birkeland (zie literatuur)

Quizzen

Zie Canvas

7 2 lectures, 2 laptopcollege 1. Massabegingen, 2. Glaciale en periglaciale vormen en processen 3. Digitale quizzen via Canvas en Google Earth, 4. Christopherson en Birkeland (zie literatuur)

Quizzen

Zie Canvas

8 Digitale tussenoets Collegestof (zie onderwerpen hierboven en Canvas), Christopherson en Birkeland (zie literatuur) en Canvas quizzen (zie Canvas)

22 Februari 14.00 uur

9 laptopcollege Start Project met Google Earth Pro 2/3 maart
10 Vragenuur Project Google Earth Pro 10 maart
11 Laptopcollege Over projectvoortgan 16/17 maart
13 Inleveren project .kmz file + word file inleveren via Canvas 26 maart

Timetable

The schedule for this course is published on DataNose.

Honours information

Niet van toepassing

Additional information

Je kunt je aanwezigheid registreren tijdens het laptopcollege. Dit wordt nog nader toegelicht tijdens het eerste latopcollege.

Last year's course evaluation

In order to provide students some insight how we use the feedback of student evaluations to enhance the quality of education, we decided to include the table below in all course guides.

Course Name (#EC) N   Grade 7.3
Strengths
  • praktisch vak met goede theoretische onderbouwing
Notes for improvement
  • duidelijker vraagstelling tijdens oefentoetsen
  • duidelijker vraagstelling tijdens digitale tentamen
Most important notes from the education committee:
  • Het vak Virtual Globe is beoordeeld met een 7,3 als gemiddelde cijfer. Het vak is dus over het algemeen goed beoordeeld. Studenten vonden vooral de breedte van het vak leuk en de sterke relatie tot het dagelijks leven. Daarbij speelde vooral het programma Google Earth een grote rol dat veel studenten erg interessant vonden. Wel vonden veel studenten de vragen van de laptopcolleges en het tentamen onduidelijk, waardoor veel studenten het tentamen puur door de vraagstelling moeilijk vonden.

Response lecturer:

Het is lastig wat er 'onduidelijk' is. In ieder geval zijn alle vragen gepeer-reviewed door een expert, die op het tentamen gesteld worden. De terminologie is aan bod gekomen tijdens de colleges en de praktische  sessies. Locaties van vragen worden ook goed aangegeven.  De vragen van de oefen quizzen zullen, daar waar nodig, worden verbeterd.

Contact information

Coordinator

  • dr. Harry Seijmonsbergen

Harry Seijmonsbergen - a.c.seijmonsbergen@uva.nl

Anna Uilhoorn - a.g.uilhoorn@uva.nl

Walter van Dijk - walter-dijk@hotmail.com