Klimaatverandering en Zeespiegelstijging

Climate Change and Sea Level Rise

6 EC

Semester 1, periode 1

5132KLZE6Y

Eigenaar Bachelor Future Planet Studies
Coördinator dr. ir. J.H. van Boxel
Onderdeel van Bachelor Future Planet Studies, jaar 1Minor Fysische Geografie, jaar 1

Studiewijzer 2020/2021

Globale inhoud

Future Planet Studies leidt studenten op om de grote uitdagingen, waar de wereld voor staat, aan te kunnen gaan en een bijdrage te kunnen leveren aan een duurzame toekomst. Eén van de belangrijkste uitdagingen is de verandering van het klimaat door natuurlijke oorzaken en door het toedoen van de mens. Deze cursus behandelt de klimatologische basiskennis, die nodig is om de (antropogene) klimaatveranderingen te begrijpen. Ook wordt de klimaatverandering zelf behandeld, alsmede de gevolgen voor de zeespiegel, het grondwater in het laaggelegen Nederland en de afvoer van de Rijn.

Één van de grote wereldwijde problemen van deze tijd is de verandering van het klimaat op aarde. Voor Nederland en veel andere kustgebieden zijn niet alleen de verandering van de temperatuur en het neerslagregime van belang, maar is ook de verandering van de zeespiegel ten gevolge van klimaatveranderingen belangrijk. Deze cursus behandelt de werking van het klimaat op aarde, klimaatveranderingen op verschillende tijdschalen en de consequenties voor de zeespiegel. Omdat voor een goed begrip van de algemene circulatie enig begrip van basale natuurkunde onontbeerlijk is, worden waar nodig ook de benodigde natuurkundige principes behandeld. Bij het maken van prognoses (projecties) voor het klimaat in de toekomst spelen modellen een essentiële rol. Daarom wordt duidelijk gemaakt hoe causale relaties de basis vormen voor dynamische modellen en hoe de “echte wereld” in computermodellen kan worden beschreven. Eigen gemaakte modellen worden gebruikt om de effecten van zeespiegelstijging op polders en rivieren te analyseren.

De werking van het klimaatsysteem en klimaatveranderingen wordt vooral behandeld in hoorcolleges, terwijl in de bijbehorende werkcolleges de natuurkundige basis aan de orde komt. Voor studenten die geen eindexamen hebben gedaan in natuurkunde zijn er extra werkcolleges die de meest basale principes behandelen (algebra, wetten van Newton en eenheden). De modelleeroefeningen vinden plaats in laptopcolleges. Daarnaast is er een excursie waarin de gevolgen van de veranderende zeespiegel voor het landschap worden geïllustreerd.

Studiemateriaal

Literatuur

  • Christopherson & Birkeland, 2015. Geosystems. Pearson UK&US, 9th ed. ISBN-13: 978-1-292-05775-0

Syllabus

  • Klimaatverandering en Zeespiegelstijging 2020-2021 Reader Inleiding Klimatologie

Practicummateriaal

  • Klimaatverandering en Zeespiegelstijging 2020-2021 Werkcollegeteksten Laptopcolleges

Software

  • MS Office (m.n. Excel)

    COACH

Leerdoelen

  • De student kan de meteorologische principes, de algemene circulatie en de consequenties daarvan voor het klimaat uitleggen
  • De student kan rekenen aan de onderliggende natuurkundige principes
  • De student kan een vergelijking omschrijven
  • De student kan rekenen met eenheden
  • De student kan de klimaatveranderingen op aarde beschrijven op verschillende tijdschalen en ook de gevolgen daarvan voor de zeespiegel
  • De student kan causale relaties in een eenvoudig systeem identificeren en op abstract niveau concretiseren
  • De student kan causale relaties samenbouwen tot een functioneel dynamisch model met behulp van het modelleerprogramma COACH
  • De student kan de modelresultaten voor klimaatveranderingen en de gevolgen daarvan voor de zeespiegelstijging interpreteren

Onderwijsvormen

  • Hoorcollege
  • Werkcollege
  • Laptopcollege
  • Veldwerk/excursie

Hoorcolleges, werkcolleges, laptopcolleges, excursie.

Verdeling leeractiviteiten

Activiteit

Uren

 

Hoorcollege

30

 

Werkcollege

18

 

Laptopcollege

16

 

Excursie

8

 

Zelfstudie

89

 

Laptoptoets

4

 

Tentamen

3

 

Totaal

168

(6 EC x 28 uur)

Aanwezigheid

Aanwezigheidseisen opleiding (OER-B):

  • In geval van een practicum is de student verplicht ten minste 90% van de practicumbijeenkomsten bij te wonen en zich op deze bijeenkomsten terdege voor te bereiden, tenzij anders aangegeven in de studiehandleiding of studiewijzer van het vak. Indien de student minder dan 90% heeft bijgewoond dient het practicum opnieuw te worden gevolgd.
  • In geval van werkgroepbijeenkomsten is de student verplicht tenminste 90% van de werkgroepbijeenkomsten bij te wonen en zich op deze bijeenkomsten terdege voor te bereiden, tenzij anders aangegeven in de studiehandleiding of studiewijzer van het vak. Indien de student minder dan 90% heeft bijgewoond, kan het vak niet worden afgerond.

Aanvullende eisen voor dit vak:

Excursie: Aanwezigheid bij de excursie is verplicht. Mocht dit niet lukken door overmacht, ziekte of ernstige familieomstandigheden, dan dien je je tevoren af te melden, met opgaaf van reden. Je zult een vervangende opdracht moeten doen.
Afmelden via email:  L.H.Cammeraat@uva.nl  met een cc aan: J.H.vanBoxel@uva.nl

Werkcolleges: De werkcolleges 1a, 1b en 1c zijn alleen verplicht voor studenten die geen voldoende hebben gehaald voor natuurkunde op de middelbare school. Voor de werkcolleges 2 t/m 6 geldt voor alle studenten een deelnameplicht. Mocht je een keer echt niet kunnen komen (bijv. door overmacht, ziekte of ernstige familieomstandigheden), dan dien je je (zo mogelijk) tevoren af te melden, met opgaaf van reden. Je maakt dan de opgaven gewoon online uiterlijk op de dag van het werkcollege (mag ook eerder).
Afmelden via email: J.H.vanBoxel@uva.nl

Laptopcolleges: Voor de laptopcolleges geldt dezelfde regeling als voor de werkcolleges. Overleg zo nodig met je partner.
Afmelden via email: M.Velthuis@uva.nl                met een cc aan: J.H.vanBoxel@uva.nl

Studenten die ongeoorloofd afwezig zijn (naar oordeel van de examencommissie) kunnen niet deelnemen aan het tentamen, de laptoptoets en de herkansingen. In de cijfer­administratie wordt dit aangegeven als NAV (niet aan verplichtingen voldaan).

Toetsing

Onderdeel en weging Details

Eindcijfer

0.4 (40%)

Laptoptoets

0.6 (60%)

Tentamen

1 (100%)

Vervangende opdracht excursie

Moet ≥ AVV zijn

Cesuur Tentamen:
25 multiple choice vragen 1 punt per vraag.
2 open vragen, ieder 25 punten. De open vragen zijn verdeeld in 5 subvragen (ieder 5 punten).
Het tentamencijfer is de eindscore gedeeld door 7.5.

De laptoptoets kan alleen herkanst worden als de student een voldoende heeft gehaald voor het tentamen of de herkansing (laatste resultaat geldt).

Toetsmatrijs (studentenversie)

Leerdoel: Tentamen Laptoptoets
#1. Meteorologische principes        X  
#2. Rekenen aan Na. principes        X  
#3. Vergelijking omschrijven        X  
#4. Rekenen met eenheden        X        X
#5. Klimaatveranderingen        X  
#6. Causale relaties        X        X
#7. Dynamisch model (COACH)          X
#8. Interpretatie modelresultaten        X        X

Studenten die het vak al eerder hebben gevolgd

Studenten die het vak voor de tweede keer doen moeten ook voldoen aan de verplichtingen die erbij horen. Deelcijfers uit het voorafgaande jaar mag je echter laten staan, mits voldoende (OER 2019-2020 FNWI – Deel B FPS). Als je van die mogelijkheid gebruik wilt maken dien je dat in de eerste week van de cursus kenbaar te maken door een email te sturen aan J.H.vanBoxel@uva.nl.

Excursie: De excursie hoef je die niet opnieuw te doen. De AVV  van het vorige jaar (aan verplichtingen voldaan) geldt als een deelcijfer dat mag blijven staan.

Laptoptoets en laptopcolleges: Heb je vorig jaar de laptoptoets voldoende gemaakt dan kun je er voor kiezen om dat deelcijfer te laten staan. Doe je de laptoptoets niet over, dan hoef je ook de laptopcolleges niet te volgen. Het is niet mogelijk de laptoptoets te doen zonder de laptopcolleges te volgen. Het Laptopcollege over Milanković theorie en broeikasgassen hoef je niet opnieuw te volgen (is wel tentamenstof).

Tentamen: Ook een voldoende resultaat voor de eindtoets in het voorafgaande jaar mag je laten staan. Ook in dit moet je in de eerste week van de cursus per email melden aan J.H.vanBoxel@uva.nl. Doe je de eindtoets over dan is deelname aan de werkcolleges verplicht.

Werkcolleges: Als je het resultaat van het tentamen of de herkansing in het voorafgaande jaar laat staan, dan hoef je de werkcolleges niet opnieuw te volgen. Zo niet, dan is deelname aan de werkcolleges verplicht, met uitzondering van werkcolleges 1a, 1b en 1c. Realiseer je echter wel dat daar de basis wordt gelegd. Dus maak die werkcolleges wel. Doe je wel tentamen dan is deelname aan de werkcolleges 2 t/m 6 verplicht. In geval van roosterconflicten met tweedejaars studieonderdelen raad ik studenten aan om prioriteit te geven aan het afronden van het eerste jaar. De werkcolleges 2 t/m 6 worden twee keer gegeven. Ouderejaars studenten hoeven niet te gaan naar de groep waar ze ingeroosterd zijn, maar mogen kiezen welke van de twee gelegenheden zij bijwonen. Is er echt een onoverkomelijk probleem dan is er nog de mogelijkheid om de opdrachten zelfstandig te maken, uiterlijk op de dag van het werkcollege.

Heb je aan meer dan één verplicht onderdeel niet deelgenomen dan wordt dat gemeld bij de examencommissie, en leidt dat vrijwel altijd tot uitsluiting voor de rest van de cursus (dus ook voor het tentamen en de herkansing). Voor zwaarwegende redenen kan de examencommissie een uitzondering maken.

Inzage toetsing

Om een inzagemoment aan te vragen, kun je contact opnemen met de coördinator.

Er vindt geen collectieve nabespreking plaats.

Je hebt tot uiterlijk 20 werkdagen na bekendmaking van de cijfers recht op inzage van het tentamen en de laptoptoets . Het antwoordmodel voor het tentamen wordt gepubliceerd op Canvas. Je kunt een scan van je antwoorden aanvragen bij de docent. Maak een afspraak met de docent als je nog behoefte hebt aan een nabespreking (zie verder OER deel A FNWI, art. 4.9).

Na de inzagetermijn van 20 werkdagen verhuist het hele tentamenpakket van docent naar de IIS Servicedesk voor archivering.

Fraude en plagiaat

Dit vak hanteert de algemene 'Fraude- en plagiaatregeling' van de UvA. Hier wordt nauwkeurig op gecontroleerd. Bij verdenking van fraude of plagiaat wordt de examencommissie van de opleiding ingeschakeld. Zie de Fraude- en plagiaatregeling van de UvA: http://student.uva.nl

Weekplanning

Een gedetaillerd overzicht van de stof per week staat op Canvas

Rooster

Het rooster van dit vak is in te zien op DataNose.

Aanvullende informatie

Deelname aan de werkcolleges 2 t/m 6 is verplicht. De extra werkcolleges basale natuurkunde (1a, 1b en 1c)  zijn alleen verplicht voor die studenten die het eindexamen natuurkunde niet met een voldoende hebben afgerond. Voor de andere studenten zijn deze facultatief. Ook voor de laptopcolleges en de excursie geldt een deelnameplicht. Ongeoorloofde absentie leidt tot uitsluiting voor het tentamen.

Bij het vak hoort een uitgebreide Canvas pagina met vrijwel alle studiematerialen (niet het boek). Daar worden ook de uitwerkingen van de werkcolleges gepubliceerd en het tentamen en de herkansing van vorig jaar plus de bijbehorende antwoordmodellen. Deze laatsten zijn uiteraard belangrijk bij de voorbereiding van het tentamen.

Vakevaluatie afgelopen jaar

Vanaf 2013-2014 hebben we ervoor gekozen om d.m.v. onderstaande tabel de studenten meer inzicht te geven in de kwaliteitszorg. Daarom nemen we een korte weergave van de studentenevaluatie op en de daaruit voortvloeiende acties ter Klimaatverandering en Zeespiegelstijging (6 EC)

Klimaatverandering en Zeespiegelstijging (6 EC) N

 

Sterke punten
  • Interessant vak; veel geleerd
  • Overzichtelijke reader
  • Goed gestructureerd
  • Excursie is leuke toevoeging
Suggesties ter verbetering
  • Werkcolleges mogen wat moeilijker
  • Te zwaar voor studenten met gammaprofiel
  • Niveauverschil tussen werkcolleges en tentamenvragen verminderen

Belangrijkste opmerkingen Opleidingscommissie:

  • Meer tentamenstof behandelen in de werkcolleges
  • Bijles voor studenten met gammaprofiel
Reactie docent:
  • Van de studenten wordt verwacht dat ze 21 uur per week aan deze cursus besteden. Bij de evaluatie gaf het grootste deel van de studenten (70%) aan minder dan 17 uur per week aan de cursus besteed te hebben. De meerderheid van de studenten besteed dus(?) te weinig tijd aan de cursus.
  • De vragen van te tentamen en de herkansing van het vorige jaar staan op Canvas. Daar kunnen de studenten mee oefenen. Als ze de antwoorden niet begrijpen kunnen ze er tijdens de werkcolleges vragen over stellen. Er is bovendien een college waarin een deel van de tentamenvragen wordt behandeld.
  • Tijdens de werkcolleges kunnen studenten ook vragen stellen aan de docent die niet direct over het onderhavige werkcollege gaan. Dit mag ook bij het werkcollege waarin ze niet ingeroosterd staan, zodat ze de werkcollegetijd aan het maken van de opgaven kunnen besteden.
  • Voor het bijspijkeren de wiskundige achtergrond is een aparte website beschikbaar (uva,sowiso.nl), waar studenten met name kunnen oefenen met de wiskundig vaardigheden die in de werkcolleges 1a, 1b en 1c aan de orde komen.

Contactinformatie

Coördinator

  • dr. ir. J.H. van Boxel

Docenten

  • Dr. ir. J.H. van Boxel
  • Drs. Misha Velthuis
  • Dr. L.H. Cammeraat
  • Prof. dr. H. Hooghiemstra
  •  
  • Leon Feenstra BSc
  • Sophie van de Kar BSc
  • Luka de Koe BSc
  • Daniël Kooij MSc
  • Emma Polman BSc
  • Merel Mattijssen BSc
  • Emma Polman BSc
  • Tamara Stoof BSc
  • Eva Varkevisser BSc
  • Ivar Verburg BSc
  • Jacob Vermeule