Afstudeerproject bachelor Informatica

Thesis Bachelor Computer Science

18 EC

Semester 1 & 2, periode 2, 3, 5, 6

5062ABI18Y

Eigenaar Bachelor Informatica
Coördinator dr. R.G. Belleman
Onderdeel van Bachelor Informatica, jaar 3

Studiewijzer 2020/2021

Globale inhoud

De student voert onder begeleiding een onderzoek uit. De onderwerpen zijn afkomstig van profielen theorie, computing architecture, multimedia & intelligente systemen, systeem- & netwerkengineering en software engineering. Deze onderwerpen zijn vooraf samengesteld door docenten, onderzoekers en externe opdrachtgevers. Studenten mogen ook zelf met een voorstel komen, maar geef dat tijdig aan bij de vakcoördinator! In dat geval is het noodzakelijk dat de student een docent bereid vindt om het project te begeleiden. Tevens moet een student die een eigen project wil doen in de voorafgaande studie hebben aangetoond goed zelfstandig te kunnen werken. Het onderzoek bestaat uit diverse onderdelen, waaronder het bepalen van de theoretische context (inclusief literatuuronderzoek), het vaststellen van een projectplan, het ontwerpen en implementeren van een oplossing, evaluatie door middel van experimenten, analyse van de resultaten, presentatie en verslaglegging middels een scriptie.

 

Studiemateriaal

Overig

  • Informatie over het afstudeerproject op Canvas.

Leerdoelen

  • Literatuurstudie: De student kan relevante vakliteratuur vinden, kritisch lezen, begrijpen en toepassen.
  • Projectvoorstel: De student kan een middelgroot informaticaproject definiëren, structureren en verfijnen tot een werkplan.
  • Uitvoering: De student kan de in de opleiding verworven kennis en inzicht toepassen in de uitwerking van een middelgroot informaticaproject. 
  • (Zelf-)reflectie: De student kan resultaten van eigen werk en dat van anderen kritisch beoordelen.
  • Scriptie: De student kan schriftelijke projectresultaten op een begrijpelijke wijze verantwoorden.
  • Presentatie: De student kan mondeling projectresultaten op een begrijpelijke wijze verantwoorden.

Onderwijsvormen

  • Werkcollege
  • Zelfstandig werken aan bijv. project/scriptie
  • Presentatie/symposium

De organisatie, begeleiding en beoordeling van dit onderdeel wijkt af van normale vakken. In plaats van hoorcolleges, practica of tentamens bestuderen studenten zelfstandig, maar onder deskundige begeleiding, een onderwerp binnen de informatica en schrijven daarover een scriptie. Tijdens wekelijkse plenaire groepsbijeenkomsten wordt over de voortgang gerapporteerd aan de hand van presentaties door de deelnemers. Aanwezigheid bij de plenaire groepsbijeenkomsten is verplicht. Van de student en begeleider(s) wordt passend projectmanagement verwacht om het onderzoek met voldoende kwaliteit binnen de gestelde tijdslimiet af te ronden.

Verdeling leeractiviteiten

Activiteit

Aantal uur

Hoorcollege

2

Presentatie

24

Werkcollege

20

Zelfstudie

458

Aanwezigheid

Aanwezigheidseisen opleiding (OER-B):

  • Voor practica en werkgroepbijeenkomsten met opdrachten geldt een aanwezigheidsplicht. Wanneer studenten niet voldoen aan deze aanwezigheidsplicht kan dit als gevolg hebben dat het onderdeel niet met een voldoende kan worden afgerond.

Toetsing

Onderdeel en weging Details Opmerkingen

Eindcijfer

0.55 (55%)

Uitvoering

Vereist

0.3 (30%)

Scriptie

Moet ≥ 5.5 zijn

0.15 (15%)

Eindpresentatie

Vindt alleen plaats als scriptie voldoende is

Getoonde gewichten zijn een richtlijn. Afwijkingen zijn mogelijk en afhankelijk van het type project (theoretisch of implementatie).

Fraude en plagiaat

Over het algemeen geldt dat elke uitwerking die je inlevert ter verkrijging van een beoordeling voor een vak je eigen werk moet zijn, tenzij samenwerken expliciet door de docent is toegestaan. Het inzien of kopiëren van andermans werk (zelfs als je dat hebt gevonden bij de printer, in een openstaande directory of op een onbeheerde computer) of materiaal overnemen uit een boek, tijdschrift, website, code repository of een andere bron - ook al is het gedeeltelijk - en inleveren alsof het je eigen werk is, is plagiaat.

We juichen toe dat je het cursusmateriaal en de opdrachten met medestudenten bespreekt om het beter te begrijpen. Je mag bronnen op het web raadplegen om meer te weten te komen over het onderwerp en om technische problemen op te lossen, maar niet voor regelrechte antwoorden op opgaven. Als in een uitwerking gebruik is gemaakt van externe bronnen zonder dat een bronvermelding is vermeld (bijvoorbeeld in de rapportage of in commentaar in de code), dan kan dat worden beschouwd als plagiaat.

Deze regels zijn er om alle studenten een eerlijke en optimale leeromgeving aan te kunnen bieden. De verleiding kan groot zijn om te plagiëren als de deadline voor een opdracht nadert, maar doe het niet. Elke vorm van plagiaat wordt bestraft. Als een student ernstige fraude heeft gepleegd, kan dat leiden tot het uitschrijven uit de Universiteit. Zie voor meer informatie over het fraude- en plagiaatreglement van de Universiteit van Amsterdam: www.student.uva.nl

Rooster

Het rooster van dit vak is in te zien op DataNose.

Aanvullende informatie

Om te mogen starten met het Afstudeerproject Bachelor Informatica dient de student aan de volgende ingangseisen te voldoen:

  • het eerste studiejaar is volledig behaald (60 EC);
  • het tweede studiejaar is volledig behaald (60 EC).

Aanvullend hierop gelden de volgende toelatingscriteria en condities:

  1. Voor studenten die het “gewone curriculum” van de Bachelor Informatica volgen gelden de volgende nadere toelatingscriteria, ingedeeld op basis van het aantal behaalde ECTS bij aanvang van het project inclusief keuzevakken:
    • 144 of meer: bij tijdige aanmelding ben je zondermeer toegelaten;
    • tussen 126 en 144: de coördinator van het afstudeerproject beoordeelt je toelating op basis van studievoortgang en -resultaten;
    • minder dan 126: je wordt niet toegelaten.
  2. Voor studenten die een dubbele bachelor Wiskunde en Informatica en/of een Honourstraject volgen, gelden navenant strengere toelatingscriteria:
    • Honours: de grenzen zoals hierboven beschreven onder punt 1 worden met 24 EC verhoogd
    • Dubbele bachelor Wiskunde en Informatica: de grenzen zoals beschreven onder punt 1 worden met 42 EC verhoogd.
  3. De toelating tot het project wordt voor aanvang in individuele gesprekken beoordeeld. Zorg ook hierom dus dat je tijdig bent aangemeld. Zie voor de procedure: http://student.uva.nl/inc/az/item/afstudeerproject-bachelor-informatica-ingangseisen-en-procedure.html

Verwerking vakevaluaties

Hieronder vind je de aanpassingen in de opzet van het vak naar aanleiding van de vakevaluaties.

Contactinformatie

Coördinator

  • dr. R.G. Belleman