Professionele vaardigheden en loopbaanontwikkeling Natuur- en Sterrenkunde

Professional skills and career orientation Physics and Astronomy

3 EC

Semester 1 & 2, periode 1, 2, 4, 5

5092ORNS3Y

Eigenaar Bachelor Natuur- en Sterrenkunde (joint degree)
Coördinator T. Dreef MSc
Onderdeel van Bachelor Bèta-gamma, major Natuurkunde, jaar 2Bachelor Natuur- en Sterrenkunde (joint degree), jaar 2Bachelor Bèta-gamma, major Natuurkunde, jaar 3Bachelor Natuur- en Sterrenkunde (joint degree), jaar 3

Studiewijzer 2019/2020

Globale inhoud

Het vak Professionele vaardigheden en loopbaanontwikkeling Natuur- en Sterrenkunde (PVLO N&S) is bedoeld om je inzicht te geven in de gehele breedte van de vakgebieden natuurkunde en sterrenkunde en je voor te bereiden op je beroepsloopbaan. Het is voor je toekomstige carrière belangrijk dat je weet wat je mogelijkheden zijn na je bachelor en je tijdig kiest welke richting je uit wilt.

Tijdens de wekelijkse colleges in het tweede en derde jaar komen onder andere mensen uit het werkveld aan het woord en kun je deelnemen aan rondleidingen bij de verschillende natuurkundige en sterrenkundige instituten van UvA/VU. Ook krijg je informatie over de verschillende projecten en keuzevakken die je tijdens je bachelor kunt volgen. Je zult tijdens je bachelor namelijk al een aantal keuzes moeten maken zodat je goed voorbereid bent op de toekomst na de bachelor. Door bewust te kiezen welke keuzevakken en projecten je volgt, kun je toetsen of die richting daadwerkelijk bij je past en zorg je ervoor dat je voldoende inhoudelijke kennis hebt om bijvoorbeeld toegelaten te worden tot een toekomstige master.

Naast de wekelijkse colleges volg je in het tweede jaar (verplichte) werkcolleges. Je werkt tijdens deze werkcolleges aan vaardigheden die je nodig hebt voor je beroepsloopbaan, zoals samenwerken, communiceren, plannen, organiseren, netwerken, presenteren en reflecteren. Dit doe je aan de hand van een aantal concrete individuele opdrachten en groepsopdrachten.

Het vak PVLO N&S werkt samen met de Natuurwetenschappelijke Studievereniging Amsterdam (NSA). Zij verzorgt regelmatig interessante lezingen binnen het vak PVLO N&S.

Studiemateriaal

Overig

  • Studiemateriaal wordt gepubliceerd op de Canvaspagina van PVLO N&S.

Leerdoelen

  • Begrijpen hoe de volledige breedte van de fysica en astronomie eruit ziet en wat de verschillende onderzoeksrichtingen inhouden.
  • Begrijpen wat de mogelijkheden qua werkveld zijn voor een afgestudeerde bachelor- of masterstudent N&S en dit op zichzelf kunnen toepassen.
  • Kunnen uitleggen welke richting van de natuur- en sterrenkunde hij/zij interessant vindt.
  • Begrijpen welke vakken en minoren er zijn en kunnen uitleggen welke hij/zij wil volgen.
  • Begrijpen welke N&S-onderzoeksinstituten er zijn in Amsterdam en wat voor soort onderzoek gedaan wordt binnen deze instituten.
  • Begrijpen welke masters N&S er zijn binnen en buiten de VU en UvA en kunnen uitleggen waar zijn/haar interesse ligt.
  • Begrijpen dat er binnen de natuur- en sterrenkunde interessante mogelijkheden zijn buiten de gebaande paden, zoals studeren in het buitenland of het volgen van een summerschool.
  • Begrijpen wat hij/zij kan ondernemen om de kans groter te maken om daadwerkelijk in de gewenste richting een baan te vinden na de bachelor of master.
  • Op een constructieve manier kunnen samenwerken binnen en buiten zijn/haar themagroep.
  • Op een professionele manier kunnen communiceren met medestudenten, tutoren, sprekers, docenten en geïnterviewde personen uit het werkveld.
  • Kunnen omgaan met meerdere deadlines verspreid over een langere periode door goed (samen) te organiseren en te plannen.
  • Samen met medestudenten een interview en een hoorcollege kunnen organiseren.
  • Kunnen inzetten van zijn/haar netwerk en netwerkvaardigheden voor de opdrachten.
  • Op professionele manier zijn/haar plannen en ingewonnen informatie kunnen presenteren aan de tutor en medestudenten.
  • Kunnen reflecteren op zichzelf en op zijn/haar kennis en vaardigheden met betrekking tot de bovengenoemde leerdoelen.

Onderwijsvormen

  • Hoorcollege
  • Werkcollege
  • Presentatie/symposium
  • Begeleiding/feedbackmoment
  • Rondleiding

Verdeling leeractiviteiten

Activiteit

Uren

Hoorcollege

38

Werkcollege

12

Zelfstudie

34

Totaal

84

(3 EC x 28 uur)

 

De studielast van dit vak is 84 uur (3 EC). In totaal dien je deel te nemen aan 25 bijeenkomsten van minimaal twee uur, hieronder vallen hoorcolleges, werkcolleges, rondleidingen, sommige NSA activiteiten en doe-het-zelf activiteiten. De overgebleven 34 uur besteed je aan zelfstudie, waaronder de voorbereiding en uitvoering van individuele opdrachten en groepsopdrachten vallen en het voeren van een tweetal individuele gesprekken met de tutor.

Academische vaardigheden

In het vak PVLO N&S wordt er aandacht besteed aan het ontwikkelen van je professionele vaardigheden. Denk hierbij onder andere aan samenwerken, communiceren, plannen, organiseren, netwerken, presenteren en reflecteren. Sommige van deze vaardigheden zijn - al dan niet in een andere context - al in het eerste jaar aan de orde gekomen tijdens het vak Academische vaardigheden en tutoraat.

Aanwezigheid

Aanwezigheidseisen opleiding (OER-B):

  • Van elke student wordt actieve deelname verwacht aan het onderwijsonderdeel waarvoor hij staat ingeschreven. Een student die de eerste twee werkcolleges van een lesblok geen gebruik maakt van de werkcolleges, zal administratief uit de werkcollegegroep verwijderd worden. Een verzoek opnieuw ingeschreven te worden bij de werkcolleges kan ingediend worden bij de opleidingscoördinator.
  • Als een student door overmacht niet aanwezig kan zijn bij een verplicht onderdeel van het onderdeel, dient hij dit zo snel mogelijk schriftelijk te melden bij de betreffende docent. De docent kan, eventueel na overleg met de studieadviseur, besluiten om de student een vervangende opdracht op te leggen.
  • Het is niet toegestaan om verplichte onderdelen van een onderdeel te missen als er geen sprake is van overmacht.
  • Bij kwalitatief of kwantitatief onvoldoende deelname, kan de examinator de student uitsluiten van verdere deelname aan het onderdeel of een gedeelte daarvan. Voorwaarden voor voldoende deelname worden van te voren vastgelegd in de studiewijzer.
  • Ter uitbreiding van de bovenstaande regels geldt voor de vakken in het eerste semester van het eerste jaar dat een student bij minimaal 80% van de werkcolleges aanwezig dient te zijn. Bovendien moet worden deelgenomen aan eventuele tussentoetsen en verplicht gesteld huiswerk. Als niet aan deze verplichting is voldaan, wordt de student uitgesloten voor de herkansing van het bijbehorende vak. Studenten in het Dubbele Bachelor programma Wis- en Natuurkunde zijn vrijgesteld van deze plicht. In geval van persoonlijke omstandigheden, zoals in OER-A Artikel 6.4 omschreven, wordt in overleg met de studieadviseur een afwijkend studieplan gemaakt.

Aanvullende eisen voor dit vak:

Het vak PVLO N&S loopt tijdens het tweede en derde jaar van de bachelor Natuur- en Sterrenkunde en is een verplicht vak. Er zijn jaarlijks ongeveer 25 bijeenkomsten (hoorcolleges/rondleidingen) van twee uur verspreid over periode 1, 2, 4 en 5 van het studiejaar. Je kunt grotendeels zelf kiezen naar welke hoorcolleges en rondleidingen je wel en niet gaat. Sommige informatie is in het tweede jaar namelijk wel relevant maar in het derde jaar niet meer of omgekeerd. Plan dus goed welke hoorcolleges en/of rondleidingen je wel en niet volgt en houd er rekening mee dat in het volgende studiejaar het programma vergelijkbaar is (dus twee jaar achter elkaar dezelfde rondleiding doen is misschien leuk, maar niet heel leerzaam).

De werkcolleges vinden plaats in het tweede jaar van de bachelor Natuur- en Sterrenkunde en hiervoor geldt verplichte aanwezigheid. Het is niet mogelijk om een deel van de werkcolleges te volgen in het tweede jaar en een ander deel in het derde jaar. Bij het eenmalig missen van een werkcollege door ziekte, ontvang je een vervangende opdracht om het gemiste werkcollege in te halen. Wel moet je je afwezig voorafgaand aan het werkcollege gemeld hebben bij de tutor. Als je meer dan één werkcollege mist, dan kun je helaas niet meer deelnemen aan de opvolgende werkcolleges in het betreffende studiejaar. Mocht je gedurende het tweede jaar uitvallen bij de werkcolleges, dan zal je een jaar later alle werkcolleges opnieuw moeten volgen. 

 

Aanwezigheidsregistratie

De aanwezigheid bij een hoorcollege en rondleiding wordt geregistreerd door tijdens de bijeenkomst in en uit te checken met je collegekaart. Zorg er daarom voor dat je je collegekaart bij je hebt. Alleen als de vakcoördinator anders aangeeft, hoef je niet in en uit te checken. Let op: je krijgt alleen een PVLO-punt als je de volle twee uur van de bijeenkomst aanwezig geweest bent. Mocht je wel inchecken maar eerder weggaan, dan krijg je geen PVLO-punt.

Mocht je je collegekaart een keer vergeten zijn dan kun je ook inchecken met je studentnummer, maar omdat dit meer tijd kost is het wel zo vriendelijk als je achteraan in de rij aansluit zodat de andere studenten niet op je hoeven wachten.

Toetsing

Onderdeel en weging Details

Eindcijfer

Toetsing

Het vak PVLO N&S wordt niet afgerond met een tentamen. Om het vak PVLO N&S af te sluiten dien je aan de volgende voorwaarden voldaan te hebben:

  • Je hebt 25 PVLO-punten behaald verspreid over het tweede en derde jaar van de bachelor Natuur- en Sterrenkunde.
  • Je hebt voldaan aan de aanwezigheidsplicht bij de (werk)colleges en individuele gesprekken.
  • Je hebt verspreid over het tweede en derde jaar minimaal twee rondleidingen gevolgd. Eén van deze rondleidingen heeft plaatsgevonden op het Science Park en de ander aan de VU campus. 
  • Je hebt de individuele opdrachten en groepsopdrachten met goed gevolg afgerond. 
  • Je hebt positieve beoordelingen op je professionele vaardigheden ontvangen.

Er zijn door de aard van het vak geen mogelijkheden om te herkansen of vervangende opdrachten te doen.

 

PVLO-punten

Je kunt aan dit vak voldoen als je onder andere 25 PVLO-punten hebt behaald. Hiervoor gelden de volgende afspraken:

  • Voor elk hoorcollege, werkcollege en rondleiding van twee uur krijg je één PVLO-punt. Er wordt geen PVLO-punt toegekend als je maar een gedeelte van de bijeenkomst aanwezig bent.
  • Je mag maximaal vijf van de 25 PVLO-punten behalen door doe-het-zelf punten (zie aanvullende informatie).
  • Om af te kunnen studeren dien je vóór 1 juni alle PVLO-punten behaald/ingediend te hebben.

Op Datanose kun je terugvinden bij hoeveel en welke bijeenkomsten je aanwezig bent geweest. Zo kun je dus bijhouden of je al (bijna) voldaan hebt aan het minimaal aantal PVLO-punten dat je geacht wordt te behalen.

 

Werkcolleges

Alle tweedejaarsstudenten volgen zes verplichte werkcolleges en voeren twee individuele gesprekken met de tutor. Hierbij is actieve deelname en voldaan hebben aan alle afspraken en (groeps)opdrachten een vereiste om het vak PVLO N&S te kunnen afronden. 

In de loop van de werkcolleges zal je tweemaal beoordeeld worden op  je professionele vaardigheden, zowel begin december als begin juni. Deze beoordelingen worden gekoppeld aan datgene wat je hebt laten zien tijdens de werkcolleges en in de voorbereiding en uitvoering van (groeps)opdrachten. Mocht je in december een onvoldoende halen op de beoordeling van je professionele vaardigheden, dan stoppen de werkcolleges voor jou op dat moment en zal je volgend studiejaar de werkcolleges opnieuw moeten volgen. Mocht de beoordeling van je professionele vaardigheden in juni onvoldoende zijn, dan zal je ook volgend studiejaar de werkcolleges opnieuw moeten volgen. In beide gevallen kun je PVLO N&S pas het volgende studiejaar afronden.

Inzage toetsing

Om een inzagemoment aan te vragen, kun je contact opnemen met de coördinator.

Opdrachten

Individuele opdrachten

De individuele opdrachten hangen samen met de onderwerpen die in de werkcolleges aan bod komen/gekomen zijn. Opdrachten die onder andere aan bod komen zijn het schrijven van een persoonlijk oriëntatieplan (POP), het schrijven van een motivatiebrief, het opstellen van een cv en een tweetal individuele gesprekken. 

 

Groepsopdrachten

Je voert twee groepsopdrachten uit die over een langere periode lopen. De eerste groepsopdracht richt zich op het afnemen en verwerken van twee interviews met afgestudeerden in de Natuur- en/of Sterrenkunde. Alle interviews zullen gebundeld worden in een beroepsoriëntatiegids. Voor de tweede opdracht bereid je met je groep een themacollege van dertig minuten voor en geef je dit college tijdens één van de hoorcollegesessies.

Fraude en plagiaat

Dit vak hanteert de algemene 'Fraude- en plagiaatregeling' van de UvA. Hier wordt nauwkeurig op gecontroleerd. Bij verdenking van fraude of plagiaat wordt de examencommissie van de opleiding ingeschakeld. Zie de Fraude- en plagiaatregeling van de UvA: http://student.uva.nl

Rooster

Het rooster van dit vak is in te zien op DataNose.

Aanvullende informatie

Rondleidingen

Als je mee wilt met een van de rondleidingen, dan dien je je minimaal één week voor de lezing via de Canvaspagina van PVLO N&S op te geven. Als je je opgeeft dan rekenen we er op dat je ook komt (want het zou zonde zijn als we tegen andere studenten zeggen dat een rondleiding vol is, terwijl jij niet komt opdagen). Als je door zwaarwegende omstandigheden echt niet kunt komen, mail dan Anne de Visser ruim van te voren om dit te laten weten.

 

Doe-het-zelf punten

Tijdens het vak PVLO N&S komen diverse loopbaanperspectieven aan de orde, onder andere tijdens de alumnilezingen. Uiteraard geeft dit slechts een beperkte blik op een scala van mogelijkheden. Je wordt daarom gestimuleerd om een aantal PVLO-punten in te vullen met doe-het-zelf punten. Heb je bijvoorbeeld zelf een bedrijf of instantie in gedachten waar je meer over zou willen weten? Is er een interessant natuurkundesymposium waar je naartoe wilt of is er een andere activiteit die je wilt doen om een duidelijker beeld te krijgen van jouw beroepsperspectief? Veel opties zijn binnen het kader van doe-het-zelf punten bespreekbaar, zolang de activiteit aansluit bij de leerdoelen van het vak.

 

Afspraken doe-het-zelf punten

  • Je kunt maximaal vijf van de 25 PVLO-punten uitgekeerd krijgen als doe-het-zelf punten.
  • Een activiteit tot twee uur kan 0.5 PVLO-punt opleveren, waarbij geldt dat dit halve punt alleen telt als je binnen hetzelfde studiejaar nog een half punt haalt. Anders vervalt je halve punt.
  • Een activiteit van twee tot vier uur kan één PVLO-punt opleveren.
  • Een activiteit van één dag kan twee PVLO-punten opleveren.
  • Bij het volgen van een langere externe cursus (vijf dagdelen of meer) kun je maximaal vijf PVLO-punten krijgen, maar dan moeten er wel verschillende oriënterende activiteiten op het programma staan.
  • De doe-het-zelf activiteit moet altijd binnen de doelstellingen van het vak PVLO N&S passen (zie de eerste zeven leerdoelen zoals genoemd in deze studiewijzer). Alleen activiteiten die gericht zijn op je beroepsloopbaan kunnen als doe-het-zelf activiteit meegeteld worden.
  • De vakcoördinatoren bepalen of er al dan niet doe-het-zelf punten uitgekeerd worden voor een activiteit.
  • Je moet binnen een week na het volgen van de activiteit in Canvas je doe-het-zelf activiteit verantwoorden. Op basis daarvan bepalen de vakcoördinatoren of en zo ja hoeveel doe-het-zelf punten er uitgekeerd worden.
  • Een paar keer per jaar zullen de vakcoördinatoren op Canvas de activiteiten beoordelen. Of een activiteit goedgekeurd is kun je zien door de puntentoekenning (bijvoorbeeld 1 of 2). Mocht je een 0 krijgen dan telt deze activiteit helaas niet mee voor je PVLO-punten of heb je niet voldaan aan de regels van het indienen van je activiteit.
  • Mocht je twijfelen of een activiteit binnen de doe-het-zelf punten past, bespreek dit dan vooraf met één van de vakcoördinatoren tijdens de pauze van één van de bijeenkomsten.
  • De doe-het-zelf activiteit is afgerond ruim voor het einde van het vak, dus ruim voor 1 juni.
  • Je bent niet verplicht om doe-het-zelf activiteiten te volgen, je mag ook 25 reguliere bijeenkomsten volgen.
  • Een doe-het-zelf activiteit mag je samen doen, maar je PVLO-punt vraag je altijd individueel aan, waarbij je dus ook een persoonlijke tekst indient. Als twee personen dezelfde aanvraag indienen geldt dit als plagiaat.

 

Suggesties voor doe-het-zelf punten

Suggesties om aan doe-het-zelf punten te komen zijn bijvoorbeeld door een bedrijf te bezoeken of deel te nemen aan een open dag of een carrièrebeurs. Hierbij kan je denken aan grote industriële werkgevers zoals ASML, Philips, Shell, Tata Steel, Akzo Nobel, Liander, maar ook aan consultancy, informatie- en communicatie technologie, automatisering, TNO, SRON, ECN etc. Ook kun je binnen deze doe-het-zelf punten bijvoorbeeld een relevant natuur- of sterrenkundesymposium bezoeken of een keer meelopen met een natuurkundedocent op de middelbare school. Verder kun je binnen deze doe-het-zelf punten een workshop van het Student Careers Centre (SCC) van de UvA volgen. De loopbaanadviseurs van het SCC kunnen je helpen bij oriëntatie- en keuzevragen en daarnaast bieden zij (vaak gratis of voor een klein bedrag) voorlichting en workshops aan op het gebied van het maken van een cv, gebruik van LinkedIn, het voeren van een sollicitatiegesprek etc. Mocht je een andere cursus bij een andere organisatie willen doen die binnen het kader van PVLO N&S past, dan zijn daar ook mogelijkheden voor.

 

Verder

  • Op Canvas kun je het programma van dit vak vinden. Er zijn veel verschillende sprekers uitgenodigd, dus er is altijd kans dat er op het laatste moment wijzigingen plaatsvinden. Houd dus altijd Canvas goed in de gaten.
  • Een rondleiding start in de collegezaal, behalve als dit anders op Canvas vermeld staat.
  • Het kan zijn dat er roosterbotsingen voorkomen tussen PVLO N&S en je andere vakken. Dit proberen we zoveel mogelijk te voorkomen, maar dat lukt helaas niet altijd. Plan hier zelf omheen. Het is slim om in het tweede jaar al behoorlijk wat bijeenkomsten te volgen, zodat je bij eventuele roosterproblemen in het derde jaar niet in de knoop komt met de aanwezigheidsplicht. Ook bij roosterbotsingen blijft het behalen van 25 PVLO-punten je eigen verantwoordelijkheid.
  • Als door technische problemen of door foutieve invoer de aanwezigheidsregistratie op Datanose niet correct is dan tellen alleen de feitelijke activiteiten die je gedaan hebt. Bijvoorbeeld: als één bijeenkomst foutief als twee PVLO-punten in het systeem staat, dan telt bij de afronding van het vak alleen de feitelijke activiteit mee, wat in dit geval telt als één PVLO-punt. Mocht je dit soort problemen tegenkomen, meld dit dan zo spoedig mogelijk bij de vakcoördinator.
  • De 3 EC voor PVLO N&S wordt automatisch één keer per jaar uitgekeerd (meestal in juni), namelijk aan alle studenten in het derde studiejaar of hoger die ingeschreven staan voor het vak PVLO N&S en na de laatste bijeenkomst van het studiejaar voldaan hebben aan de voorwaarden (zie toetsing) én ingeschreven staan voor het bachelorproject.

Contactinformatie

Coördinator

  • T. Dreef MSc

Vakcoördinator

  • Tabitha Dreef MSc (SP G1.05 - 020 525 5874 - t.dreef@uva.nl) NB vakcoördinator tot begin december
  • Drs. Joëlle Kessels (SP C2.157 - 020 525 8628 - j.g.h.kessels@uva.nl) NB vakcoördinator vanaf februari
  • Dr. Anne de Visser (SP C4.235 - 020 525 5732 - a.devisser@uva.nl

Bij vragen over rondleidingen, minor-/mastervoorlichting en Canvas, neem contact op met Anne de Visser.

Bij vragen over aanwezigheid, vakinschrijving, praktische vragen, NSA-lezingencommissie en de overige colleges, neem contact op met Tabitha Dreef (tot begin december) of Joëlle Kessels (vanaf februari).

 

Tutoren

  • Loïs Blank
  • Madelon Geurts
  • Jop van der Laan