Academische Vaardigheden Informatica 1

Academic Competences Computer Science 1

1 EC

Semester 1 & 2, periode 1, 2, 3, 4, 5, 6

50621AVI1Y

Eigenaar Bachelor Informatica
Coördinator Robert van Wijk
Onderdeel van Bachelor Informatica, jaar 1

Studiewijzer 2018/2019

Globale inhoud

Gedurende het eerste en tweede collegejaar volg je Academische Vaardigheden Informatica – of kortweg AVI. In dit vak krijg je gelegenheid om je academische vaardigheden te ontwikkelen en te wennen aan de opleiding en de UvA. De vaardigheden die je oefent, sluiten aan op de inhoud van de andere cursussen zodat je ze direct kunt toepassen.

AVI wordt begeleid door een ouderejaars student of een docent: je tutor. Hij of zij functioneert voor jou als mentor. Je bespreekt met je tutor hoe je er voor staat en als je problemen hebt die invloed kunnen hebben op je studievoortgang is je tutor het eerste aanspreekpunt.

Daarnaast zijn deze practicumbijeenkomsten een manier om met de opleiding te communiceren. Belangrijke mededelingen worden hier gedaan. Andersom kun je zaken die onder de studenten spelen aankaarten bij je tutor. Ook hierom vormt AVI een essentieel onderdeel van de opleiding.

Studiemateriaal

Literatuur

Practicummateriaal

Software

  • In de informatica gangbare software zoals LaTeX en git

Leerdoelen

De academische vaardigheden zijn in vijf leerlijnen onderverdeeld:

  • Academische houding
  • Onderzoeksvaardigheden
  • Presentatievaardigheden
  • Projectvaardigheden
  • Schrijfvaardigheden

In het eerste semester van het eerste jaar staan de leerlijnen academische houding, presentatievaardigheden en projectvaardigheden centraal, waarbij kort aandacht besteed wordt aan schrijfvaardigheden. De student kan op het einde van het eerste semester:

  • Begrijpen wat er verwacht wordt op de universiteit ten aanzien van diens houding en verantwoordelijkheden.
  • Een tekstboek bestuderen en daarbij effectief gebruik maken van samenwerken en samenvatten.
  • Naar aanleiding van concrete aanwijzingen een presentatie geven over een informatica gerelateerd onderwerp en daarbij effectief gebruik maken van verbaal, paralinguaal, en non-verbaal gedrag.
  • Kritische, verhelderende en verdiepende vragen stellen.
  • Werken met een projectplan, op effectieve wijze binnen een projectgroep feedback geven en ontvangen, en daarnaast reflecteren op het verloop van een project.

In het tweede semester van het eerste jaar staan de leerlijnen schrijfvaardigheden, onderzoeksvaardigheden en presentatievaardigheden centraal. De student kan op het einde van het tweede semester:

  • Practicumresultaten rapporteren in een kort technisch rapport en deze overzichtelijk weergeven in figuren en tabellen.
  • Correct gebruik maken van literatuurverwijzingen en een literatuuronderzoek uitvoeren waarin gelezen artikelen samengevat worden om vervolgens een nieuwe conclusie te trekken uit de verzamelde gegevens.
  • Een academische poster ontwerpen die een duidelijke structuur heeft, goed leesbaar is en blijk geeft van creativiteit, en vervolgens deze poster gebruiken als hulpmiddel bij een presentatie.

Daarbij wordt verwacht dat de student bij het behalen van deze leerdoelen gebruik maakt van software die gangbaar is binnen de informatica, zoals LaTeX en git.

Bij een gedeelte van de ingeleverde opdrachten krijg je feedback van je tutor. Door deze door het jaar heen te verzamelen op één digitale leeromgeving vorm je een portfolio waarmee je jij eigen leerproces meer inzichtelijk krijgt en ook in de toekomst gebruik kunt maken van deze feedback. Ook de docenten hebben toegang tot je portfolio zodat ze bij het beoordelen van jouw opdrachten terug kunnen kijken naar eerder ingeleverd werk en gekregen feedback.

Onderwijsvormen

  • (Computer)practicum
  • Zelfstudie
  • Begeleiding/feedbackmoment

Grofweg zijn er in het eerste semester wekelijkse practica van één of twee uur, terwijl in het tweede semester om de week practica van twee uur zijn. Deze bijeenkomsten volg je met een vaste groep studenten en ze worden begeleid door een tutor. Hiernaast zijn er opdrachten die je tussen de bijeenkomsten maakt: zelfstudie.

AVI wordt veelal per semester of periode geroosterd en bij de roostering wordt zo goed mogelijk aangesloten bij de bijeenkomsten in het eerste jaar. In de praktijk is dat door beperkte beschikbaarheid van zalen niet altijd mogelijk.

De bijeenkomst bestaat uit twee vaste onderdelen: tutortijd en oefeningen. Tijdens de tutortijd wordt teruggekeken op de afgelopen week en kunnen observaties van jouw kant besproken worden. Soms zal de tutor met specifieke vragen komen, andere keren zal er slechts gevraagd worden hoe de afgelopen week ging. Hoe lang dit precies duurt, hangt af van de bijeenkomst, maar normaal gesproken is hier ongeveer 10 minuten voor opgenomen in het programma. In het tweede gedeelte oefen je met academische vaardigheden.

Daarnaast voer je gedurende het jaar met je tutor meerdere mentorgesprekken. In deze één-op-één gesprekken krijg je de gelegenheid om te reflecteren op je studievoortgang. Daarnaast kan je tutor met je meedenken over oplossingen voor problemen of het vinden van extra uitdaging.

Verdeling leeractiviteiten

Activiteit

Aantal uur

Practica

47

Mentorgesprekken

0,5

Zelfstudie

120,5

Totaal

168

Effectief heeft Academische Vaardigheden Informatica 1 een studielast van 6 EC. Van deze studiebelasting is 5 EC ondergebracht bij de vakken waar inhoudelijk op aangesloten wordt.

Aanwezigheid

Aanwezigheidseisen opleiding (OER-B):

  • Voor practica en werkgroepbijeenkomsten met opdrachten geldt een aanwezigheidsplicht. Wanneer studenten niet voldoen aan deze aanwezigheidsplicht kan dit als gevolg hebben dat het onderdeel niet met een voldoende kan worden afgerond.

Aanvullende eisen voor dit vak:

De kwaliteit van Academische Vaardigheden Informatica is direct afhankelijk van jouw inbreng. Dit gaat zowel om de output van de thuisopdrachten als de actieve participatie tijdens de bijeenkomsten. Daarom zijn er de volgende werkafspraken geformuleerd:

  • Voorbereiding voor gericht studeren: de tutor kan jou het beste begeleiden wanneer je op het juiste niveau zit en weet wat je aan het leren bent. Neem daarom voor iedere bijeenkomst van de bijbehorende opdracht de leerdoelen de informatie onder de kop bijeenkomst door. Doe daarnaast datgene wat onder voorbereiding staat.
  • Samen starten: studenten die later binnenkomen kunnen uitermate storend zijn voor diegene die al bezig zijn, inclusief de tutor. Wees dus gewoon op tijd. Daarbij wordt de informele regel gehanteerd dat een incidentele laatkomer de volgende bijeenkomst de groep op een versnapering trakteert (koekjes, taart, mandarijntjes, enzovoorts).
  • Volledig programma: om alle leerdoelen te halen, is het nodig dat je alle opdrachten maakt en meedoet met alle bijeenkomsten. Mocht je door overmacht hier één keer niet aan voldoen, dan proberen we coulant te zijn. Is coulance nodig, neem dan wel direct contact op met je tutor!
  • Op tijd inleveren: om tijdig feedback te kunnen geven, is het nodig dat alle opdrachten van alle studenten voor de deadline ingeleverd worden. Achter de schermen gebeurt namelijk veel aan afstemming: overleg tussen tutoren over gelijke beoordeling, een check door de coördinator van al het ingeleverde werk, plagiaatcontrole, terugkoppeling naar de vakcoördinator, enzovoorts. Studenten die het te laat inleveren, kunnen het vertragen voor alle anderen studenten en dat willen we niet. Daarom accepteren we mogelijk opdrachten die te laat worden ingeleverd niet.
  • Gelijke behandeling - bij gelijke omstandigheden: in principe behandelen we alle studenten hetzelfde. Alleen bij persoonlijke omstandigheden die een uitzondering rechtvaardigen, zoals een onverwachte ziekenhuisopname of een sterfgeval in de familie, kan gekeken worden naar een uitzondering. Wil je van die optie gebruik maken, stel dan de studieadviseur en de vakcoördinator direct op de hoogte van je omstandigheden.
    Beoordelingscriteria van opdrachten worden nooit aangepast – ongeacht je omstandigheden, krijg je bij het succesvol afsluiten van de studie hetzelfde diploma en dien je dus ook aan dezelfde leerdoelen te voldoen.

Wanneer studenten niet voldoen aan deze werkafspraken wordt dat meegenomen in de beoordeling van de Academische houding (zie hieronder).

Toetsing

Onderdeel en weging Details

Eindcijfer

45%

Schrijf- en onderzoeksvaardigheden

Moet ≥ 5 zijn

10%

Samen samenvatten

15%

Technisch rapport

20%

Literatuuronderzoek

25%

Presentatievaardigheden

Moet ≥ 5 zijn

15%

Duopresentatie

10%

Posterpresentatie

30%

Academische houding en projectvaardigheden

Moet ≥ 5 zijn

10%

Reflectieverslag

20%

Academische houding

Het vak is opgezet als praktische oefening waardoor gelegenheid tot herkansing in beginsel niet mogelijk is. Om schrijnende situaties te voorkomen, mag jij in blok 6 één specifieke opdracht selecteren om hierbij een tweede gelegenheid te krijgen. Uitgezonderd van deze mogelijkheid zijn de Posterpresentatie en de Academische houding.

Inzage toetsing

De cursus is zo opgezet dat inzage in principe volledig plaats vindt op Canvas.

Fraude en plagiaat

Over het algemeen geldt dat elke uitwerking die je inlevert ter verkrijging van een beoordeling voor een vak je eigen werk moet zijn, tenzij samenwerken expliciet door de docent is toegestaan. Het inzien of kopiëren van andermans werk (zelfs als je dat hebt gevonden bij de printer, in een openstaande directory of op een onbeheerde computer) of materiaal overnemen uit een boek, tijdschrift, website, code repository of een andere bron - ook al is het gedeeltelijk - en inleveren alsof het je eigen werk is, is plagiaat.

We juichen toe dat je het cursusmateriaal en de opdrachten met medestudenten bespreekt om het beter te begrijpen. Je mag bronnen op het web raadplegen om meer te weten te komen over het onderwerp en om technische problemen op te lossen, maar niet voor regelrechte antwoorden op opgaven. Als in een uitwerking gebruik is gemaakt van externe bronnen zonder dat een bronvermelding is vermeld (bijvoorbeeld in de rapportage of in commentaar in de code), dan kan dat worden beschouwd als plagiaat.

Deze regels zijn er om alle studenten een eerlijke en optimale leeromgeving aan te kunnen bieden. De verleiding kan groot zijn om te plagiëren als de deadline voor een opdracht nadert, maar doe het niet. Elke vorm van plagiaat wordt bestraft. Als een student ernstige fraude heeft gepleegd, kan dat leiden tot het uitschrijven uit de Universiteit. Zie voor meer informatie over het fraude- en plagiaatreglement van de Universiteit van Amsterdam: www.student.uva.nl

Weekplanning

Hieronder staat per bijeenkomst onder voorbehoud aangegeven wat het programma is. Daarnaast zijn van vrijwel iedere bijeenkomst vast onderdeel:

  • Tutortijd, inclusief inventarisatie of terugkoppeling voor de klankbordgroepen.

Blok

Bijeenkomst

Programma

1

0

Introductie

 

1

Plagiaat en plannen

 

2

Laptoppracticum basis van LaTeX

 

3

Samenvatten I

 

4

Gericht studeren

 

5

Wetenschappelijke schrijfstijl

 

6

Mentorgesprek I: Start van de studie

 

7

Samenvatten II

2

1

Laptoppracticum git individueel

 

2

Presenteren: The first 30 seconds

 

3

Duopresentatie I: Feedback geven

 

Gedurende tweede helft tweede blok: Mentorgesprek II: Manier van studeren

 

4

Duopresentatie II: Vragen stellen

 

5

Duopresentatie III: Reflectie duopresentaties

 

6

Laptoppracticum git samen

3

1

Project I: Groepsformatie

 

2

Project II: Samenwerken

 

3

Project III: Feedback in projectgroepen

 

4

Project IV: Projectevaluatie

 

5

Project V: Demonstratiemarkt

4

1

Technisch rapport I: Opbouw

 

2

Technisch rapport II: Peer review

 

Gedurende vierde blok: Mentorgesprek III: Plannen en uitstelgedrag

 

3

Technisch rapport III: Data rapporteren

 

4

Technisch rapport IV: Het hele rapport

5

1

Literatuuronderzoek I: Oriëntatie

 

2

Literatuuronderzoek II: Bronnen zoeken

 

3

Literatuuronderzoek IIII: Bouwplan

 

4

Literatuuronderzoek IV: Eerste versie

6

1

Academische poster I: Introductie

 

2

Academische poster II: Het ontwerpen

 

3

Academische poster III: De presentatie

Rooster

Het rooster van dit vak is in te zien op DataNose.

Verwerking vakevaluaties

Mede dankzij studentfeedback zijn de vakken Academische Vaardigheden Informatica 1 en 2 de nieuwe vorm van het oude Practicum Academische Vaardigheden (PAV). De belangrijkste wijziging is dat een student een apart eindcijfer voor dit vak krijgt in plaats van blokkades bij diverse andere vakken, waardoor de studeerbaarheid verbeterd.

Contactinformatie

Coördinator

  • Robert van Wijk

Robert van Wijk, MSc, is de coördinator van Academische Vaardigheden Informatica. Heb je algemene vragen over deze practica, dan kun je hiervoor bij hem terecht. Hij is het beste bereikbaar via email: robertvanwijk@uva.nl of telefonisch: 020-5258462.

Voor vragen over specifieke bijeenkomsten of om jezelf voor een bijeenkomst af te melden, kun je bij je eigen tutor terecht. Uiteraard is je tutor ook beschikbaar voor allerlei andere vragen en is je tutor voor de meeste problemen die je studie kunnen beïnvloeden het eerste aanspreekpunt.

Dit betekent niet dat je tutor al je problemen kan oplossen, maar in veel gevallen kunnen ze je wel doorverwijzen naar iemand die je verder kan helpen om een oplossing te vinden. De contactgegevens van de tutoren staan hieronder. Gebruik e-mail of een andere communicatievorm (bijvoorbeeld Telegram) die met de tutor afgesproken is. Gebruik Canvas niet om berichten te sturen.

Tutoren