Regulering van Vorm en Functie van Dieren

Regulation of Form and Function of Animals

8 EC

Semester 2, periode 4

5502RVFD8Y

Eigenaar Bachelor Biomedische wetenschappen
Coördinator dr. R.B. de Heus
Onderdeel van Bachelor Biomedische wetenschappen, jaar 1

Studiewijzer 2018/2019

Globale inhoud

  • Bouwplan dierenrijk (gewervelde); evolutie; indeling dierenrijk; morfologie orgaansystemen; evolutie vanuit functioneel anatomisch oogpunt.
  • Embryologie: vroege embryonale ontwikkeling; gastrulatie; plooivorming; vroege organogenese; rol genexpressie. De vroege embryonale zal worden opgevolgd door de ontwikkelingsbiologie waarbinnen homeoboxen, morfogenen, genexpressie en patroonvorming centraal staan.
  • Fysiologie; basisbegrippen (centraal); milieu interieur; homeostase; circulatie; spijsvertering; respiratie; endocrinologie; zenuwstelsel; beweging; seksualiteit.
  • Anatomie/Histologie: anatomische aspecten worden aan de hand van de verschillende dierengroepen nader toegelicht; orgaansystemen worden binnen de verschillende diergroepen vergeleken op grond van functioneel anatomische kenmerken. Primaire weefselkenmerken worden getoond en verschillende organen worden nader histologisch gekarakteriseerd.

Studiemateriaal

Syllabus

  • Syllabus Embryologie "Vroege embryonale ontwikkeling" Reader (prijs Euro 7,-)
  • Embryologie "Vroege embryonale ontwikkeling", handleiding werkcolleges (prijs Euro 7,-)
  • Practicumhandleidingen (prijs Euro 10,-)
  • Basisstatistiek (reeds aangeschaft)

Practicummateriaal

  • Labjournaal (reeds aangeschaft)
  • Labjas (reeds aangeschaft)
  • Snijset (reeds aangeschaft)

Leerdoelen

De vroege embryologie zal uiteen worden gezet en de ontwikkelings biologie zal aan de hand van een tweetal orgaan systemen worden geïntroduceerd. Essentiele beginselen uit de vroege embryonale ontwikkeling en de ontwikkelingsbiologie zullen worden verklaard; voor de ontwikkelingsbiologie is gekozen om een tweetal orgaansystemen, het hart en de hersenen, nader te bestuderen en te gebruiken om karakteristieke fenomenen uit de ontwikkelingsbiologie te verklaren. Tevens zal het “EvoDevo principle” worden verklaard aan de hand van de twee gekozen orgaan systemen. Tijdens werkcolleges leren de studenten de verschillende stadia van de vroege embryonale ontwikkeling te herkennen en te beschrijven. Tevens zijn deze werkcolleges er ter onderbouwing en illustratie van de hoorcolleges.

Parallel aan de embryologie wordt het algemene bouwplan van gewervelde dieren verklaard; evolutionaire beginselen en de aanwezigheid van anatomische structuren worden verklaard en getoond.

De student kan aan het eind van deze collegecyclus basale en elementaire begrippen uit de vroege embryologie verklaren, correct weten te beschrijven en uit te leggen. Eveneens is de student instaat evolutionaire begrippen ten aanzien van de gewervelde dieren te parafraseren.

Aan de hand van voorbeelden uit de fysiologie wordt geïllustreerd hoe oplossingen in het dierenrijk zijn gevonden om dieren optimaal te laten functioneren. De studenten leren belangrijke basisbegrippen uit de fysiologie (diffusie, osmose, homeostase, zuur/base evenwicht) te beschrijven, te herkennen en uit te leggen, tevens zal er aandacht worden besteed aan verschillende orgaanstelsels en hoe deze systemen fysiologisch functioneren.

Parallel aan de fysiologie zal worden getoond hoe enkele orgaan systemen zijn georganiseerd en hoe deze zijn opgebouwd; de student zal kennis opdoen omtrent orgaan specifieke cellen en weefsels. De practica anatomie zijn er om kennis en inzicht te vergaren in de verschillende orgaansystemen van een zoogdier. Er zal worden getoond hoe orgaansystemen anatomisch zijn georganiseerd en hoe deze zijn opgebouwd. Tevens leert de student een anatomisch preparaat te vervaardigen

Het uiteindelijke leerdoel is dat de student instaat is om elemenetaire en basale begrippen uit de anatomie, de zoölogie, de histologie en de fysiologie correct weet te beschrijven en uit te leggen. En de student kan organen, orgaan specifieke weefsels en cellen herkennen en onderscheiden.

Onderwijsvormen

  • Hoorcollege
  • Zelfstudie
  • Werkcollege
  • (Computer)practicum


HoorcollegesAantal uur
Embryologie14
Bouwplan3
Fysiologie12
Anatomie/Histologie6
Statistiek12 (HC)
PracticaAantal uur
Anatomie12
Histologie8
Fysiologie2
WerkgroepenAantal uur
Embryologie9
Statistiek9
Tutoraat12 uur
Zelfstudie8,5uur


Verdeling leeractiviteiten

Activiteit

Aantal uur

Hoorcollege

36

Practicum

26

Presentatie

8

Tentamen

3

Tussentoets

3

Werkcollege

8

Zelfstudie

140

Totaal 8 EC x 28 uur

224

Academische vaardigheden

Het fysiologiepracticum is gekoppeld aan een literatuurstudieonderdeel van het ABV onderwijs. Daarnaast is dat zelfde fysiologiepracticum gekoppeld aan het statistiekonderwijs.

Aanwezigheid

Aanwezigheidseisen opleiding (OER-B):

  • Deelname aan alle practica, computerpractica en werkcolleges in het curriculum is verplicht.

Toetsing

Onderdeel en weging Details

Eindcijfer

1 (100%)

Tentamen 1

Opdrachten

WC embryologie

  • Tijdens de WC embryologie worden er invullijsten gebruikt, deze zijn opgenomen in de “handleiding werkcolleges”. Het invullen van de invullijsten is gekoppeld aan opdrachten (“Bekijk het preparaat. Welke structuur zit aan de apicale zijde van het preparaat?) Deze worden niet ingeleverd maar worden tijdens het werkcollege gecontroleerd.

Practicum anatomie

  • Bij het practicum anatomie staan de opdrachten en vragen vermeld in de syllabus, deze opdrachten/vragen worden gedurende het practicum uitgevoerd en aan het eind van het practicum dagdeel ingeleverd ter beoordeling.

Fraude en plagiaat

Dit vak hanteert de algemene 'Fraude- en plagiaatregeling' van de UvA. Hier wordt nauwkeurig op gecontroleerd. Bij verdenking van fraude of plagiaat wordt de examencommissie van de opleiding ingeschakeld. Zie de Fraude- en plagiaatregeling van de UvA: http://student.uva.nl

Weekplanning

Weeknummer Onderwerpen Studiestof
1
2
3
4
5
6
7
8

Rooster

Het rooster van dit vak is in te zien op DataNose.

Verwerking vakevaluaties

Hieronder vind je de aanpassingen in de opzet van het vak naar aanleiding van de vakevaluaties.

Contactinformatie

Coördinator

  • dr. R.B. de Heus