Practicum duurzame chemie

Practical Work Sustainable Chemistry

3 EC

Semester 2, periode 5

5112PRDS3Y

Eigenaar Bachelor Scheikunde (joint degree)
Coördinator dr. Tiddo Mooibroek
Onderdeel van Bachelor Scheikunde (joint degree), jaar 1Bachelor Bèta-gamma, major Scheikunde, jaar 2

Studiewijzer 2017/2018

Globale inhoud

Het practicum Duurzame Chemie bestaat uit een practicum waarin meerdere organisch-chemische experimenten worden uitgevoerd. De student doet dit onder begeleiding van een docent en verscheidene assistenten (promovendi en studentassistenten). Tijdens het practicum komt men in aanraking met alle elementen van de synthese: het bouwen van een reactie-opstelling, het navolgen van een reactievoorschrift in de uitvoering van de reactie, het isoleren en zuiveren van het reactieproduct (d.m.v. het toepassen van verscheidene lab vaardigheden en -technieken) en het karakteriseren ervan. Ook aan verslaglegging zal de nodige aandacht worden besteed. 

De experimenten die worden uitgevoerd hebben altijd een link met het thema 'duurzame chemie'. Die link wordt altijd besproken in de handleiding met als doel de student bewust te maken van duurzame aspecten van de chemie. Voorbeelden van experimenten die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: de recycling van PET-flessen en de duurzame synthese van adipinezuur. Ook zal er meermaals gebruik worden gemaakt van een katalysator.

Studiemateriaal

Literatuur

Syllabus

Practicummateriaal

Leerdoelen

De hoofddoelen van dit practicum zijn de student vaardigheden bij te brengen in de organische chemie, om de student bewust te maken van duurzame aspecten van de organische chemie èn om hem/haar te leren verslag te doen van organisch chemische resultaten. Om dit te verwezenlijken zijn de volgende leerdoelen geformuleerd:

1. De student kan zich voorbereiden op het praktisch uitvoeren van een typisch organisch-chemisch experiment (15% van het eindcijfer). Na het volgen van dit practicum kan de student:

  • een ‘werkschema’ opstellen;
  • een ‘risk assessment’ formulier invullen en bespreken;
  • relevante gegevens (bvb toxiciteit) vooraf in het labjournaal verwerken;
  • een proef zo voorbereiden dat een medestudent op basis van het werkschema en labjournaal de proef zou kunnen uitvoeren;
  • de details van het uit te voeren experiment op een inzichtelijke manier kan bespreken met medestudenten en practicumassistenten, inclusief duurzame aspecten.
     

2. De student leert verscheidene praktische vaardigheden die nodig zijn om in de toekomst zelfstandig op een organisch-chemisch laboratorium onderzoek te verrichten (50% van het eindcijfer). Na het volgen van dit practicum kan de student:

  • gebruikte technieken benoemen, omschrijven, bespreken en netjes toepassen;
  • een bestaand protocol nawerken en het verloop / de uitkomst daarvan bediscussiëren;
  • van een protocol afwijken als deze niet juist is of als er tijdens de proef iets niet gaat zoals verwacht;
  • aan de hand van analyses (bvb NMR) van tijdens het practicum gesynthetiseerde verbindingen de zuiverheid en structuur van deze moleculen bepalen;
  • veilig, netjes, nauwgezet, snel en onafhankelijk te werk gaan;
  • op een enthousiaste, positieve en behulpzame manier op een laboratorium werken;
  • laten zien zich zich te hebben ontwikkelen in bovengenoemde aspecten.
     

3. De student leert met verschillende type verslaglegging een experiment met eigen experimentele bevindingen te documenteren (35% van het eindcijfer). Na het volgen van dit practicum kan de student:

  • een meetrapport opstellen, aan de hand waarvan direct duidelijk is wat de resultaten van de proef waren en aan de hand waarvan een medestudent het experiment kan nadoen met een vergelijkbare uitkomst;
  • het labjournaal bijhouden zodat een medestudent op basis van het labjournaal de proef zou kunnen nadoen met een vergelijkbare uitkomst.
  • Let wel: ook het essay in het tutoraat telt mee voor 10%; het labjournaal en meetrapporten dus samen 25%.
     

NB: Alle onderdelen moeten met minimaal een voldoende (5.5) worden afgesloten. Zie voor meer detail de beoordelingstabellen in de reader.

Onderwijsvormen

  • Hoorcollege
  • (Computer)practicum

Practicum; de student werkt individueel binnen een groep o.l.v. een assistent.

Verdeling leeractiviteiten

Activiteit

Aantal uur

Hoorcollege

2

Practicum

60

Zelfstudie

22

Aanwezigheid

Aanwezigheidseisen opleiding (OER-B):

  • Van elke student wordt actieve deelname verwacht aan het onderdeel waarvoor hij staat ingeschreven.
  • Als een student door overmacht niet aanwezig kan zijn bij een verplicht onderdeel van het onderdeel, dient hij dit zo snel mogelijk schriftelijk te melden bij de betreffende docent. De docent kan, eventueel na overleg met de studieadviseur, besluiten om de student een vervangende opdracht op te leggen.
  • Het is niet toegestaan om verplichte onderdelen van een onderdeel te missen als er geen sprake is van overmacht.
  • Bij kwalitatief of kwantitatief onvoldoende deelname, kan de examinator de student uitsluiten van verdere deelname aan het onderdeel of een gedeelte daarvan. Voorwaarden voor voldoende deelname worden van te voren vastgelegd in de studiewijzer en/of op BlackBoard.

Toetsing

Onderdeel en weging Details Opmerkingen

Eindcijfer

15%

Voorbereiding

Moet ≥ 5.5 zijnRisk assessment form (25%), Flow scheme (25%), Lab journal (25%), Overall understanding (25%). See reader for more details.

50%

Uitvoering

Moet ≥ 5.5 zijnAttitude (10%), Knowledge (20%), Techniques and management (30%), Overall progress (40%). See reader for details. NB: Zonder handtekening van je assistent voor elk experiment kun je geen eindcijfer krijgen.

25%

Verslaglegging

Moet ≥ 5.5 zijnContents (80%), Form (20%). See reader for details.

Inzage toetsing

Zie de reader voor details.

Fraude en plagiaat

Dit vak hanteert de algemene 'Fraude- en plagiaatregeling' van de UvA. Hier wordt nauwkeurig op gecontroleerd. Bij verdenking van fraude of plagiaat wordt de examencommissie van de opleiding ingeschakeld. Zie de Fraude- en plagiaatregeling van de UvA: www.uva.nl/plagiaat

Rooster

Het rooster van dit vak is in te zien op DataNose.

Aanvullende informatie

Aanbevolen voorkennis: Practicum molecuul en leven.

Contactinformatie

Coördinator

  • dr. Tiddo Mooibroek