Orientation on education
6 EC
Semester 1, periode 3
55028ORO6Y
Deze cursus is bedoeld om er achter te komen of docent in het Voortgezet Onderwijs iets voor je is. Je maakt in de cursus kennis met manieren van onderwijs zoals je die op de universitaire lerarenopleiding krijgt en je loopt stage op een middelbare school. Je ervaart hoe het is om zelf docent te zijn, lessen voor te bereiden en uit te voeren.
Ter afsluiting van het vak schrijf je een verslag waarin je verslag doet van je activiteiten op school en deze koppelt aan de kennis die je tijdens de collegedagen mee krijgt.
Onderdelen die aanbod komen:
Onderwijskunde en didactiek:
Oriëntatie op voortgezet onderwijs: Schoolstage op een school voor voortgezet onderwijs:
Het houden van presentaties
Expliciteren eigen capaciteiten
Diverse artikelen die op Blackboard geplaatst zijn.
Naast artikelen staan er links naar interessante onderwijssites op Blackboard.
De student:
Werkcolleges waarin kort informatie uiteengezet wordt over effectief onderwijs, onderwijskundige principes en de toepassingen in de klassenpraktijk, waarna deze informative en verplichte literatuur wordt toegepast en verwerkt in fragmenten van authentieke lessituaties.
Presentaties van studenten zorgen voor ontwikkeling van presentatievaardigheden en verwerking van de aan te leren informatie, met peer-feedback.
Verwerking van stage-ervaringen in een portfolio, waarin onderwijskundige en didactische principes gebruikt dienen te worden om studenten de eigen ervaringen te relateren aan de algemeen heersende theorieën.
Schoolstage: Concrete opdrachten die op de stageschool uitgevoerd dienen te worden, zodat er een breed beeld van het voortgezet onderwijs (VO) kan ontstaan, gevolgd door evaluatie van de eigen opvattingen en intenties betreffende een toekomst als docent in het VO. De opdrachten worden gebruikt tijdens de werkcolleges om theorie te verhelderen en de student gebruikt gegevens uit de opdrachten om te verwerken in het eindverslag.
Activiteit |
Aantal uur |
Werkcolleges (1 dag per week) | 32 |
Zelfstudie (voorbereiden werkcolleges en verslaglegging) | 56 |
Schoolstage (ca. 2,5 dag per week) |
80 |
total |
168 |
Aanvullende eisen voor dit vak:
Het vak bestaat voornamelijk uit het trainen van vaardigheden. Daarom moet de student bij alle bijeenkomsten aanwezig zijn. Activiteiten op de stageschool zijn geen goedgekeurde redenen om bijeenkomsten te missen. In geval van ziekte wordt per geval bekeken of het nog haalbaar is voldoende onderdelen van de cursus uit te voeren. Is dat niet het geval, dan kan er geen eindcijfer wordt geregistreerd.
Tussen de bijeenkomsten wordt een actieve Blackboard en Whatsapp participatie verwacht.
Onderdeel en weging | Details |
Eindcijfer | |
20% Keuzethema workshop | Moet ≥ 5 zijn |
80% eindverslag | Moet ≥ 5 zijn, Herkansbaar |
Door het goed uitvoeren van de opdrachten, implementatie van theorie in zowel stage als eindverslag, heeft de student aan de eisen voldaan. Een student hoeft dus geen goede docent te zijn om te slagen voor de cursus.
De manier van inzage wordt via de digitale leeromgeving gecommuniceerd.
Voor het keuzethema verzorgt een groep (2-4 personen) studenten één uur onderwijs (workshop) in de 3e collegeweek voor een andere groep studenten. Voor de anderen is dit een nieuw onderwerp, de anderen hebben een ander thema.
Je krijgt na afloop van je workshop gelijk feedback van je studiegenoten te lezen.
In je eindverslag laat je zien dat je kennis kunt koppelen aan de praktijk, en wat dit voor jou als docent/stagiair betekent. Tijdens je stage voer je diverse opdrachten uit, van observeren, interviewen en zelf lesgeven.
Dit vak hanteert de algemene 'Fraude- en plagiaatregeling' van de UvA. Hier wordt nauwkeurig op gecontroleerd. Bij verdenking van fraude of plagiaat wordt de examencommissie van de opleiding ingeschakeld. Zie de Fraude- en plagiaatregeling van de UvA: www.uva.nl/plagiaat
De opbouw van een week binnen dit vak:
De keuzethema workshop geef je op do 25 jan of do 1 feb.
Het eindverslag lever je uiterlijk maandag 5 feb 2018 voor 10:00 uur in.
De herkansing van het eindverslag is 1 april 2018 voor 10:00.
Hieronder volgt het rooster voor de eerste week. Wie in welke groep komt hangt af van de keuzes die gemaakt worden op deze collegedag. Het vervolgrooster staat op Blackboard.
ILO-UvA dag, 1x per week, di of do, van 9:00 - 9:14 inloop, start 9:15 – 17 uur, Science Park
Overige dagen van de week ben je beschikbaar voor stage activiteiten (ca. 2,5-3 dagen op je stageplek) en je heb nodig om literatuur te lezen en opdrachten voor te bereiden.
WEEK 1: Deze week staat vooral in het teken van observeren en interpreteren. Vaardigheden (zoals lesgeven) leer je door iemand te observeren die het voordoet, het onder begeleiding zelf te doen en dan veel zelfstandig zelf te doen. |
||
Ma 8 jan |
Voorbereiden 9 januari, literatuur lezen, A4tje waarop je jezelf voorstelt maken en printen, eventueel al stagelopen. |
|
Di 9 jan D 1.113
(Aanwezig: Peter, Evie, Leonie, Lutz) |
Ochtend (9:15-12:15, ca. 10:30-10:45 pauze) 1. Kennismaking o.a. aan de hand van de A4tjes van “mag ik me even voorstellen” (Evie) 2. Verheldering doelen en werkvormen (incl. vaardigheden en kennis leren) van de cursus. (Evie) 3. Voor- en nadelen onderwijs individueel invullen (gebruik je aan het eind van de cursus weer) (Evie)
Pauze
4. Rol van leraar: presenteer jezelf zoals je dat in een 2e klas zou doen. + stemgebruik (Peter)
5. Rol van leraar: voorstellen aan collega’s aan de hand van de A4tjes van “mag ik me even voorstellen” (Evie)
|
Voorbereiding:
Maken en geprint meenemen, A4tje waarop je jezelf voorstelt. (zie toelichting in de mail of op Bb)
Lezen uit Hs 1.1: - MDA - lesfasen directe instructie + uitgebreide beschrijving bij lesfasen van Ebbens deel 1 en deel 2 op Blackboard Lezen uit Hs 1.4: - communicatieve vaardigheden (vooral voor observeren en feedback extra aandacht) Lezen bijlage lesobservatieformulier (= LOF), lees ook de uitgebreidere beschrijving door op Blackboard (onder cursus-informatie)
Lezen Opdrachten en beoordeling Cursus Oriëntatie op onderwijs inclusief de toelichtingen (staat op Blackboard)
|
G2.02 (34p)
(Aanwezig: Peter, Evie) |
Middag (13:00-17:00) 1300:-14:00 Hoe bereid je een les voor? (was Lutz, wijzig in Peter)
14:15- 15:15 Hoe kun je gericht observeren op je stageschool? (Evie)
15:30 Stageplan maken, Whatts app groepen maken (Peter) Toelichting + Brainstorm keuzethema’s/ indelen keuzethema (Evie) Opties: 1. Differentiëren in de les 2. Vaktaal /schooltaal 3. Zorgleerlingen 4. Motivatie 5. Multicultureel onderwijs 6. ICT 7. Toetsen 8. Pesten 9. Verschillende onderwijsstromingen 10. Hoogbegaafden 11. Vakoverstijgend onderwijs 12. Eigen thema (in overleg) |
Het rooster van dit vak is in te zien op DataNose.
Studenten moeten voor deze cursus zelf een stageplek regelen. Instructie hiervoor volgt na inschrijving in oktober. Ze mogen hierbij in duo's stagelopen.
Uit evaluatie van voorgaande jaren bleek dat studenten voltijds bezig zijn met dit vak.
N.a.v. vorig jaar is de informatie die studenten krijgen voorafgaand aan de cursus aangevuld, o.a. met informatie over de VOG.
Hoewel de eindverslagen van prima kwaliteit zijn is uit de evaluatie gebleken dat studenten niet goed weten wat precies van ze verwacht wordt.
Deels is het inherent aan de cursus, omdat deze anders is dan reguliere vakken en omdat de opdrachten die studenten uitvoeren kunnen verschillen in verband met de (on)mogelijkheden op een stageschool.
Om een beter beeld te geven van onze verwachtingen van het eindverslag zullen we in week 2,3 en 4 expliciet aandacht besteden aan de verslaglegging van opdrachten die we doen.