Project natuurkunde/sterrenkunde 1

Project Physics/Astronomy 1

4 EC

Semester 2, periode 6

50921PRN4Y

Eigenaar Bachelor Natuur- en Sterrenkunde (joint degree)
Coördinator dr. T.W. Hijmans
Onderdeel van Dubbele bachelor Wis- en Natuurkunde, jaar 1Bachelor Natuur- en Sterrenkunde (joint degree), jaar 1

Studiewijzer 2017/2018

Globale inhoud

In samenspraak met de coördinator maakt de student keuze uit een aanbod van een aantal onderwerpen. Er wordt een plan opgesteld om experimenteel het onderwerp te benaderen en metingen te verrichten. Aan dit vak zijn tutoraatonderdelen gekoppeld (o.a. schrijfopdrachten en presentaties). In beperkte mate en alleen in overleg, kan een student zelf een onderwerp inbrengen.

In het eerste jaar van de bachelor Natuur- en Sterrenkunde wordt de basis gelegd voor een aantal belangrijke experimentele en academische vaardigheden, zoals het uitvoeren van experimenteel werk, het schriftelijk vastleggen van dit werk en het mondeling overdragen van de gevonden resultaten. In het project natuurkunde/sterrenkunde 1 ga je deze vaardigheden toepassen en verder uitbreiden door binnen een thema naar keuze zelf je weg te vinden in het (experimentele) onderzoek en samen met een aantal medestudenten een projectgroepje te vormen.

Het project is een oefening in hoe wetenschappers gezamenlijk een onderzoek uitvoeren en via wetenschappelijke discussies tot gezamenlijk inzicht en kennis komen. Het doel van een project in algemene zin is om met de beschikbare tijd en middelen tot een concreet resultaat te komen. Een project wordt meestal in samenwerking met verschillende mensen en organisaties uitgevoerd.

Het project sluit aan bij het natuurkunde en sterrenkunde practicum 1A, natuurkunde en sterrenkunde practicum 1B en academische vaardigheden en tutoraat.

Studiemateriaal

Overig

  • Zie Blackboard.

Leerdoelen

  • De student leert in een groep van minimaal 3 personen gedurende 4 weken aan de oplossing van een experimenteel fysisch probleem te werken.
  • De student leert in groepsverband het einddoel van het experiment te formuleren en realiseren.
  • De student leert goed communiceren - binnen de projectgroep en naar buitenstaanders - over voortgang, tussenresultaten en eindproduct van het project.
  • De student leert het experiment te verdiepen en/of te verbreden met behulp van de (wetenschappelijke) literatuur bij het gekozen thema.

Onderwijsvormen

  • (Computer)practicum

Practicum.

Verdeling leeractiviteiten

Activiteit

Aantal uur

Hoorcollege

4

Practicum

284

Presentatie

8

Academische vaardigheden

Bij de projecten worden meet-, experimenteer- en onderzoeksvaardigheden verder ontwikkeld. Daarbij hoort ook dataverwerking en de vaardigheid om de resultaten schriftelijk vast te leggen. Deze vaardigheden worden gedurende de loop van het experiment beoordeeld, mede op grond van het inhoudelijke deel van het logboek. Verder wordt er een beroep gedaan op je academische leervaardigheid (onder andere het zelfstandig nieuwe kennis eigen maken)

Daarnaast wordt er geoefend in het projectmatig werken. Hier hoort bij dat je samenwerkt in een groep, een PvA opstelt, omgaat met deadlines, een logboek bijhoudt, de eindresultaten mondeling presenteert, de resultaten vastlegt in een poster, en mondeling de poster verdedigt.

Een groot aantal academische vaardigheden wordt besproken in de Handleiding Academische Vaardigheden bij het vak Academische vaardigheden en tutoraat (wetenschappelijk schrijven, logboek, presenteren, poster, etc.).

Ook in bijlage A vind je een toelichting bij de verschillende producten die je moet leveren.

Aanwezigheid

Aanwezigheidseisen opleiding (OER-B):

  • Van elke student wordt actieve deelname verwacht aan het onderwijsonderdeel waarvoor hij staat ingeschreven. Een student die de eerste twee werkcolleges van een lesblok geen gebruik maakt van de werkcolleges, zal administratief uit de werkcollegegroep verwijderd worden. Een verzoek opnieuw ingeschreven te worden bij de werkcolleges kan ingediend worden bij de opleidingscoördinator.
  • Als een student door overmacht niet aanwezig kan zijn bij een verplicht onderdeel van het onderdeel, dient hij dit zo snel mogelijk schriftelijk te melden bij de betreffende docent. De docent kan, eventueel na overleg met de studieadviseur, besluiten om de student een vervangende opdracht op te leggen.
  • Het is niet toegestaan om verplichte onderdelen van een onderdeel te missen als er geen sprake is van overmacht.
  • Bij kwalitatief of kwantitatief onvoldoende deelname, kan de examinator de student uitsluiten van verdere deelname aan het onderdeel of een gedeelte daarvan. Voorwaarden voor voldoende deelname worden van te voren vastgelegd in de studiewijzer.
  • Ter uitbreiding van de bovenstaande regels geldt in het eerste semester van het eerste jaar dat een student bij minimaal 80% van de werkcolleges aanwezig dient te zijn. Bovendien moet worden deelgenomen aan eventuele tussentoetsen en verplicht gesteld huiswerk. Als niet aan deze verplichting is voldaan, wordt de student uitgesloten voor de herkansing van het bijbehorende vak. Studenten in het Dubbele Bachelor programma Wis- en Natuurkunde zijn vrijgesteld van deze plicht.

Aanvullende eisen voor dit vak:

afgerond natuur- en sterrenkundepracticum 1a

Voor de duur van het project ben je vijf dagen per week met het project bezig. Hierbij ben je minimaal 6 uur per dag aanwezig.

Aanwezigheid tijdens dit project is verplicht. Afwezigheid door onvoorziene omstandigheden (ziekte) moet je aan het begin van de dag melden bij jouw groepsleden en bij Tom Hijmans. Voor het inhalen van de gemiste tijd en werkzaamheden dien je met de groepsleden zelf afspraken te maken.

Toetsing

Onderdeel en weging Details

Eindcijfer

Voor de afronding van het project worden verschillende onderdelen beoordeeld. De tabel aan het einde van deze paragraaf geeft een overzicht van de verschillende onderdelen met de weging en eventueel het minimumcijfer dat gehaald moet worden voor het desbetreffende onderdeel. Er is geen herkansing mogelijk van de individuele onderdelen. Beoordelingsmodellen van verschillende onderdelen zijn op Blackboard te vinden.

 

De experimentele vaardigheid wordt getoetst en beoordeeld tijdens het experimenteren. Er wordt gelet op de volgende aspecten:

  • Verwerking van de theorie in het experiment
  • Nauwgezetheid van werken
  • Foutenschatting op de juiste wijze toegepast
  • Dataverwerking en de resultaten
  • (Fysische) Inhoud van het logboek

 

 

 

 

Voor jouw academische vaardigheden word je beoordeeld op:

  • Projectmatig werken en functioneren van de projectgroep
  • Schriftelijke rapportages
  • Mondelinge presentaties
  • Poster

 

 

Onderdeel

Weging %

Minimumcijfer

Herkansing

Experimentele vaardigheid inclusief logboek

60

5.0

Nee

Plan van aanpak en projectmatig werken

10

-

Nee

Poster en posterpresentatie

15

-

Nee

Mondelinge presentatie

15

-

Nee

Opdrachten

Met de projectgroep voer je een experimenteel onderzoek uit - natuurlijk theoretisch ondersteund - aan de hand van een vooraf opgesteld plan van aanpak (PvA). Veranderingen aan het PvA, die gaandeweg het project worden gedaan, worden duidelijk opgenomen in het logboek.

Met de projectgroep heb je in de eerste drie weken totaal drie werkbesprekingen, waar staflid en soms de tutor bij aanwezig zijn. Zo’n werkbespreking vindt plaats op de laatste dag van de week. Je rapporteert verder zowel mondeling als schriftelijk over het PvA en de eindresultaten van het project. Binnen sommige thema’s wordt ook een interview gehouden met experts op het onderhavige vakgebied. Als afsluiting maak je een poster om de eindresultaten te presenteren. Het verloop van het project wordt verder in een logboek vastgelegd.

Alle verplichte documenten worden voor de deadline door één groepslid op Blackboard ingeleverd.  Het gaat hierbij om de volgende documenten:

  • Eerste versie PvA
  • Eindpresentatie van het project
  • Poster
  • Het logboek wordt aan het einde van de cursus bij de practicumstaf ingeleverd.
  • In afwijking van eerdere practica wordt per groep één logboek bijgehouden. Bij het begin van het project ontvangt elke groep zo’n logboek.

1.     Voorwaarden en deadlines

 

Belangrijke voorwaarden

  • Iedere projectgroep spreekt drie werkbesprekingen af, in overleg met de tutor en het staflid, in week 23, 24 en 25. 

  • Alle documenten worden op een digitale plek bewaard, waar ook het staflid en de tutor bij kan, bijvoorbeeld in Dropbox. 

  • Het inleveren van de eindversie van de verschillende producten wordt door één groepslid gedaan op de Blackboardsite van deze cursus (map ’Inleveren producten’).

 

Geef alle documenten die gemaakt worden een logische bestandsnaam, zodat de begeleider in één oogopslag kan zien van welke projectgroep het product is en om welk product het gaat. Zorg dat op alle documenten altijd op de eerste bladzijde de volgende gegevens vermeld staan:

  • –  Soort document (bv. plan van aanpak, etc) 

  • –  Themanaam en deelexperiment (bv. duurzame energie - zonnecel) 

  • –  Datum en versienummer 

  • –  Namen van de begeleider(s) uit de practicumstaf en tutor 

  • – Namen van alle groepsleden 


Alle producten moeten in het Nederlands geschreven worden. 


 

 

 

Deadlines

Hieronder vind je een overzicht van de deadlines voor de verschillende producten. Zorg dat het desbetreffende product altijd voor de deadline ingeleverd is door het betreffende groepslid.

In bijlage A én in de Handleiding Academische Vaardigheden staat een aantal aandachtspunten beschreven waar je op moet letten bij de verschillende producten en presentaties die je moet leveren.

 

 

Eerste versie plan van aanpak

Donderdag 7 juni vóór 17:00 uur

Inleveren op Blackboard

 

Poster

Dinsdag 26 juni vóór 11.00 uur


Inleveren op Blackboard


Lever maar één poster in per projectgroep.

NB: de posters worden om 11:00 uur direct (en zonder check) doorgestuurd naar de drukker.

Niet op tijd = geen poster.

 

Projectpresentatie

Woensdag 27 juni vóór de presentatie

Inleveren op Blackboard

 

Posterpresentatie

Donderdag 28 juni

Logboek

Donderdag 28 juni na de posterpresentatie

Inleveren bij de practicumstaf

 

Nabespreking en groepsbeoordeling samenwerking

Vrijdag 29 juni

 

Fraude en plagiaat

Dit vak hanteert de algemene 'Fraude- en plagiaatregeling' van de UvA. Hier wordt nauwkeurig op gecontroleerd. Bij verdenking van fraude of plagiaat wordt de examencommissie van de opleiding ingeschakeld. Zie de Fraude- en plagiaatregeling van de UvA: http://student.uva.nl

Weekplanning

Weeknummer Onderwerpen Studiestof
1
2
3
4

Rooster

Het rooster van dit vak is in te zien op DataNose.

Aanvullende informatie

Aanbevolen voorkennis: Natuurkunde practicum 1 en Sterrenkunde 1 (practicumdeel).

Contactinformatie

Coördinator

  • dr. T.W. Hijmans

Coördinator

 

Naam :

Dr. T.W. (Tom) Hijmans

Adres  : Science Park 904, kamer

G1.05

Tel.nr  :

020 525 6389

E-mail :

T.W.Hijmans@uva.nl

 

 

Docenten

 

Naam :

Dr. H.J. (Henk Jan) Bulten

Adres  :p/a Science Park 904, kamer

G1.04

Tel.nr  :

020 525 5885

E-mail :

h.j.bulten@vu.nl

 

 

Naam  :

Dr. G. J. (Gerrit) Kuik

Adres  : Science Park 904, kamer

G.1.04

Tel.nr  :

020 525 5885

E-mail :

G.J.Kuik@vu.nl

 

 

Naam :

T. (Tabitha) Dreef MSc

Adres  : Science Park 904, kamer

G1.05

Tel.nr  :

020 525 5874

E-mail :

T.Dreef@uva.nl

 

 

Naam :

Dr. D.B.R.A. (David) Fokkema

Adres  : Science Park 904, kamer

G1.04

Tel.nr  :

020 525 5885

E-mail :

d.b.r.a.fokkema@vu.nl

 

 

Naam :

Drs. J.G.H. (Joëlle) Kessels

Adres  : Science Park 904, kamer

C2.157

Tel.nr  :

020 525 8628

E-mail :

J.G.H.Kessels@uva.nl

 

 

Naam :

Ing. E.H. (Edwin) Steffens

Adres  : Science Park 904, kamer

C3.157

Tel.nr  :

020 525 7551

E-mail :

E.H.Steffens@uva.nl

 

 

Naam :

Dr. M.R.(Rasjied) Sloot

Adres  : Science Park 904, kamer

C3.157

Tel.nr  :

020 525 7551

E-mail :

M.R. Sloot@uva.nl

 

 

Naam  :

Dr. J. (Jacco) Vink

Adres  : Science Park 904, kamer

C4.150

Tel nr  :

020 5257491

E-mail :

J.Vink@uva.nl

 

 

Naam :

Drs. T.R. (Taco) Walstra

Adres  : Science Park 904, kamer

BO136B

Tel.nr  :

020 525 5730 / 202 525 6342

E-mail :

T.R.Walstra@uva.nl

 

 

Technische assistenten

 

Naam :

R.F. (Rob) van Duuren

Adres  : Science Park 904, kamer

G1.02

Tel.nr  :

020 525 5765

E-mail :

R.F.vanDuuren@uva.nl

 

 

Naam :

H.M.C. (Erick) Norbart

Adres  : Science Park 904, kamer

G1.02

Tel.nr  :

020 525 5765

E-mail :

h.m.c.norbart@vu.nl