Bachelorproject Aardwetenschappen

Bachelor Thesis Earth Sciences

18 EC

Semester 2, periode 5, 6

51329BA18Y

Eigenaar Bachelor Future Planet Studies
Coördinator dr. Kenneth Rijsdijk
Onderdeel van Bachelor Bèta-gamma, major Aardwetenschappen, jaar 3Bachelor Future Planet Studies, major Aardwetenschappen, jaar 3

Studiewijzer 2017/2018

Globale inhoud

Het studieonderdeel bestaat uit:

(1)           Oriëntatie werkveld, Maatschappelijke verantwoording en Master studievervolg

(2)           Zelfstandig opzetten en schrijven van een onderzoeksvoorstel

(3)           Het schrijven en presenteren van een Bachelor Thesis

Onderdeel 1 Oriëntatie werkveld, Maatschappelijke verantwoording en Master studievervolg

Aan het begin van de cursus wordt voorlichting gegeven over de Masterprogramma’s die bij IBED worden aangeboden. Later in de cursus vindt de oriëntatie op de Mastervariant Communicatieve & Educatieve en de Maatschappelijke variant plaats. Onderdelen van de oriëntatie zijn:

  • Overzicht Masterprogramma’s IBED
  • Colleges Wetenschappelijk onderzoek doen in de praktijk en Maatschappelijke verantwoording
  • Afnemen interview van een medewerker in (aanverwant) onderzoek
  • Presenteren van interview

Onderdeel 2 Zelfstandig opzetten en schrijven van een onderzoeksvoorstel

De student kiest een aansprekend aardwetenschappelijk onderzoeksonderwerp. Dit onderwerp omvat altijd een van de volgende elementen: veldmetingen, laboratorium analyses of analyses met gebruik van geostatistiek, Geografische Informatie Systemen (GIS) en computermodellen. Veldwerk in Nederland of het buitenland is mogelijk in overleg met de begeleider.

Voorafgaand aan het onderzoek dient eerst een onderzoeksvoorstel worden geschreven, dat is gebaseerd op het sjabloon van onderzoeksvoorstellen voor de Aard- en Levenswetenschappen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek. Onderdelen van het voorstel omvatten een data management plan en een kennis overdrachtsplan (knowledge utilisation plan) als onderdeel van een l maatschappelijke verantwoording.

In het onderzoeksvoorstel wordt ook een planning gemaakt voor het onderzoek en een begroting van de kosten van het onderzoek.

Het voldoen aan de afgesproken planning van de werkzaamheden vormt onderdeel van de beoordeling.

Onderdeel 3 Het schrijven en presenteren van een Bachelor Thesis

De resultaten van het onderzoek worden gerapporteerd in een wetenschappelijk verslag van ongeveer 30 pagina’s, inclusief figuren en exclusief bijlagen. Het verslag dient binnen de afgesproken termijn te worden ingediend via Blackboard en in de vorm van een presentatie (power point) waarbij ook buitenstaanders aanwezig mogen zijn. De voertaal van alle presentaties en de Bsc thesis is Engels.

 

Leerdoelen

  • Kennismaking met onderzoekspraktijk van de aardwetenschappen (onderdeel 1).
  • Zelfstandig een onderzoeksvoorstel schrijven en planning maken en deze mondeling presenteren in het Engels (onderdeel 2).
  • In staat zijn om de sociaalmaatschappelijke relevantie van het onderzoek te beargumenteren en bewustwording van hoe de bevindingen publiekelijk kunnen worden gedeeld (onderdeel 2).
  • Zelfstandig onderzoek van beperkte omvang opzetten, uitvoeren en rapporteren binnen de overeengekomen planning (onderdeel 2+3).
  • Zelfstandig een (statistisch verantwoord) wetenschappelijk onderzoek uitvoeren met behulp van meetmethoden die gangbaar zijn in het aardwetenschappelijk procesonderzoek (onderdeel 3).
  • Kennis en praktijk ervaring opdoen omtrent verantwoord, transparant en toegankelijk data beheer en opslag (onderdeel 3).
  • Zelfstandig de onderzoeksresultaten rapporteren in een wetenschappelijk rapport (de Bachelor thesis) en mondelinge presenteren in het Engels (onderdeel 3).

Onderwijsvormen

  • Hoorcollege
  • Presentatie/symposium
  • Zelfstudie
  • Zelfstandig werken aan bijv. project/scriptie
  • Begeleiding/feedbackmoment

Colleges, laboratoriumwerkzaamheden, veldwerk, zelfstandig onderzoek.

N.B.: Het gaat bij dit onderdeel om `full-time' onderwijs!

Bijwonen van de ingeroosterde onderdelen is verplicht!

Verdeling leeractiviteiten

Onderdeel Items aantal uur / item uren  EC
1 Hoorcolleges 4 4 16 0,6
1 Interview 1 8 8 0,3
1 Presentaties interview 1 8 8 0,3
1 Maatschappelijke verantwoording 1   24 0,9
2 Onderzoeksvoorstel schrijven  1 56 56 2,0
2 OZV presenteren 1 8 8 0,3
3 Mid-term Evaluaties 1 4 4 0,1
3 Onderzoek doen, Thesis schrijven     352 12,6
3 Presentaties Onderzoeksresultaten 1 28 28 1,0
  TOTAAL     448 16,0

Aanwezigheid

Aanwezigheidseisen opleiding (OER-B):

  • In geval van werkgroepbijeenkomsten met opdrachten is de student verplicht tenminste 90% van de werkgroepbijeenkomsten bij te wonen en zich op deze bijeenkomsten terdege voor te bereiden. Ingeval de student minder dan 90% heeft bijgewoond kan het vak niet succesvol worden afgerond dan wel kan de examencommissie een aanvullende opdracht laten verstrekken.
  • In geval van een practicum is de student verplicht ten minste 90% van de practicumbijeenkomsten bij te wonen. In geval de student minder dan 90% heeft bijgewoond dient het practicum opnieuw te worden gevolgd dan wel kan de examencommissie een aanvullende opdracht laten verstrekken.

Toetsing

Onderdeel en weging Details

Eindcijfer

Onderdeel

Deadline

Weging (%)

Minimum Cijfer

Herkansing

Interviews

Week 15

5

Nvt

Herkansbaar

Presentatie Onderzoeksvoorstel

Week 16

5

5,5

Herkansbaar

Onderzoeksvoorstel

Week 17

20

5,5

Herkansbaar

Presentatie Resultaten

Week 25

10

5,5

Herkansbaar

Thesis

2 juli 2018

50

5,5

Herkansbaar max. cijfer 7

Planmatig werken en inzet

 

10

Nvt

NVT

Alle onderdelen moeten met een voldoende worden afgesloten (≥5,5), behalve onderdeel 1 interviews en onderdeel Planmatig werken en inzet.   Het onderdeel BSc thesis moet minstens worden afgesloten met een voldoende (>5.5). De kandidaten zijn verplicht hun BSc thesis in te leveren op de vastgestelde uiterste inleverdatum. Verlaat werk wordt niet geaccepteerd en moet worden ingediend als herkansing eind augustus. Het maximale cijfer dat dan voor de thesis kan worden behaald is een 7.0.

Toetsmatrijs (studentenversie)

Leerdoel:Toetsonderdeel 1: TentamenToetsonderdeel 2: Paper
#1.
#2.
#3.
#4.
#5.
#6.
#7.

Opdrachten

Onderstaande opdrachten komen aan bod in deze cursus:

  •    Naam opdracht 1 : beschrijving 2
  •    Naam opdracht 2 : beschrijving 1
  •    ....

Fraude en plagiaat

Dit vak hanteert de algemene 'Fraude- en plagiaatregeling' van de UvA. Hier wordt nauwkeurig op gecontroleerd. Bij verdenking van fraude of plagiaat wordt de examencommissie van de opleiding ingeschakeld. Zie de Fraude- en plagiaatregeling van de UvA: www.uva.nl/plagiaat

Weekplanning

Weeknummer Onderwerpen Studiestof
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12

Rooster

Het rooster van dit vak is in te zien op DataNose.

Aanvullende informatie

De kosten van noodzakelijke veldbezoeken (excl. kosten voor levensonderhoud), instrumenten en laboratorium analyses worden gedragen door de UvA. Dit geschiedt altijd in afstemming met de begeleidende docent.

Alle vakken uit het eerste jaar te zijn behaald; Volgens OER 1415 minimaal 50EC uit het tweede jaar zijn behaald of OER 1314 minimaal 30EC uit het tweede en derde jaar zijn behaald. En de volgende vakken: Measurement Strategies en Data for Evidence (of From analysis to evidence + data analysis) en Desertification and Land Degradation (OER 1415).

30 tot 40

Vakevaluatie afgelopen jaar

Vanaf 2013-2014 hebben we ervoor gekozen om d.m.v. onderstaande tabel de studenten meer inzicht te geven in de kwaliteitszorg. Daarom nemen we een korte weergave van de studentenevaluatie op en de daaruit voortvloeiende acties ter verbetering van het vak.

Vaknaam (#EC)N Rapportcijfer
Sterke punten
Suggesties ter verbetering
Belangrijkste opmerkingen Opleidingscommissie:
Reactie docent:

Contactinformatie

Coördinator

  • dr. Kenneth Rijsdijk