Discrete Wiskunde en Logica

Discrete math and Logic

6 EC

Semester 1, periode 2

5062DIWL6Y

Eigenaar Bachelor Informatica
Coördinator I. Bethke
Onderdeel van Bachelor Informatica, jaar 1

Studiewijzer 2017/2018

Globale inhoud

In het gedeelte Discrete Wiskunde komen de onderwerpen eenvoudige verzamelingenleer, afbeeldingen, relaties, inductie en recursie, combinatoriek en telprincipes, en grafentheorie aan de orde. In het Logica-gedeelte wordt de propositielogica en de predicaatlogica bestudeerd. In het bijzondere worden de begrippen syntax, semantiek, valuatie, model, logisch gevolg en geldigheid besproken.

Studiemateriaal

Literatuur

  • Kenneth H. Rosen 'Discrete Mathematics and Its Applications', 7th edition, McGraw Hill, 2013.

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus kan de student met behulp van wiskundige taalmiddelen over wiskundige objecten redeneren, eenvoudige stellingen bewijzen, en methoden en technieken van de discrete wiskunde toepassen. Bovendien kan de student uitleggen wat een redenering is, hoe die eruit ziet, wat het betekent als een redenering logisch geldig is, en wat het verband is tussen logische geldigheid, bewijs en tegenvoorbeeld.

Onderwijsvormen

  • Hoorcollege
  • Werkcollege
  • Zelfstudie

Afwisselend hoor- en werkcolleges. Aanwezigheid bij de hoor- en werkcolleges wordt sterk aanbevolen.

Verdeling leeractiviteiten

Activiteit

Aantal uur

Deeltoets

4

Hoorcollege

24

Werkcollege

24

Zelfstudie

116

Aanwezigheid

Aanwezigheidseisen opleiding (OER-B):

  • Voor practica en werkgroepbijeenkomsten met opdrachten geldt een aanwezigheidsplicht. Wanneer studenten niet voldoen aan deze aanwezigheidsplicht kan dit als gevolg hebben dat het onderdeel niet met een voldoende kan worden afgerond.

Toetsing

Onderdeel en weging Details

Eindcijfer

100%

Toetsing

Moet ≥ 5.5 zijn, Herkansbaar

50%

Deeltoets 1

50%

Deeltoets 2

Inzage toetsing

Om een inzagemoment aan te vragen, kun je contact opnemen met de coördinator.

Fraude en plagiaat

Over het algemeen geldt dat elke uitwerking die je inlevert ter verkrijging van een beoordeling voor een vak je eigen werk moet zijn, tenzij samenwerken expliciet door de docent is toegestaan. Het inzien of kopiëren van andermans werk (zelfs als je dat hebt gevonden bij de printer, in een openstaande directory of op een onbeheerde computer) of materiaal overnemen uit een boek, tijdschrift, website, code repository of een andere bron - ook al is het gedeeltelijk - en inleveren alsof het je eigen werk is, is plagiaat.

We juichen toe dat je het cursusmateriaal en de opdrachten met medestudenten bespreekt om het beter te begrijpen. Je mag bronnen op het web raadplegen om meer te weten te komen over het onderwerp en om technische problemen op te lossen, maar niet voor regelrechte antwoorden op opgaven. Als in een uitwerking gebruik is gemaakt van externe bronnen zonder dat een bronvermelding is vermeld (bijvoorbeeld in de rapportage of in commentaar in de code), dan kan dat worden beschouwd als plagiaat.

Deze regels zijn er om alle studenten een eerlijke en optimale leeromgeving aan te kunnen bieden. De verleiding kan groot zijn om te plagiëren als de deadline voor een opdracht nadert, maar doe het niet. Elke vorm van plagiaat wordt bestraft. Als een student ernstige fraude heeft gepleegd, kan dat leiden tot het uitschrijven uit de Universiteit. Zie voor meer informatie over het fraude- en plagiaatreglement van de Universiteit van Amsterdam: www.uva.nl/plagiaat

Weekplanning

Weeknummer Onderwerpen Studiestof
1  Propositie- en Predicaatlogica  
2  Bewijzen en Verzamelingen  
3  Functies en Inductie  
4  collegevrij, Deeltoets 1  
5  Recursie en Tellen  
6  Tellen en Relaties  
7  Grafen  
8  collegevrij, Deeltoets 2  

 

Rooster

Het rooster van dit vak is in te zien op DataNose.

Contactinformatie

Coördinator

  • I. Bethke