Lab course Physics and Astronomy 1A
3 EC
Semester 1, periode 1, 2
50921NSA3Y
Het Natuurkunde en sterrenkunde practicum 1A is een inleiding tot experimenteren. Door het uitvoeren van een aantal experimenten worden basisvaardigheden en -technieken geoefend. Deze vaardigheden en technieken zijn nodig om experimenteel onderzoek te kunnen uitvoeren. Onderwerpen die aan bod komen zijn: kennismaken met meetmethodes en -apparatuur, mobiliseren van de nodige natuurkunde kennis om een verschijnsel te kunnen beschrijven, definiëren van een vraagstelling, opstellen van een werkplan, ontwerpen van een experiment, uitvoeren van een experiment, bijhouden van een logboek, dataverwerking en foutenanalyse, kritische beoordeling van de resultaten, mondelinge en schriftelijke verslaglegging.
Het practicum start cursorisch met een verkenning van algemene meetmethodes, -apparatuur, dataverwerking en foutenberekening. Daarna volgen drie uitgebreidere experimenten waarin de student steeds zelfstandiger aan de slag moet kunnen gaan. De schriftelijke verslaglegging wordt gedurende het practicum opgebouwd van het bijhouden van een logboek tot het schrijven van een verslag.
Het vervolg op dit practicum is het vak Natuurkunde en sterrenkunde practicum 1B, dat gegeven wordt in semester 2 periode 4.
Voor het onderwerp data-analyse wordt gebruikgemaakt van het volgende boek: Taylor, J.R. 1997, An introduction to error analysis (2). (University Science Books) ISBN 978 0935 702 750. Tijdens deze cursus wordt in ieder geval aandacht besteed aan hoofdstuk 1 t/m 3.
Tijdens het practicum wordt er gewerkt vanuit de syllabus. De syllabus is te bestellen via Readers Online (uba.uva.nl/diensten/studeren/readers-online). Je kunt er ook voor kiezen om de syllabus gratis te downloaden en deze digitaal te gebruiken.
Tijdens de uitvoering van een experiment wordt de voortgang bijgehouden in een logboek. Het logboek is aan te schaffen bij de Education Service Desk.
De richtlijnen voor onder andere het bijhouden van een logboek en het schrijven van een verslag zijn te vinden in de handleiding van het vak Academische vaardigheden en tutoraat.
Na afloop van dit vak kan de student:
Onderwijs vindt grotendeels plaats tijdens practica. Een aantal onderwerpen zal ingeleid worden met een hoor- en/of een werkcollege. Bij alle onderdelen wordt er verwacht dat de student actief deelneemt aan het onderwijs.
Elke experimentele opstelling biedt plaats aan twee studenten. Het is niet toegestaan om met z’n drieën aan één opstelling te werken. Wel wordt gestimuleerd om samen te werken en te overleggen met medestudenten die met een zelfde onderwerp bezig zijn.
Activiteit | Aantal uur |
Hoorcollege | 4 |
Practicum | 52 |
Zelfstudie | 28 |
Op het practicum worden verschillende meet- en experimentele vaardigheden geleerd. Daarbij behoren ook dataverwerking en de vaardigheid om de resultaten schriftelijk vast te leggen.
Aanwezigheidseisen opleiding (OER-B):
Aanvullende eisen voor dit vak:
Aanvullende eisen voor dit vak:
Aanwezigheid bij de hoorcolleges, werkcolleges en practica is verplicht. Er is geen mogelijkheid om een gemist college/practicum in te halen. Afwezigheid in verband met ziekte dient voorafgaand aan het practicum gemeld te worden bij Tabitha Dreef (T.Dreef@uva.nl). Mocht je door ziekte meerdere dagdelen van het practicum missen, dan zal de practicumstaf beoordelen of je de cursus kunt afronden.
De practica starten op de tijd zoals aangegeven in het rooster. Mocht een student meer dan twee keer zonder gegronde reden te laat op het practicum verschijnen of een dagdeel missen, dan mag hij/zij de cursus niet afronden. Overdoen van deze cursus is dan mogelijk in het volgende cursusjaar.
Onderdeel en weging | Details |
Eindcijfer | |
100% Practicum | |
40% Experimentele en academische vaardigheden | Moet ≥ 5 zijn |
40% Herschreven verslag | Moet ≥ 5 zijn |
10% Logboek | |
10% Werkcollegetoets |
Het bijwonen van en het actief deelnemen aan alle onderdelen van deze cursus is verplicht. Bij alle onderdelen die getoetst worden moet een resultaat behaald zijn, anders volgt er geen eindbeoordeling van deze cursus. Voor het succesvol afronden van deze cursus moet het eindcijfer uiteindelijk minimaal op een 5.5 uitkomen.
Het Natuurkunde en sterrenkunde practicum 1A wordt éénmaal per jaar aangeboden. Overdoen of inhalen van deze cursus of onderdelen hiervan is alleen mogelijk in het volgende cursusjaar.
De datum, het tijdstip en de locatie van het inzagemoment staan in het rooster in DataNose.
Onderstaande opdrachten komen aan bod in deze cursus:
Dit vak hanteert de algemene ‘Fraude- en plagiaatregeling’ van de UvA. Onder plagiaat of fraude wordt verstaan het overschrijven van het werk van een medestudent dan wel het kopiëren van wetenschappelijke bronnen (uit bijvoorbeeld boeken en tijdschriften en van het Internet) zonder daarbij de bron te vermelden. Uiteraard is plagiaat verboden. Hier wordt nauwkeurig op gecontroleerd en streng tegen opgetreden. Bij verdenking van plagiaat wordt de examencommissie van de opleiding ingeschakeld. Wanneer de examencommissie overtuigd is dat er plagiaat gepleegd is dan kan dit maximaal leiden tot een uitsluiting van al het onderwijs van de opleiding voor een heel kalenderjaar. Zie voor meer
informatie over het fraude- en plagiaatreglement van de Universiteit van Amsterdam.www.uva.nl/plagiaat
Een overzicht van de weekplanning wordt voorafgaand aan de cursus op Blackboard gepubliceerd.
Aanmelding voor de eerstejaarsvakken in het eerste semester gebeurt automatisch. Vanaf het tweede semester moet de student zichzelf aanmelden via het systeem SIS. Zie voor meer informatie hierover www.student.uva.nl/sis.
Het Natuurkunde en sterrenkunde practicum 1A wordt éénmaal per jaar aangeboden. Overdoen of inhalen van deze cursus of onderdelen hiervan is alleen mogelijk in het volgende cursusjaar.
Deelname aan het practicumdeel van Natuurkunde en sterrenkunde practicum 1B (periode 4) is alleen mogelijk als het vak Natuurkunde en sterrenkunde practicum 1A behaald is. Het Mathematica-deel kan wel gevolgd worden, ook als het vak Natuurkunde en sterrenkunde practicum 1A niet behaald is.
Dit vak heeft een Blackboardsite. Hier vindt de student de noodzakelijke aanvullende informatie, zoals de handleiding voor experimenten en de opdrachten. De student wordt aangeraden om de Blackboardsite met grote regelmaat te bekijken.
dr. D.B.R.A. Fokkema (d.b.r.a.fokkema@uva.nl)
dr. G.J. Kuik (g.j.kuik@uva.nl)