Aansluitmodule Wiskunde en Natuurkunde

Linking up Module Mathematics and Physics

3 EC

Semester 1, periode 1

51128AAW3Y

Eigenaar Bachelor Scheikunde
Coördinator prof. dr. W.J. Buma
Onderdeel van Bachelor Scheikunde, jaar 1Bachelor Future Planet Studies, major Duurzame Chemie, jaar 2

Studiewijzer 2015/2016

Globale inhoud

Wiskunde: vectoren, inproduct en uitproduct, vectorvoorstellingen van lijn en vlak, vergelijking van een vlak, plaats-, snelheids- en versnellingsvector.
Natuurkunde: Beweging in één en meerdere dimensies; de drie wetten van Newton en toepassingen daarvan; cirkelvormige beweging.

Leerdoelen

De manier waarop wiskundige en natuurkundige onderwerpen op de middelbare school worden behandeld is duidelijk anders dan op de universiteit. Deze aansluitmodule beoogt de student vertrouwd te maken met deze andere aanpak. Dit gebeurt aan de ene kant door een aantal wiskundige onderwerpen, die al eerder in het middelbaar onderwijs zijn behandeld, opnieuw te bespreken en uit te breiden. Daarnaast worden deze onderwerpen direct toegepast in een natuurkundige context waardoor de student deze wiskundige vaardigheden leert toe te passen op situaties zoals die ook later in de studie aan de orde zullen komen.

Onderwijsvormen

  • Hoorcollege
  • Werkcollege

In de eerste vier weken worden zowel wiskunde als natuurkunde colleges gegeven. Om de overgang van middelbare school naar universiteit iets meer geleidelijk in te voeren, hebben deze bijeenkomsten een gemengd hoor/werkcollege karakter, dat wil zeggen dat het eerste uur stof wordt behandeld, terwijl in het tweede uur de bijbehorende opgaven worden gemaakt. Tijdens de laatste drie weken worden alleen wiskundige onderwerpen behandeld, en worden aparte hoor- en werkcolleges gegeven.

Verdeling leeractiviteiten

Activiteit

Aantal uur

Hoorcollege

30

Tentamen

3

Werkcollege

8

Zelfstudie

43

Toetsing

Onderdeel en weging Details

Eindcijfer

100%

Theorie

Herkansbaar

85%

Tentamen

15%

Pre- en Post-tests

Puntenwaardering pre- en post-tests


Er worden bij de Natuurkunde colleges 3 pre-tests en 2 post-tests aangeboden, bij de Wiskunde colleges 6 post-tests waarvan de beste 5 meetellen. In totaal zijn er dus 10 cijfers waarvan het gemiddelde voor 15% meetelt in de bepaling van het eindcijfer van dit vak.

 

Eindcijfer

Het eindcijfer van het vak Aansluitmodule Wiskunde en Natuurkunde wordt voor 85% gegeven door het cijfer dat je voor het eindtentamen haalt en voor 15% door het resultaat van de posttests.

 

Opdrachten

Pre- en Post-tests

  • Natuurkunde: 3 pre-tests en 2 post-tests. Wiskunde: 6 post-tests

Onderstaande opdrachten komen aan bod in deze cursus:

  •    Naam opdracht 1 : beschrijving 2
  •    Naam opdracht 2 : beschrijving 1
  •    ....

Fraude en plagiaat

Dit vak hanteert de algemene ‘Fraude- en plagiaatregeling’ van de UvA. Onder plagiaat of fraude wordt verstaan het overschrijven van het werk van een medestudent dan wel het kopiëren van wetenschappelijke bronnen (uit bijvoorbeeld boeken en tijdschriften en van het Internet) zonder daarbij de bron te vermelden. Uiteraard is plagiaat verboden. Hier wordt nauwkeurig op gecontroleerd en streng tegen opgetreden. Bij verdenking van plagiaat wordt de examencommissie van de opleiding ingeschakeld. Wanneer de examencommissie overtuigd is dat er plagiaat gepleegd is dan kan dit maximaal leiden tot een uitsluiting van al het onderwijs van de opleiding voor een heel kalenderjaar. Zie voor meer informatie over het fraude- en plagiaatreglement van de Universiteit van Amsterdam.www.uva.nl/plagiaat

Weekplanning

Weeknummer Onderwerpen Studiestof
1    
2    
3    
4    
5    
6    
7    
8    

Zie voor een compleet overzicht de Blackboardpagina

Rooster

Aanvullende informatie

Wiskunde vaardigheden

In praktijk zijn dit onderwerpen waar Scheikunde studenten niet direct hun eerste affiniteit mee hebben, en deze onderwerpen worden daarom vaak als moeilijk ervaren. Hoewel je lang kunt twisten over wat er “makkelijk” en “moeilijk” is, is het wel zo dat met name voor vakken zoals Aansluitmodule Wiskunde en Natuurkunde geldt dat:

(a) oefening baart kunst

(de beste manier om het vak te gaan beheersen is om veel sommen te maken)

(b) er een groot beroep wordt gedaan op je zelfwerkzaamheid

(er wordt van je verwacht dat je buiten de reguliere contacturen een aanzienlijke hoeveelheid tijd besteed aan (i) het bestuderen van de stof die behandeld is geweest bij het afgelopen college, (ii) het doorlezen van de stof die op het volgende college behandeld gaat worden, en (iii) het voorbereiden van de opgaven voor het werkcollege).

Voorbereiding hoorcolleges Natuurkunde: pre-test

Uit ervaring is gebleken dat één van de succesfactoren voor het Natuurkunde gedeelte van dit vak een goede voorbereiding voor het hoorcollege is. Dit houdt in dat je voor aanvang van het hoorcollege de stof die behandeld gaat worden goed hebt doorgelezen, en voor jezelf kunt aangeven waar voor jou eventuele problemen liggen zodat je tijdens het college gerichte vragen kunt stellen. Om deze aanpak aan te moedigen, zullen er voor de Natuurkunde colleges pre-tests worden aangeboden. Een pre-test bestaat uit een aantal opgaven die je zonder problemen zou moeten kunnen maken als je de stof hebt doorgelezen, en geprobeerd hebt te begrijpen. In het rooster staat aangegeven welke opgaven dit zijn; het is de bedoeling dat je de antwoorden voor het desbetreffende college inlevert. 

Werkcollege opdrachten: post-test

Zoals eerder opgemerkt, kun je dit vak eigenlijk alleen maar onder de knie krijgen door de stof toe te passen in de opgaven. Daarbij is het van belang dat je op tijd alle opgaven behorende bij een bepaald onderdeel gemaakt en begrepen hebt. Om deze aanpak aan te moedigen, zullen er post-tests worden aangeboden waarin je één van de opgaven moet maken die in het aangegeven werkcollege is behandeld (eventueel kan een getalletje in de opgave veranderd zijn)

 

Verdere informatie

• De Power Point presentaties die tijdens het hoorcollege gebruikt zullen worden zijn te vinden op Blackboard onder: Aansluitmodule Wiskunde en Natuurkunde > Course Materials > Wiskunde (Natuurkunde) > Power Point presentaties

• Uitgewerkte tentamenopgaven uit eerdere jaren zijn te vinden op Blackboard onder: Aansluitmodule Wiskunde en Natuurkunde > Assignments > Wiskunde (Natuurkunde) > Tentamens

• Op Blackboard is onder Aansluitmodule Wiskunde en Natuurkunde > Course Materials > Natuurkunde > Formules Natuurkunde een lijst te vinden met de belangrijkste formules die bij het vak gebruikt worden. Deze formulelijst zal ook bij het tentamen worden uitgedeeld.

Contactinformatie

Coördinator

  • prof. dr. W.J. Buma