Bachelorproject Bio-medische wetenschappen (verlengd)

Bachelor's Thesis (extended)

30 EC

Semester 2, periode 4, 5, 6

5052BPU30Y

Eigenaar Bachelor Biomedische wetenschappen
Coördinator dr. ir. P.F. Fransz
Onderdeel van Bachelor Biomedische wetenschappen, jaar 3

Studiewijzer 2015/2016

Globale inhoud

De bacheloropleiding wordt afgerond met een bachelorproject van 3 of 5 maanden (respectievelijk 18 EC of 30 EC), waarin de student de in de bachelor opgedane kennis en vaardigheden gebruikt in een zelfstandig uit te voeren onderzoek dat afgerond wordt met een onderzoeksverslag en een presentatie. De dagelijks begeleider is verantwoordelijk voor de begeleiding en algemene beoordeling van het bachelorproject. Daarnaast is een 2e beoordelaar betrokken bij het beoordelen van het onderzoeksverslag en de presentatie. De 2e beoordelaar (of intern begeleider) wordt toegewezen door de coördinator van het bachelorproject. Informatie over de taken van de dagelijks begeleider en de 2e beoordelaar is verderop in deze handleiding te vinden. De beoordeling van het onderzoek, het onderzoeksverslag en de presentatie wordt gedaan aan de hand van beoordelingsmodellen. Binnen de opleiding Biomedische Wetenschappen worden beoordelingsmodellen gebruikt waarin de leerdoelen en toetsingscriteria vooraf worden geformuleerd. De studenten zijn in de bachelor steeds volgens deze modellen beoordeeld op hun vaardigheden. In het beoordelingsmodel zijn de toetsingscriteria van de vaardigheden bij dit project en de bijbehorende weegfactoren weergegeven. De student weet wat er verwacht wordt en de docent kan in de beoordeling makkelijk differentiëren tussen sterke punten en de belangrijkste aandachtspunten voor verdere ontwikkeling van de vaardigheden. Daarnaast maakt een beoordelingsmodel de begeleiding van één opdracht door meerdere docenten makkelijker; alle docenten hanteren allemaal dezelfde criteria en elk onderdeel telt voor elke student even zwaar mee.

De beoordeling van het onderzoek, het onderzoeksverslag en de presentatie wordt gedaan aan de hand van beoordelingsmodellen. Binnen de opleiding Biomedische Wetenschappen worden beoordelingsmodellen gebruikt waarin de leerdoelen en toetsingscriteria vooraf worden geformuleerd. De studenten zijn in de bachelor steeds volgens deze modellen beoordeeld op hun vaardigheden. In het beoordelingsmodel zijn de toetsingscriteria van de vaardigheden bij dit project en de bijbehorende weegfactoren weergegeven. De student weet wat er verwacht wordt en de docent kan in de beoordeling makkelijk differentiëren tussen sterke punten en de belangrijkste aandachtspunten voor verdere ontwikkeling van de vaardigheden. Daarnaast maakt een beoordelingsmodel de begeleiding van één opdracht door meerdere docenten makkelijker; alle docenten hanteren allemaal dezelfde criteria en elk onderdeel telt voor elke student even zwaar mee.

Het onderzoek dat de studenten uitvoeren wordt (middels het beoordelingsmodel) beoordeeld door de dagelijks begeleider en diens/haar supervisor. Het onderzoeksverslag wordt beoordeeld door de dagelijks begeleider (+ supervisor) en door een 2e beoordelaar. De 2e beoordelaar is altijd een examinator van de opleiding BioMedische Wetenschappen. De presentatie wordt tijdens een Symposium in juli 2016 beoordeeld door een panel van docenten. De deelname van de dagelijks begeleider en de 2e beoordelaar aan dit panel wordt zeer op prijs gesteld. Meer informatie over de beoordeling is verderop in deze handleiding te vinden

Leerdoelen

  • Het toepassen van de in de bachelor opgedane kennis en vaardigheden.
  • Het formuleren van onderzoeksvragen.
  • Het opstellen van een plan van aanpak wat betreft materiaal en methoden voor het beantwoorden van de onderzoeksvragen.
  • Het zelfstandig uitvoeren van een kort onderzoek.
  • Het schrijven van een wetenschappelijk artikel aan de hand van de onderzoeksgegevens van minimaal 2500 en maximaal 4000 woorden in het Engels.
  • Het presenteren van de onderzoeksgegevens in het Engels met behulp van powerpoint.
  • Een discussie voeren naar aanleiding van de onderzoeksgegevens vanuit een kritische, wetenschappelijke en creatieve houding.

Onderwijsvormen

  • Zelfstandig werken aan bijv. project/scriptie
  • Presentatie/symposium
  • Hoorcollege

Zelfstandig onderzoek doen onder supervisie van een docent en/of onderzoeker.

Verdeling leeractiviteiten

Activiteit

Aantal uur

Hoorcollege

6

Zelfstudie

834

Totaal 30 EC x 28 uur

840

Aanwezigheid

Aanwezigheidseisen opleiding (OER-B):

  • Deelname aan alle practica, computerpractica en werkcolleges in het curriculum is verplicht.

Aanvullende eisen voor dit vak:

Aanvullende eisen voor dit vak:

Rond 1 juli worden de eindpresentaties gehouden op de Universiteit van Amsterdam. Ook op het Sanquin en het AMC worden gezamenlijke eindpresentaties gehouden, indien een voldoende aantal presentaties op die locatie verwacht wordt. Ook ouders zijn bij de presentaties welkom! De dag indeling zal in juni bekend worden gemaakt. Van de student wordt 10 aanwezigheid en deelname aan een sessie verwacht. Een sessie duurt een uur, waarbij de student ook presentaties van ca. 3 medestudenten bijwoont.

Toetsing

Onderdeel en weging Details

Eindcijfer

50%

Uitvoeren onderzoeksvraagstelling en bijhouden van een logboek

40%

Interpreteren onderzoeksgegevens en schriftelijke verslaglegging

10%

Mondelingen presentatie onderzoeksgegevens inclusief voeren van een discussie

Opdrachten

Onderzoeksverslag

  • Het onderzoeksverslag wordt geschreven in het Engels en bestaat uit een titelblad, samenvatting, inleiding, materiaal & methode, resultaten, discussie en een referentielijst. Als richtlijn geldt circa 4000 woorden voor het verslag (exclusief referentie lijst). In de handleiding “Wetenschappelijke verslaglegging” van het vak “Academische Basisvaardigheden” (jaar 1 bachelor Biomedische Wetenschappen) vind je nuttige tips over wetenschappelijk schrijven en het maken van een onderzoeksverslag. Een pdf van deze handleiding is te vinden op Blackboard.

    Het onderzoeksverslag moet goedgekeurd worden door de dagelijkse begeleider en vervolgens gestuurd worden naar:

    1. De 2e beoordelaar

    2. UvA-DARE (https://esc.fnwi.uva.nl/thesis/centraal/auth/login.php).

    3. BlackBoard voor een Ephorus scan: Blackboard (Control panel > Files > Course Tools > Ephorus Assignment). Alle verslagen worden gescand op plagiaat via Ephorus. Daarom is het verplicht om het onderzoeksverslag te uploaden naar Ephorus Assignment.

    Het onderzoeksverslag wordt beoordeeld door de dagelijkse begeleider (en diens/haar supervisor) en door de 2e beoordelaar

Presentatie

  • De presentatie duurt ongeveer 12 minuten. De beoordeling van de presentatie wordt gedaan door een panel van docenten volgens vaste criteria. Let op dat de presentatie hoofdzakelijk wordt beoordeeld op het overbrengen van wetenschappelijke informatie en niet over de kwaliteit van de uitgevoerde experimenten. Iemand met weinig resultaten kan dus een uitstekende presentatie geven, terwijl een ander met uitmuntende resultaten onvoldoende kan scoren voor de presentatie.

Onderstaande opdrachten komen aan bod in deze cursus:

  •    Naam opdracht 1 : beschrijving 2
  •    Naam opdracht 2 : beschrijving 1
  •    ....

Fraude en plagiaat

Dit vak hanteert de algemene 'Fraude- en plagiaatregeling' van de UvA. Hier wordt nauwkeurig op gecontroleerd. Bij verdenking van fraude of plagiaat wordt de examencommissie van de opleiding ingeschakeld. Zie de Fraude- en plagiaatregeling van de UvA: www.uva.nl/plagiaat

Rooster

Aanvullende informatie

PROBLEMEN  TIJDENS  DE  STAGE?    

Mochten  zich  onverhoopt  problemen  voordoen  tijdens  de  stage,  dan  verzoeken  wij  je  zo  snel   mogelijk  contact  op te nemen  met  de  intern  begeleider.  Als  je  (nog)  geen  intern  begeleider  hebt,   neem  dan  contact  op  met  de coördinator  van  het  bachelorproject  Paul  Fransz   (p.f.fransz@uva.nl).     Indien  er  problemen  zijn,  zal  er  overleg plaatsvinden  met  de  student  en  de  dagelijks  begeleider   door  de  intern  begeleider  of  de  coördinator  van  het bachelorproject.  Er  zal  worden  gekeken   naar  het  reflectieverslag,  dat  gemaakt   is  naar  aanleiding  van  de feedbackmomenten  en  er   worden  duidelijke  afspraken  gemaakt,  die  worden  vastgelegd.     Wanneer  blijkt  dat afspraken  niet  worden  nagekomen  door  de  student,  dan  kan  door  de   coördinator  van  het  bachelorproject,  na  hoor en  wederhoor  van  de  student  en  de  begeleider(s),   worden  besloten  dat  de  student  niet  meer  verder  mag  met  de stage  en  worden  er  geen   studiepunten  toegekend.  In  overleg  met  de  studieadviseur  en  de  coördinator  van  het   bachelorproject  wordt  door  de  opleidingsdirecteur  besloten  onder  welke  voorwaarden  de   student  opnieuw  kan worden toegelaten  tot  het  bachelorproject.  

Contactinformatie

Coördinator

  • dr. ir. P.F. Fransz