Studiewijzer 2015/2016

Globale inhoud

De basisbegrippen van de verzamelingenleer worden behandeld. Vervolgens worden een paar toepassingen besproken. Dat zijn bijvoorbeeld het modelleren van natuurlijke taal, het classificeren van wiskundige functies,, het modelleren van data bases, en het inzicht dat niet alles berekenbaar is. Basisbegrippen van de propositielogica en de predicaatlogica worden behandeld. Daarvan is de belangrijkste de notie logisch gevolg: wanneer volgt bewering B uit bewering A. Deze en andere noties worden gemodelleerd met waarheidstafels. Het modelleren (en oplossen) van problemen geformuleerd in natuurlijke taal krijgt extra aandacht. Gedurende het college wordt gestimuleerd dat  opdrachten in LaTex worden gemaakt.

Studiemateriaal

Syllabus

  • Wordt beschikbaar gesteld door de docent.

Leerdoelen


  • Kent de basisbegrippen van verzamelingenleer. Kent propositielogica en predicaatlogica, alsmede een beperking op wat principieel berekenbaar is.
  • Kan modelleren met verzamelingen en logica. Kan de notie `logisch gevolg' en andere logische eigenschappen nagaan met waarheidsstafels. Kan eenvoudige natuurlijke taalzinnen in logica uitdrukken.
  • De student begrijpt wat er verwacht wordt op de universiteit ten aanzien van diens houding en verantwoordelijkheden en kan zelfstandig kennis vergaren en toepassen door middel van LaTeX.

Onderwijsvormen

    Twee keer in de week Hoorcollege (maandag van 11 tot 13 en woensdag van 9 tot 11). In het hoorcollege wordt nieuwe stof uitgelegd. Twee keer in de week Werkcollege. In het werkcollege wordt de nieuwe stof vertrouwd gemaakt door het maken van oefeningen. Tot slot heeft dit vak PAV-bijeenkomsten. Het PAV is een verplicht onderdeel voor BSc KI studenten[1]. Hierin wordt gewerkt aan studievaardigheden en LaTeX.

     

    De studenten krijgen iedere week behoorlijk wat opgaven mee als huiswerk, die ze voor maandag de volgende week moeten inleveren. Ze worden beoordeeld door de werkcollege-docent. De opgaven worden ook besproken en uitgelegd gedurende de werkcolleges.

     

    Vanaf week 3 (maandag 14 september) is het verplicht om de opgaven in te leveren in Latex.

     

    Verdeling leeractiviteiten

    Activiteit

    Aantal uur

    Deeltoets

    2

    Hoorcollege

    24

    Tentamen

    2

    Werkcollege

    24

    Zelfstudie

    116

    Het vak telt voor 6 ects, wat betekent dat mag worden verwacht dat de studenten, naast het volgen van hoor- en werkcolleges, gemiddeld per week nog 10 a 12 uren werken voor dit vak.

    Academische vaardigheden

    Eerstejaars studenten BSc KI worden automatisch ingeschreven voor het PAV. Ouderejaars studenten BSc KI kunnen in aanmerking komen voor vrijstelling voor dit practicum. Zij dienen in alle gevallen voor aanvang van het vak contact op te nemen met de AV-coördinator, Susanne Hendrickx MSc (s.hendrickx@uva.nl ). Er wordt dan besproken of zij vrijstelling krijgen voor het PAV of dat zij het PAV dienen te volgen. In dat laatste geval deelt de AV-Coördinator hen in in een practicum-/tutorgroep voor dit vak.

    Aanwezigheid

    Aanwezigheidseisen opleiding (OER-B):

    • Voor practica en werkgroepbijeenkomsten met opdrachten geldt een aanwezigheidsplicht, tenzij anders vermeld in de studiegids. Wanneer studenten niet voldoen aan deze aanwezigheidsplicht kan het onderdeel niet met een voldoende worden afgerond.

    Aanvullende eisen voor dit vak:

    Aanvullende eisen voor dit vak:

    Aanwezigheid bij de hoorcolleges wordt sterk aanbevolen.

    Voor het werkcollege geldt een aanwezigheidsplicht van 75%. Als je hier niet aan voldoet, dan wordt er geen eindcijfer geregistreerd.

    Voor het PAV geldt een aanwezigheidsplicht en een participatieplicht.

    Toetsing

    Onderdeel en weging Details Opmerkingen

    Eindcijfer

    10%

    Huiswerkopgaven

    Deadline: aan het eind van de week waarin de opdracht gegeven is

    90%

    Tentamens

    Herkansbaar

    50%

    Tussentoets

    50%

    Afsluitend tentamen

    De tussentoets en het afsluitend tentamen kunnen alleen worden herkanst als hier daadwerkelijk is aan meegedaan (ziekte uitgezonderd), en als voldoende is geparticipeerd aan de werkcolleges en de huiswerkopgaven altijd zijn ingeleverd.  Datum, plaats en tijdstip van een eventuele herkansing wordt in nader overleg bepaald.

    Je hebt alleen recht om deel te nemen aan de herkansing van het vak als je ook aan het eerste tentamen of eerste toetsmoment hebt deelgenomen en aan alle samenstellende voorwaarden (o.a. aanwezigheidsplicht, verplichte opdrachten etc.) hebt voldaan. Als dat het geval is en je haalt het tentamen niet, word je automatisch aangemeld voor het hertentamen. Als je niet aan alle voorwaarden hebt voldaan of niet deelneemt aan de eerste tentamenkans, word je niet ingeschreven voor de herkansing en moet je het vak het jaar daarna opnieuw doen. Als je om aantoonbare zwaarwegende redenen niet aan alle samenstellende onderdelen kunt voldoen of niet kunt deelnemen aan de eerste tentamenkans, dien je je voorafgaand aan het toetsingsmoment (tentamen, inleveren opdracht, inleveren paper etc.) te melden bij de studieadviseurs. In geval van aantoonbaar zwaarwegende omstandigheden wordt er dan in samenspraak met de docent gekeken of er een andere oplossing mogelijk is.

    Opdrachten

    Weekopdrachten

    • Iedere week worden er op maandag opdrachten gegeven, die voor de maandag de week daarna moeten worden ingeleverd. Deze worden nagekeken, en tellen mee voor 10% van het uiteindelijke punt. De opdrachten staan meestal in de syllabus, maar zullen anders via blackboard ter beschikking gesteld.

    Onderstaande opdrachten komen aan bod in deze cursus:

    •    Naam opdracht 1 : beschrijving 2
    •    Naam opdracht 2 : beschrijving 1
    •    ....

    Fraude en plagiaat

    Dit vak hanteert de algemene ‘Fraude- en plagiaatregeling’ van de UvA. Onder plagiaat of fraude wordt verstaan het overschrijven van het werk van een medestudent dan wel het kopiëren van wetenschappelijke bronnen (uit bijvoorbeeld boeken en tijdschriften en van het Internet) zonder daarbij de bron te vermelden. Uiteraard is plagiaat verboden. Hier wordt nauwkeurig op gecontroleerd en streng tegen opgetreden. Bij verdenking van plagiaat wordt de examencommissie van de opleiding ingeschakeld. Wanneer de examencommissie overtuigd is dat er plagiaat gepleegd is dan kan dit maximaal leiden tot een uitsluiting van al het onderwijs van de opleiding voor een heel kalenderjaar. Zie voor meer informatie over het fraude- en plagiaatreglement van de Universiteit van Amsterdam.www.uva.nl/plagiaat

    Weekplanning

    Weeknummer Onderwerpen Studiestof
    1    
    2    
    3    
    4    
    5    
    6    
    7    
    8    

     

    Hoorcolleges vinden plaats op maandag en woensdag. De werkcolleges vinden plaats na de hoorcolleges. (zie https://datanose.nl/). Met uitzondering van werkgroep F is dit direct na de hoorcolleges. PAV_bijeenkomsten vinden doorgaans plaats op maandag.

     

    Er vinden twee deeltentamens plaats: op 23 september en op 21 oktober. Het eerste deeltentamen gaat over verzamelingenleer en propositielogica en het tweede deeltentamen over predikatenlogica.

    Rooster

    Aanvullende informatie

    Dit vak heeft een Blackboardsite. Hier vind je de noodzakelijke aanvullende informatie, zoals de groepsindeling van de werkcolleges, de opdrachten. Bekijk de Blackboardsite dus met grote regelmaat!

    Contactinformatie

    Coördinator

    • Robert van Rooij