Computersystemen

Computer Systems

6 EC

Semester 1, periode 1

5082COSY6Y

Eigenaar Bachelor Kunstmatige Intelligentie
Coördinator dr. Arnoud Visser
Onderdeel van Bachelor Kunstmatige Intelligentie, jaar 2

Studiewijzer 2015/2016

Globale inhoud

Tijdens dit vak worden de computer vanaf de grond opgebouwd, waarbij voortdurend wordt aangegeven wat de consequenties zijn van ontwerpbeslissingen voor de code van algoritmen als die code werkelijk op een computer systeem wordt uitgevoerd.

Studiemateriaal

Literatuur

  • E. Bryant and D. O'Hallaron 'Computer Systems - A Programmer's Perspective', 2nd USA electronic edition; Prentice Hall - ISBN 978-0-13-713336-9

Syllabus

  • Ben Bruidegom, 'Van 0 en 1 tot pipeline processor

Overig

  • Eigen laptop

Leerdoelen

  • Verbeteren van programmeervaardigheden door inzicht in wat er in computersystemen werkelijk gebeurt.
  • Inzicht in de opbouw en de werking van computers en de interactie tussen hardware en software.

Onderwijsvormen

  • Hoorcollege
  • (Computer)practicum
  • Laptopcollege
  • Zelfstudie

De digitale methoden practica van Bas Terwijn worden aan het eind van de dag afgetekend, dus aanwezigheid is hier verplicht.

De opdrachten die bij het boek horen dienen elektronisch ingeleverd te worden. Aanwezigheid bij deze practica is  facultatief, doch ervaring uit vorige jaren leert dat volledige inzet en begeleiding bij de opdrachten essentieel is. 

Per week moeten er 150 pagina's van het boek worden gelezen. Daarnaast is het ook de bedoeling dat u onbegeleid aan het practica werkt. Totaal gaan we uit van 6 uur zelfstudie per week.

Voorgaande jaren heeft het merendeel van de deelnemers aangegeven totaal tussen de 17 en 24 uur per week aan dit vak te hebben besteed.

Verdeling leeractiviteiten

Per week moeten er 150 pagina's van het boek worden gelezen. Daarnaast is het ook de bedoeling dat u onbegeleid aan het practica werkt. Totaal gaan we uit van 6 uur zelfstudie per week.

Voorgaande jaren heeft het merendeel van de deelnemers aangegeven totaal tussen de 17 en 24 uur per week aan dit vak te hebben besteed.

Aanwezigheid

Aanwezigheidseisen opleiding (OER-B):

  • Voor practica en werkgroepbijeenkomsten met opdrachten geldt een aanwezigheidsplicht, tenzij anders vermeld in de studiegids. Wanneer studenten niet voldoen aan deze aanwezigheidsplicht kan het onderdeel niet met een voldoende worden afgerond.

Aanvullende eisen voor dit vak:

Aanvullende eisen voor dit vak:

De digitale methoden practica van Bas Terwijn worden aan het eind van de dag afgetekend, dus aanwezigheid is hier verplicht. De opdrachten die bij het boek horen dienen elektronisch ingeleverd te worden. Aanwezigheid is hierbij niet verplicht, doch ervaring uit vorige jaren leert dat men veel tijd aan kwijt is (20 uur per week is bij dit vak de norm).

Toetsing

Onderdeel en weging Details

Eindcijfer

50%

Practicum opdrachten blok I en II

50%

Toetsen

Herkansbaar

50%

Deeltoets 1

50%

Deeltoets 2

Het eindcijfer moet minimaal een 5.5 zijn.

Opdrachten

DataLab

BombLab

CacheLab

SIMD Lab

Onderstaande opdrachten komen aan bod in deze cursus:

  •    Naam opdracht 1 : beschrijving 2
  •    Naam opdracht 2 : beschrijving 1
  •    ....

Fraude en plagiaat

Dit vak hanteert de algemene ‘Fraude- en plagiaatregeling’ van de UvA. Onder plagiaat of fraude wordt verstaan het overschrijven van het werk van een medestudent dan wel het kopiëren van wetenschappelijke bronnen (uit bijvoorbeeld boeken en tijdschriften en van het Internet) zonder daarbij de bron te vermelden. Uiteraard is plagiaat verboden. Hier wordt nauwkeurig op gecontroleerd en streng tegen opgetreden. Bij verdenking van plagiaat wordt de examencommissie van de opleiding ingeschakeld. Wanneer de examencommissie overtuigd is dat er plagiaat gepleegd is dan kan dit maximaal leiden tot een uitsluiting van al het onderwijs van de opleiding voor een heel kalenderjaar. Zie voor meer informatie over het fraude- en plagiaatreglement van de Universiteit van Amsterdam.www.uva.nl/plagiaat

Weekplanning

Cursusweek Werkvorm Uren per week
1 - 3 Hoorcollege 4  
1 - 3 Werkcollege 8  
4 Deeltentamen 2  
5 - 7 Hoorcollege 4  
5 - 7 Werkcollege 8  
7 Practicum 4  
8 Deeltentamen 2

Rooster

Contactinformatie

Coördinator

  • dr. A. Visser