Research Methods and Statistics
9 EC
Semester 1, periode 1, 2
5102MEOS9Y
Eigenaar | Bachelor Psychobiologie |
Coördinator | dr. J. van Kordelaar |
Onderdeel van | Bachelor Psychobiologie, jaar 1 |
Links | Zichtbare leerlijnen |
Onderzoek doen, het verzamelen en verwerken van informatie, vormt het hart van de wetenschap. In zowel de sociale wetenschappen als de levenswetenschappen, maken onderzoekers gebruik van een aantal methoden en statistische analyses zodat valide conclusies uit het onderzoek gewaarborgd zijn. Hoe onderzoek ook wordt gedaan – kwantitatief of kwalitatief, in wetenschappelijke literatuur, via experimenten, observaties, of interviews – de waarde van de bevindingen wordt uiteindelijk bepaald door de gebruikte methoden en statistische analyses. In dit vak komen onder andere aan de orde; betrouwbaarheid en validiteit, experimentontwerp en technieken om de gegevens te analyseren die uiteenvallen in beschrijvende statistiek en toetsende statistiek. Er wordt gewerkt met de (programmeer)taal R, die bedoeld is om analyses uit te voeren.
Whitlock, M. & Schluter, D. (2015). The analysis of biological data (3de editie). Macmillan Higher Education. (ISBN: 9781319325343, nieuwprijs ongeveer €70,-) De eerste en tweede editie van dit boek kunnen ook worden gebruikt, maar de paginanummers ten opzichte van de derde editie verschillen. https://whitlockschluter3e.zoology.ubc.ca/index.html
Douglas, A., Roos, D., Mancini, F., Couto, A., Lusseau, D. (2024) An Introduction to R. https://intro2r.com/index.html
Uitleg en opdrachten voor statistiek worden beschikbaar gemaakt via het programma SOWISO (http://uva.sowiso.nl).
Slides van de hoorcolleges en werkgroepen (worden beschikbaar gemaakt via http://canvas.uva.nl).
Het boek sluit aan op de hoorcolleges en de weekopdrachten in de werkgroepen (een deel van de opgaven uit de weekopdrachten komt direct uit het boek). De weekopdrachten worden aangeboden op SOWISO (http://uva.sowiso.nl).
Het vak bestaat uit hoorcolleges waarin de theorie wordt besproken, instructie-videomateriaal waarin theorie en praktische toepassingen van statistiek en methoden worden uitgelegd, en werkgroepen. Tijdens de werkgroepen wordt verdieping geboden over de stof en is er gelegenheid om vragen te stellen over de opdrachten. Het schema met de hoorcolleges, de werkgroepen en de literatuur die wordt besproken, kun je vinden op http://canvas.uva.nl. Op Canvas vind je ook een module waar je instructie video's (kennisclips) kunt bekijken over speciale onderwerpen.
Activiteit |
Aantal uur |
Digitale Toets |
6 |
Hoorcollege |
18 |
Laptopcollege |
22 |
Zelfstudie |
206 (= 12 tot 13 uur per week) |
Totaal |
252 (= 9 EC) |
Het vak bestaat uit vier delen (vier weken per deel), die elk worden afgesloten met een deeltentamen over de behandelde stof (zie schema onder). Elk deel begint en eindigt met een hoorcollege. Per week dien je je voor te bereiden voor die week door de stof uit de (online) boeken te bestuderen en te beginnen met de opdrachten voordat je meedoet met de werkgroep. Voor de werkgroepen word je ingedeeld in een groep (net zoals bij ABV) zodat je met een relatief kleine groep in de bijeenkomsten zit. In de werkgroepen krijg je opdrachten over dataverzameling en methoden en krijg je de gelegenheid om aan de opdracht verder te werken en vragen te stellen daarover. Voor de indeling in de werkgroep en het rooster, kun je https://rooster.uva.nl/ raadplegen.
Aanwezigheidseisen opleiding (OER-B):
Aanvullende eisen voor dit vak:
Hoorcolleges: aanwezigheid bij de hoorcolleges is niet verplicht. Deze kunnen bijgewoond worden op de locatie zoals vermeld in het rooster (https://rooster.uva.nl/) of ze kunnen online worden bekeken via de link op Canvas (https://canvas.uva.nl/).
Werkgroepen: aanwezigheid bij de eerste twee werkgroepen is wel verplicht. In deze twee werkgroepen worden de basisbegrippen van het vak geleerd en wordt de start gemaakt met vaardigheden in R. Een goede start in deze werkgroepen is essentieel voor de voortgang in de rest van het vak. Ook wordt in deze werkgroep gecontroleerd of er geen problemen zijn met de software SOWISO (ook voor de tentamens) en R (voor de analyses). Vandaar de aanwezigheidsverplichting in deze eerste twee werkgroepen. De overige negen werkgroepen zijn niet verplicht, maar aanwezigheid tijdens deze werkgroepen wordt wel zeer sterk aangeraden. In deze werkgroepen wordt de stof besproken, krijg je verdieping en ben je in de gelegenheid om vragen te stellen.
Voor alle werkgroepen (verplicht en niet-verplicht) wordt ervan uit gegaan dat je aanwezig bent. Indien je niet kunt komen dien je een e-mail te sturen naar je werkgroepdocent. Stuur dit afmeldingsbericht uiterlijk twee uur voor aanvang van de werkgroep. De contactgegevens van je werkgroepdocent worden aan het begin van het vak gedeeld.
Ben je langdurig niet in staat om onderwijs te volgen (langer dan 1 week), neem dan ook contact op met je werkgroep begeleider en de studieadviseur.
Onderdeel en weging | Details |
Eindcijfer | |
0.15 (15%) Deeltoets digitaal 1 | |
0.15 (15%) Deeltoets digitaal 2 | |
0.2 (20%) Deeltoets digitaal 3 | |
0.5 (50%) Deeltoets digitaal 4 |
De toetsing van dit vak bestaat uit vier deeltentamens. Alle deeltentamens worden afgenomen in een digitale toetsapplicatie, die heet SOWISO (http://uva.sowiso.nl). Dat gebruiken we ook voor de weekopdrachten. De vier deeltentamens zijn open boek tentamens. Je mag bij een open boek tentamen het boek en aantekeningen (op papier) bij je hebben tijdens het tentamen (niet op usb-stick of online ophalen). Bij de eerste twee deeltentamens heb je R in principe niet nodig (mag je wel gebruiken). Je mag ook een rekenmachine gebruiken (grafische rekenmachine mag ook). Het programma R staat tot je beschikking en daarmee kun je ook alles dat je op je rekenmachine kan (en meer). Bij de laatste twee deeltentamens moet je R gebruiken voor een aantal vragen. Dan kun je vragen verwachten waarbij je een test moet uitvoeren of een kans moet berekenen met behulp van R.
De deeltentamens bestaan uit verschillende typen vragen: multiple choice, open vragen (vaak rekenvragen waar we je het antwoord op een som vragen) en meerdere antwoord-vragen. Vergelijkbare vragen komen ook aan de orde in de weekopdrachten en in een oefententamen voor ieder deeltentamen. De eerste drie deeltentamens bestaan ieder uit 10 vragen, het laatste deeltentamen bestaat uit 20 vragen; in totaal zijn er 50 vragen die tezamen je eindcijfer bepalen. Om te slagen voor dit vak dien je een eindcijfer van tenminste 5.5 te hebben behaald over de vier deeltentamens. De weging van ieder deeltentamen is als volgt: Deeltentamen 1: 15%, Deeltentamen 2: 15%, Deeltentamen 3: 20%, Deeltentamen 4: 50%. Volgens deze weging kun je voor de eerste twee deeltentamens 7.5 punten ieder van je eindcijfer behalen, in het derde deeltentamen 10, en in de laatste 25; en samen telt dat op tot de 50 punten. Het derde deeltentamen weegt zwaarder omdat je dan ook wordt gevraagd naar R-vaardigheden, en het vierde deeltentamen weegt zwaarder omdat er naast R-vaardigheden, meer vragen zijn. De deeltentamens worden gemaakt via de toetsapplicatie SOWISO (https://uva.sowiso.nl ). Denk eraan je UvA-inloggegevens op papier bij de hand hebt bij ieder deeltentamen, want je telefoon of e-mail kun je niet gebruiken omdat je dan mogelijk ook zou kunnen communiceren.
Indien je niet geslaagd bent dan is er een hertentamen. Het hertentamen beslaat de volledige stof (alle behandelde hoofdstukken en opdrachten en video's). Alle vorige resultaten behaald op de deeltentamens komen dan te vervallen. Het hertentamen zal uit 20 vragen bestaan en wordt digitaal afgenomen, en gebruik van het boek en aantekeningen is toegestaan.
Naast de deeltentamens schrijf je een onderzoeksrapport tijdens de werkgroepen en daarbuiten over een klein onderzoek dat jullie zelf uitvoeren. Dit onderzoeksrapport schrijf je in een groepje van 4 of 5 studenten. Er wordt geen cijfer toegekend aan het onderzoeksrapport. Er wordt alleen getoetst of het project minimaal voldoende is gemaakt (pass/fail opdracht). Het onderzoeksrapport moet beoordeeld zijn met een pass om het vak te kunnen halen.
Indien je het onderzoeksproject niet hebt gehaald, krijg je één herkansing, waarbij je een verbeterde verzie van het onderzoeksrapport schrijft.
Voor het schema van de deeltentamens en de herkansing zie het rooster op https://rooster.uva.nl/.
De manier van inzage wordt via de webpagina van het vak gecommuniceerd.
Inzage wordt georganiseerd door de opleiding. Volg hiervoor de berichtgeving van de opleiding.
Weekopdrachten worden aangeboden in SOWISO en worden gemaakt met R en RStudio. De opdrachten sluiten zoveel mogelijk aan bij de stof uit het boek en het college van de betreffende week. Deze opdrachten komen elke woensdag online. De antwoorden van de opdrachten komen op SOWISO te staan en zijn zelf te controleren. We controleren of je de opdrachten hebt serieus hebt gemaakt; de opdrachten tellen niet mee voor het eindcijfer.
Naast de weekopdrachten is er een opdracht die gedurende de tweede helft van het vak loopt. Daarin ga je een onderzoek bedenken, data verzamelen, data analyseren en een kort verslag schrijven over het onderzoek. Je bent verplicht deze opdracht te doen en je krijgt een voldaan indien je opdracht goed is (het telt niet mee voor de bepaling van je eindcijfer, maar je kunt alleen slagen als je de opdracht hebt gedaan).
Dit vak hanteert de algemene 'Fraude- en plagiaatregeling' van de UvA. Hier wordt nauwkeurig op gecontroleerd. Bij verdenking van fraude of plagiaat wordt de examencommissie van de opleiding ingeschakeld. Zie de Fraude- en plagiaatregeling van de UvA: http://student.uva.nl
Het vak bestaat uit vier delen, die elk worden afgesloten met een deeltentamen. Elk deel begint en eindigt met een hoorcollege (online). Per week dien je de weekopdracht voor die week te maken en naar de werkgroep te gaan. Voorafgaand aan de werkgroepen word je ingedeeld in een groep zodat je met een relatief kleine groep in één werkruimte zit. Voor de indeling in de werkgroep en het rooster, kun je https://rooster.uva.nl raadplegen. De hoofdstukken voor iedere deeltoets staan in onderstaande tabel genoemd.
Week |
Studiestof |
Hoorcollege |
Werkgroep (uva.sowiso.nl) |
36 |
Boek: The Analysis of Biological Data H1 |
1 Waarom wetenschap? (introductiecollege) |
|
37 |
Boek: The Analysis of Biological Data H2-4 Boek: An Introduction to R (intro2r.com) Sectie 1.3, 2 (intro), 2.1 en 2.2 |
2 Steekproeven en schatten |
1 Introductie tot R · Oefening R · Statistiek opgaven |
38 |
Boek: The Analysis of Biological Data H5 Boek: An Introduction to R (intro2r.com) Sectie 2.3, 2.4 en 2.5 |
3 Omgaan met kansen |
2 Kansrekenen, steekproeven & visualisatie · Oefening R · Statistiek opgaven |
39 |
Deeltentamen 1 |
||
40 |
Boek: The Analysis of Biological Data H6-7 Boek: An Introduction to R (intro2r.com) Sectie 3.1 |
4 Hypothesetoetsen en proporties |
3 Hypothesetoetsen · Oefening R · Statistiek opgaven |
41 |
Boek: The Analysis of Biological Data H6-7 Boek: An Introduction to R (intro2r.com) Sectie 3.2, 3.3.2, 3.4 (intro), 3.4.1, 3.4.2 |
4 Proporties · Oefening R · Statistiek opgaven |
|
42 |
Boek: The Analysis of Biological Data H8-9 Boek: An Introduction to R (intro2r.com) Sectie 4.2.1, 4.2.2, 4.2.3 |
5 Chi-kwadraattoetsen |
5 Frequentie & associatie in categorische data · Introductie onderzoeksrapport · Oefening R · Statistiek opgaven |
43 |
Deeltentamen 2 |
||
44 |
Boek: The Analysis of Biological Data H10-12 |
6 Normaalverdeling en t-toets |
6 Normaalverdeling en t-toets · Werken aan onderzoeksrapport · Statistiek opgaven |
45 |
Boek: The Analysis of Biological Data H10-12 |
7 t-test · Dataverzameling onderzoeksrapport · Statistiek opgaven |
|
46 |
Boek: The Analysis of Biological Data H13-14 |
7 Toetskeuze en design |
8 Toetskeuze en design · Dataverzameling onderzoeksrapport · Statistiek opgaven |
47 |
Deeltentamen 3 |
||
48 |
Boek: The Analysis of Biological Data H15-17 |
8 Anova, correlatie en regressie |
9 ANOVA · Werken aan onderzoeksrapport · Statistiek opgaven |
49 |
Boek: The Analysis of Biological Data H15-17 |
10 Correlatie · Werken aan onderzoeksrapport · Statistiek opgaven |
|
50 |
Boek: The Analysis of Biological Data H18 |
9 Multipele regressie |
11 Regressie en multipele regressie · Statistiek opgaven |
51 |
Deeltentamen 4 |
Via de Zichtbare Leerlijnen Tool kun je zien aan welke eindtermen de leerdoelen van deze cursus bijdragen en hoe de vakleerdoelen, leerlijndoelen en eindtermen van de opleiding aan elkaar gekoppeld zijn:
https://datanose.nl/#program[BSc%20PB]/outcomes
https://datanose.nl/#program[BSc%20PB]/trajectories
Fraude & Plagiaat
Dit vak hanteert de algemene ‘Fraude- en plagiaatregeling’ van de UvA. Onder plagiaat of fraude wordt verstaan het overschrijven van het werk van een medestudent dan wel het kopiëren van wetenschappelijke bronnen (uit bijvoorbeeld boeken en tijdschriften en van het Internet) zonder daarbij de bron te vermelden. Ook geldt het overschrijven van code (programmeertaal) als plagiaat. Uiteraard is plagiaat verboden. Hier wordt nauwkeurig op gecontroleerd en streng tegen opgetreden. Bij verdenking van plagiaat wordt de examencommissie van de opleiding ingeschakeld. Wanneer de examencommissie overtuigd is dat er plagiaat gepleegd is dan kan dit maximaal leiden tot een uitsluiting van al het onderwijs van de opleiding voor een heel kalenderjaar. Zie voor meer informatie over het fraude- en plagiaatreglement van de Universiteit van Amsterdam (https://student.uva.nl/onderwerpen/plagiaat-en-fraude).
Zie de studiewijzer voor nadere informatie.
De specifieke R-vaardigheden werden in voorgaande jaren behandeld in twee aparte werkgroepen in september. Studenten gaven aan dat deze timing voor hen niet goed werkte, omdat de toetsing van R-vaardigheden pas vanaf november plaatsvindt. Daarom is vanaf dit jaar de behandeling van R-vaardigheden verspreid over de eerste helft van het vak (werkgroepen van september en oktober). De student wordt zodoende geleidelijk bekend met de vereiste R-vaardigheden en beschikt over de meest relevante R-vaardigheden wanneer deze ook daadwerkelijk getoetst gaan worden.
Daarnaast werd het onderzoeksrapport in voorgaande jaren behandeld over de hele duur van het vak. Studenten gaven aan dat deze lang tijdsduur ervoor zorgde dat studenten steeds opnieuw moesten opstarten met het project. Vanaf dit jaar behandelen we het project alleen in de tweede helft van het vak waardoor het project niet steeds stil ligt voor een aantal weken, maar er iedere week aan het project gewerkt zal worden.