Project 1: Multidisciplinair Onderzoek

Project 1: Multidisciplinary Research

9 EC

Semester 2, periode 5, 6

5022P1MO9Y

Eigenaar Bachelor Bèta-gamma
Coördinator Rosa Rougoor
Onderdeel van Bachelor Bèta-gamma, jaar 1
Links Zichtbare leerlijnen

Studiewijzer 2024/2025

Globale inhoud

Aan het eind van het kerncurriculum van Bèta-gamma vindt het multidisciplinaire vak Project 1: Multidisciplinair Onderzoek plaats. Dit vak maakt deel uit van de leerlijn Interdisciplinariteit van Bèta-gamma en biedt een eerste kennismaking met het zelf opzetten en uitvoeren van onderzoek.

Tijdens dit vak schrijf je een onderzoeksvoorstel, waarna je met jouw studentonderzoeksgroep het voorgestelde onderzoek ook werkelijk gaat uitvoeren. De nieuw verworven samenwerkings- en onderzoeksvaardigheden uit het eerste deel van het vak kan je hierbij inzetten en je levert met je studentonderzoeksgroep een onderzoeksverslag, een interview met een expert op het gebied van het onderzoeksonderwerp en een eindpresentatie voor het eerstejaars Bèta-gamma eindsymposium af.

In de praktijk betekent dit dat je gedurende het vak deelneemt aan meerdere werkgroepen, meestal geleid door een werkgroepdocent, soms ook met de betrokken domeinexpert. Het verfijnen/aanpassen van het onderzoeksvoorstel en het onderzoek voer je met jouw onderzoeksgroep grotendeels zelfstandig uit, waarbij planning en taakverdeling en overleg belangrijk zijn.

Het eerstejaars Bèta-gammas eindsymposium is meteen de officiële en feestelijke afsluiting van het eerste studiejaar waarbij ook externe beoordelaars aanwezig zijn en waar tevens ook vrienden en familie van harte zijn uitgenodigd. Tijdens het eindsymposium zal de Aristotelesprijs worden uitgereikt aan de studenten met de beste onderzoekspresentatie.

Leerdoelen

  • De student kan een multidisciplinair onderzoeksvoorstel ontwikkelen.
  • De student heeft basiskennis van verschillende (theoretische) benaderingenen concepten binnen het gekozen domein en kan hiervan gebruik maken in het eigen onderzoek.
  • De student heeft basiskennis om onderzoeksmethoden te selecteren en te gebruiken om binnen het gekozen domein data te verzamelen, analyseren en hieraan conclusies te verbinden.
  • De student kan uitleggen wat de bijdragen en beperkingen van gebruikte domeinspecifieke (theoretische) perspectieven, concepten en onderzoeksmethoden zijn om de onderzoeksvraag te beantwoorden.
  • De student kan feedback geven, ontvangen en verwerken.
  • De student kan op een heldere wijze wetenschappelijke resultaten in schriftelijke en mondelinge vorm presenteren.
  • De student kan in teamverband een interview voorbereiden en houden om snel inzicht te krijgen in een onderwerp.
  • De student kan reflecteren op de ethische aspecten van het uitgevoerde onderzoek.
  • De student kan reflecteren op de maatschappelijke relevantie van het onderzoek.
  • De student heeft basisvaardigheden om samen te werken in een onderzoeksteam en kan reflecteren op leiderschap, lidmaatschap en interactie.

Onderwijsvormen

  • Werkcollege
  • Presentatie/symposium
  • Zelfstudie
  • Zelfstandig werken aan bijv. project/scriptie
  • Begeleiding/feedbackmoment
  • Hoorcollege

Verdeling leeractiviteiten

Activiteit Aantal Uren 
Startsymposium 1 2
Hoorcollege en voorbereiding 1 2
Werkcolleges en voorbereiding 16 64
Eindsymposiun 1 5
Zelfwerkzaamheid (onderzoek en schrijven)   179
Totaal   252

Aanwezigheid

Aanwezigheidseisen opleiding (OER-B):

  • 1. In geval van werkgroepbijeenkomsten is de student verplicht tenminste 7 van elke 8 werkgroepbijeenkomsten bij te wonen, tenzij anders aangegeven in de studiewijzer. Bij meer dan 8 werkgroepbijeenkomsten geldt dat de student steeds per (deel van) 8 bijeenkomsten maximaal 1 bijeenkomst mag missen. Indien de student minder dan het verplichte aantal bijeenkomsten heeft bijgewoond, kan het vak niet worden afgerond.
  • In geval van een practicum is de student verplicht ten minste 90% van de practicumbijeenkomsten bij te wonen, tenzij anders aangegeven in de studiewijzer. In geval de student minder dan 90% heeft bijgewoond dient het practicum opnieuw te worden gevolgd.

Aanvullende eisen voor dit vak:

Het is sterk aanbevolen om deel te nemen aan alle geplande onderwijsactiviteiten. Door dit te doen, draag je actief bij aan de levendige leergemeenschap die we bij Bèta-gamma koesteren. Jouw bijdrage en aanwezigheid bepalen in grote mate de kwaliteit van de onderwijsactiviteiten en je kansen om het vak succesvol af te ronden. De aangewezen verplichte activiteiten spelen een cruciale rol bij het behalen van de cursusdoelstellingen en zijn essentieel voor je algehele voortgang. Door je in te schrijven voor deze cursus ga je akkoord met de regels omtrent aanwezigheid en stem je ermee in actief deel te nemen aan de verplichte activiteiten. 

 

Alle tussentijdse opdrachten moeten worden ingeleverd en worden beoordeeld met een AV-NAV.

Toetsing

Onderdeel en weging Details

Eindcijfer

Onderzoeksvoorstel

Moet ≥ AVV zijn

85%

Onderzoeksverslag

Moet ≥ 5.5 zijn

15%

Onderzoekspresentatie

Moet ≥ 5.5 zijn

Tussentijdse opdrachten

Vereist

Toetsmatrijs (studentenversie)

Leerdoel: Onderzoeksvoorstel Eindpresentatie Eindverslag
#1. De student kan een multidisciplinair onderzoeksvoorstel ontwikkelen. x    
#2. De student heeft basiskennis van verschillende (theoretische) benaderingenen concepten binnen het gekozen domein en kan hiervan gebruik maken in het eigen onderzoek.     x
#3. De student heeft basiskennis om onderzoeksmethoden te selecteren en te gebruiken om binnen gekozen domein data te verzamelen, analyseren en hieraan conclusies te verbinden.     x
#4. De student kan uitleggen wat de bijdragen en beperkingen van gebruikte domeinspecifieke (theoretische) perspectieven, concepten en onderzoeksmethoden zijn om de onderzoeksvraag te beantwoorden.     x
#5. De student kan feedback geven, ontvangen en verwerken.     x
#6. De student kan op een heldere wijze wetenschappelijke resultaten in schriftelijke en mondelinge vorm presenteren.   x x
#7. De student kan in teamverband een interview voorbereiden en houden om snel inzicht te krijgen in een onderwerp.     x
#8. De student kan reflecteren op de ethische aspecten van het uitgevoerde onderzoek.     x
#9. De student kan reflecteren op de maatschappelijke relevantie van het onderzoek.     x
#10. De student heeft basisvaardigheden om samen te werken in een onderzoeksteam en kan reflecteren op leiderschap, lidmaatschap en interactie.     x

Studenten die het vak al eerder hebben gevolgd

NVT

Opdrachten

Zie Canvas

Fraude en plagiaat

Dit vak hanteert de algemene 'Fraude- en plagiaatregeling' van de UvA. Hier wordt nauwkeurig op gecontroleerd. Bij verdenking van fraude of plagiaat wordt de examencommissie van de opleiding ingeschakeld. Zie de Fraude- en plagiaatregeling van de UvA: http://student.uva.nl

Weekplanning

De actuele planning is te vinden op Canvas

Feedback studenten afgelopen jaar

Vanaf 2013-2014 hebben we ervoor gekozen om d.m.v. onderstaande tabel de studenten meer inzicht te geven in de kwaliteitszorg. Daarom nemen we een korte weergave van de feedback van de studenten op en de daaruit voortvloeiende acties ter verbetering van het vak.

Vaknaam (#EC) N=44  
Sterke punten

Het vak is vorig jaar goed beoordeeld

Suggesties ter verbetering

Tijd voor formuleren onderzoeksvraag verruimen

Reactie docent:

Tijd om onderzoeksvraag te formuleren wordt verruimd.

Contactinformatie

Coördinator

  • Rosa Rougoor

Docenten

  • Sebastiaan van Bruchem
  • Luc de Groot MSc
  • dr. Anouk Kootstra
  • dr. Cynthia Maan PhD
  • dr. A.B. Mulder
  • J. Reinder Rosing
  • dr. Gerda van Roozendaal