21st Century Skills and Research Expertise 1a

2 EC

Semester 1, periode 1, 2, 3

51411ASR2Y

Eigenaar Bachelor Science, Technology & Innovation
Coördinator dr. Mimi den Uijl
Onderdeel van Bachelor Science, Technology & Innovation, jaar 1

Studiewijzer 2024/2025

Globale inhoud

Het vak 21st Century Skills and Research Expertise heeft als doel Science, Technology, and Innovation (ST&I) studenten vertrouwd te maken met alle facetten van het leven aan de universiteit en hun academische ontwikkeling te bevorderen. Dit omvat begeleiding bij het plannen, studeren, examenvoorbereiding en de regels ter voorkoming van plagiaat.  Dat doe je met behulp van de vaardigheidsdocent en je tutor, een ouderejaarsstudent die je zal begeleiden en zijn ervaringen met je deelt. 

Op het gebied van traditionele academische vaardigheden leer je de empirische cyclus te begrijpen en toe te passen, academische literatuur zoeken en de betrouwbaarheid van bronnen in te schatten. Daarnaast zal je leren over communicatie in de breedste zin van het woord. Je leert aan de ene kant wetenschappelijk schrijven, waaronder ook het citeren van bronnen, het omgaan met referentiebeheertools, het samenvatten van literatuur en het opstellen van een laboratoriumjournaal, en aan de andere kant leer je je werk te uit te dragen door bijvoorbeeld presentaties te geven en wetenschappelijke posters te maken.

Naast de traditionele vaardigheden, ga je als ST&I student aan te slag met andere essentiële vaardigheden, zoals projectmatig teamwerk, technische expertise en de Design Thinking methodologie. Deze aanpak helpt je om goed te communiceren met mensen buiten de universiteit, zoals belanghebbenden, experts en eindgebruikers. Zo krijg je waardevolle kennis en inzichten voor je ontwerpproces, van zowel binnen als buiten de academische wereld.

Het vak wordt het hele collegejaar gegeven en zal verweven zijn met de vakken die gelijktijdig lopen met het vak. Zo leer je hier de skills die je daar nodig zult hebben. 

Leerdoelen

  • De student kan zijn/haar wetenschappelijk werk effectief communiceren via verschillende academische formaten, zoals wetenschappelijke posters en presentaties, door gebruik te maken van geschikte tools en het naleven van professionele standaarden.
  • De student kan effectief samenwerken in een team, feedback geven en ontvangen van medestudenten, en reflecteren op zijn/haar leerervaringen en toekomstige academische en carrièrepaden met ondersteuning van docenten.
  • De student kan professioneel communiceren via e-mail, interactie hebben met externe belanghebbenden, en interviews uitvoeren in het kader van de Design Thinking-methodologie om een prototype te ontwikkelen en feedback te integreren in het ontwerpproces.
  • De student kan de regels rondom academische integriteit en plagiaat toepassen, de organisatorische structuur van de Universiteit van Amsterdam begrijpen en gebruiken, studieprioriteiten stellen en strategieën ontwikkelen voor effectieve examenvoorbereiding en het beantwoorden van examenvragen.
  • De student kan wetenschappelijk schrijven van hoge kwaliteit produceren door het begrijpen en toepassen van gevestigde normen en standaarden, systematisch literatuur zoeken en analyseren, en referentie- en bibliografiebeheertools effectief gebruiken.
  • De student kan de empirische cyclus begrijpen en toepassen in wetenschappelijk onderzoek, inclusief het ontwerpen van experimenten, het verzamelen van gegevens, het analyseren van resultaten en het trekken van conclusies op basis van empirisch bewijs.
  • De student kan praktische laboratorium- en technische vaardigheden toepassen volgens wetenschappelijke normen en veiligheidspraktijken. Dit omvat het gebruik van laboratoriumapparatuur, het bouwen van circuits, het programmeren van microcontrollers, het 3D-modelleren, het lasersnijden en het hanteren van apparatuur.

Onderwijsvormen

  • Tutoraat
  • Project

Je hebt gedurende het semester wekelijkse bijeenkomsten Tutoraat en Project. In de tutoraat bijeenkomsten ga je aan de slag met academische vaardigheden, zoals presenteren en wetenschappelijke literatuur, en in de project bijeenkomsten werk je aan de praktische workshops en aan het project wat tegelijkertijd in andere vakken loopt.  

Verdeling leeractiviteiten

Activiteit

Uren

 

Project - Workshops

20

 

Project - Project

12

 

Tutoraat

34

 

Totaal

66

(2 EC x 28 uur = 56 uur. Alle uren boven de 56 zijn dus van projecturen van andere vakken)

 

Aanwezigheid

Aanvullende eisen voor dit vak:

Gedurende het semester zijn er 15 bijeenkomsten, waarvan je er 2 mag missen. Meld het altijd bij je tutor bij afwezigheid van de tutoraat bijeenkomst. Als je een workshop in de Makerspace mist, dan kan je deze inhalen op de inhaaldag. Bij afwezigheid van de project bijeenkomst meld je dit aan de cursus coördinator: Mimi den Uijl (m.j.denuijl@uva.nl).

Toetsing

Onderdeel en weging Details Opmerkingen

Eindcijfer

3D Design & Print Opdracht

Moet ≥ AVV zijnonvoldoende, voldoende of goed

Reflectieopdracht Teamwork

Moet ≥ AVV zijnonvoldoende, voldoende of goed

Opdracht Poster

Moet ≥ AVV zijnonvoldoende, voldoende of goed

Je hebt binnen dit vak drie opdrachten die je voldoende moet afronden. Als alle drie de opdrachten voldoende zijn volbracht, dan haal je het vak. Bij een onvoldoende voor een opdracht, moet je de opdracht herkansen. Dit kan je doen aan de hand van de feedback die je van je tutor krijgt. Wanneer je opdrachten te laat inlevert, wordt de opdracht niet nagekeken.

Inzage toetsing

nvt

Opdrachten

Er zijn drie opdrachten binnen het eerste semester die meetellen voor het vak. Elke periode heeft een eigen opdracht. 
In de eerste periode is er een opdracht over 3D design en 3D printen. Binnen de opdracht ga je aan de slag om je eerste voorwerp te ontwerpen via Fusion 360 en ga je deze vervolgens printen op de Prusa printers. Je levert daarna een kort verslag in over je ontwerp, de verwachtingen en het uiteindelijke object. 

In de tweede periode ga je aan de slag met presenteren, specifiek over de wetenschappelijke poster. In het vak Your Digital World ga je je resultaten presenteren met een wetenschappelijke poster. Binnen 21st Century Skills ga je aan deze poster werken en krijg je feedback van je tutor op de poster. Je wordt becijferd aan de hand van je eerste versie van de poster en hoe je de verkregen feedback hebt verwerkt.

In de derde periode leer je meer over groepsdynamiek en werken in groepen. De derde opdracht gaat daarom ook hierover. Aan de hand van aangereikte theorieën in het tutoraat schrijf je een reflectie op het groepswerk wat je hebt volbracht binnen Materials in Motion.

Daarnaast zijn er ook nog een aantal kleine opdrachten die als huiswerk kunnen worden meegegeven, maar die niet tellen voor het eindcijfer. Deze zullen gaan over de universiteit, citeren en refereren, de empirische cyclus, presenteren, communicatie en groepsdynamiek.

Fraude en plagiaat

Dit vak hanteert de algemene 'Fraude- en plagiaatregeling' van de UvA. Hier wordt nauwkeurig op gecontroleerd. Bij verdenking van fraude of plagiaat wordt de examencommissie van de opleiding ingeschakeld. Zie de Fraude- en plagiaatregeling van de UvA: http://student.uva.nl

Weekplanning

Weeknummer Onderwerpen - Tutoraat Onderwerpen- Project
1 Wetenschappelijke Integriteit Rondleiding Makerspace en Veiligheid
2 Rapporteren en Loggen Solderen en Lasersnijden
3 Wetenschappelijke Literatuur & de Empirische Cyclus - 1 3D Design 1
4 Wetenschappelijke Literatuur & de Empirische Cyclus - 2 3D Design 2
5 Design Thinking  3D Printen - 1
6 Plannen, Leren & Stress Management 3D Printen - 2
7 - Inhaaldag
8 - -
9 Communicatie Project Materials in Motion
10 Presenteren Project Materials in Motion
11 Pitchen Project MiM
12 Poster 1 Project MiM
13 Poster 2 Project MiM
14 Poster 3 Project MiM
15 - Project MiM
16 - -
17 Groepsdynamiek (college en tutoraat) Project MiM
18 Reflectie & Teams Project MiM
19 Herhaling Presenteren Project MiM
20 - -

Honoursinformatie

nvt

Contactinformatie

Coördinator

  • dr. Mimi den Uijl

Docenten

  • A.N. Asma
  • Flip van Marle
  • N.A. Ntawumenyumunsi
  • dr. P.R. Linnebank
  • M.H. Strømme MSc