Natuurkunde en Sterrenkunde practicum 2

Lab Course Physics and Astronomy 2

6 EC

Semester 1, periode 2

50922NSP6Y

Eigenaar Bachelor Natuur- en Sterrenkunde (joint degree)
Coördinator G.J. Kuik
Onderdeel van Bachelor Natuur- en Sterrenkunde (joint degree), jaar 2

Studiewijzer 2023/2024

Globale inhoud

Het natuurkunde en sterrenkunde practicum 2 is het vervolg van het natuurkunde en sterrenkunde practicum 1, waarin de basisvaardigheden zijn geleerd voor het uitvoeren van experimenteel onderzoek, en de cursus Data Analyse en Statistiek. In deze practicumserie worden complexe experimenten uitgevoerd. Onderdeel van het practicum is een cursus Experiment Control with Python Course (ECPC)

Studiemateriaal

Literatuur

  • Syllabus Data analyse en statistiek

Syllabus

  • Handleidingen (en aanvullende informatie) worden beschikbaar gemaakt als PDF via Canvas. 

Practicummateriaal

  • Tijdens de uitvoering van een experiment wordt de voortgang bijgehouden in een labjournaal. Het labjournaal is aan te schaffen bij het practicum.

Software

  • Voor ECPC zal gebruikt gemaakt worden van de zaalcomputers waar de benodigde software op geïnstalleerd is.

  • Voor data-analyse wordt gebruik gemaakt van Jupyter notebook om de analyses in Python te doen (beschikbaar via Canvas).

Overig

  • De richtlijnen voor onder andere het bijhouden van een labjournaal zijn te vinden in de handleiding van het vak Academische vaardigheden en tutoraat.

Leerdoelen

  • Moet een (complex) experiment kunnen opzetten en uitvoeren, gebruikmakend van literatuur;
  • Dient de componenten in een opstelling te kunnen dimensioneren;
  • Moet bij de verwerking van meetresultaten statistische data-analyse kunnen toepassen;
  • Op een constructieve manier kunnen samenwerken met collega’s en in dit proces constructieve feedback kunnen geven, feedback kunnen ontvangen en feedback kunnen verwerken
  • Moet de resultaten van het experimentele werk schriftelijk en mondeling kunnen presenteren.
  • Het beheersen van de basisprincipes van experimentautomatisering (aansturen van een experiment en data uitlezen via een interface, en een analyse uit kunnen voeren op een dataset).

Onderwijsvormen

  • (Computer)practicum
  • Begeleiding/feedbackmoment
  • Zelfstudie
  • Hoorcollege

Onderwijs vindt volledig plaats als zaalpracticum. Een aantal onderwerpen zal ingeleid worden met een kort hoorcollege. Bij alle onderdelen wordt er verwacht dat de student actief deelneemt aan het onderwijs. De experimenten op het practicum worden uitgevoerd in koppels, bij experimentautomatisering werken studenten individueel.

Verdeling leeractiviteiten

Activiteit

Uren

 

Practicum

100

 

Zelfstudie

68

 

Totaal

168

(6 EC x 28 uur)

 

Aanwezigheid

Aanwezigheidseisen opleiding (OER-B):

  • Van elke student wordt actieve deelname verwacht aan het onderwijsonderdeel waarvoor hij staat ingeschreven. Een student die de eerste twee werkcolleges van een lesblok geen gebruik maakt van de werkcolleges, zal administratief uit de werkcollegegroep verwijderd worden. Een verzoek opnieuw ingeschreven te worden bij de werkcolleges kan ingediend worden bij de opleidingscoördinator.
  • Als een student door overmacht niet aanwezig kan zijn bij een verplicht onderdeel van het onderdeel, dient hij dit zo snel mogelijk schriftelijk te melden bij de betreffende docent. De docent kan, eventueel na overleg met de studieadviseur, besluiten om de student een vervangende opdracht op te leggen.
  • Het is niet toegestaan om verplichte onderdelen van een onderdeel te missen als er geen sprake is van overmacht.
  • Bij kwalitatief of kwantitatief onvoldoende deelname, kan de examinator de student uitsluiten van verdere deelname aan het onderdeel of een gedeelte daarvan. Voorwaarden voor voldoende deelname worden van te voren vastgelegd in de studiewijzer.
  • Ter uitbreiding van de bovenstaande regels geldt voor de vakken in het eerste semester van het eerste jaar dat een student bij minimaal 80% van de werkcolleges aanwezig dient te zijn. Bovendien moet worden deelgenomen aan eventuele tussentoetsen en verplicht gesteld huiswerk. Als niet aan deze verplichting is voldaan, wordt de student uitgesloten voor de herkansing van het bijbehorende vak. Studenten in het Dubbele Bachelor programma Wis- en Natuurkunde zijn vrijgesteld van deze plicht. In geval van persoonlijke omstandigheden, zoals in OER-A Artikel A-6.4 omschreven, wordt in overleg met de studieadviseur een afwijkend studieplan gemaakt.

Aanvullende eisen voor dit vak:

Algemeen
> Voor alle onderdelen worden studenten ingedeeld in groepen en krijgen studenten vaste dagdelen toegewezen (voor roostering: zie datanose).
> Aanwezigheid voor alle onderdelen is verplicht. Voor afwezigheid i.v.m. een bijzondere gelegenheid kan om toestemming verzocht worden bij de coördinator.

Te laat
Het practicum start op het ingeroosterde tijdstip. Studenten mogen tot 10 minuten na de start zonder enige consequentie aansluiten. Kom je meer dan 10 minuten te laat word je al "te laat" geregistreerd en ben je meer dan een uur te laat, dan wordt je als "2x te laat" geregistreerd. Je kunt twee keer te laat komen zonder gevolgen. Kom je meer dan twee keer te laat zal bij iedere volgende keer 1 punt aftrek plaats vinden voor de beoordeling van de experimentele en academische vaardigheden.

Ziekte
Als je ziek geweest bent zal er gekeken worden of gemiste dagdelen ingehaald kunnen worden. De practicumstaf zal zich tot het uiterste inspannen om dit mogelijk te maken maar beide practicumgroepen zitten behoorlijk vol en de mogelijkheden zijn niet onbeperkt. Wanneer je veel dagdelen mist kan het zo zijn dat we in overleg vast moeten stellen dat het beter is om het prac- ticumdeel of ECPC in het volgende jaar te doen.

Toetsing

Onderdeel en weging Details

Eindcijfer

Onderdeel en weging
Voor het practicumdeel:
De formele beoordeling voor het practicumdeel wordt gemaakt door de assistenten in overleg met de practicumstaf en vindt plaats op grond van de volgende punten:

  • Experimentele en academische vaardigheden(EAV): deze vaardigheden worden getoetst en beoordeeld tijdens het experimenteren. Er wordt hierbij onder andere gelet op initiatief, inzet, creativiteit, gestructureerd werken, samenwerking en de kwaliteit van de besprekingen met de begeleiders. Ook wordt in deze beoordeling de kwaliteit van het individueel bijgehouden labjournaal inclusief werkplan meegewogen. Als je vaak te laat bent wordt dat ook onder de beoordeling van academische vaardigheden meegewogen worden (en mogelijk ook onder andere categorieën als je daardoor delen gemist hebt zonder die adequaat in te halen). De beoordeling van de experimentele en academische vaardigheden telt voor 50% mee in het practicumcijfer en moet minimaal een 4.0 zijn (eventuele aftrek van punten wegens veelvuldig te laat komen niet meegerekend).

  • Herschreven verslag: over het experiment wordt er individueel een verslag geschreven. Het verslag telt voor 50% mee in het practicumcijfer en moet minimaal een 4.0 zijn (eventuele aftrek van punten voor te laat inleveren van het verslag niet meegerekend).

Voor ECPC-deel:
Voor ECPC moeten 7 scriptjes ingeleverd worden voor de volgende opdrachten:

  • Classes
  • Model-view-controller en GitHub
  • Poetry
  • Click
  • Command-line interface en docstrings
  • Graphical User Interface
  • Graphical User Interface en threads

Deze 7 opdrachten worden beoordeeld, allemaal met een gelijk gewicht. Het gemiddelde bepaald het ECPC.

Eindcijfer:
Het eindcijfer wordt bepaald door het eindcijfer van het practicumcijfer en het ECPCcijfer te middelen. Voor het succesvol afronden van de cursus moet het eindcijfer uiteindelijk minimaal op een 5.5 uitkomen.

Indien het vak niet gehaald wordt kan het deelcijfer voor het practicum of ECPC blijven staan en kan of het practicumdeel of ECPC overgedaan worden in de volgende cursus.

Herkansingsregeling practicumdeel (verbetering verslag)
Als het gewogen gemiddelde van de experimentele en academische vaardigheden minimaal een 4.0 is, dan mag je deelnemen aan de herkansingsregeling. In deze regeling bieden we je een traject aan waarin je het verslag over het experiment mag herschrijven. Dit herschreven verslag wordt door een staflid beoordeeld en vervangt de eerdere beoordeling van het verslag. Onderdeel van dit traject is een kritische reflectie op jouw eigen verslag en het bespreken van deze reflectie met een staflid. De looptijd van dit traject inclusief de bijbehorende deadlines worden door de practicumstaf vastgesteld. Wanneer je na dit traject wél voldoet aan de eisen dan heb je het practicum alsnog gehaald. Het maximale eindcijfer dat je voor de cursus krijgt toegewezen is dan een 6.0. Mocht je niet voldoen aan de gestelde eisen, dan zal je de volledige cursus in een volgend studiejaar opnieuw moeten volgen.

Herkansingsregeling ECPC
Er is geen mogelijkheid om ECPC te herkansen na afloop van de cursus. Je kunt ECPC herkansen in het volgende cursusjaar. Daarbij blijft het eindcijfer voor het practicumdeel staan.

Opdrachten

Labjournaal 
Het verloop en de resultaten van het experiment wordt vastgelegd in een labjournaal. Het labjournaal moet digitaal ingeleverd worden via Canvas en wordt meegewogen in de bepaling van het cijfer voor experimentele en academische vaardigheden. 

(Concept)verslagen experiment
Over het experiment dat uitgevoerd is in koppels schrijven een conceptverslag in drie delen thuis en dat moet ingeleverd worden om te delen met assistenten, staf en medestudenten voor een (peer) feedback rondes. Het herschreven verslag dient ingeleverd te worden voor beoordeling. De (concept) verslagen moeten digitaal ingeleverd worden via Canvas.

Code experimentautomatisering
De code voor de afzonderlijke opdrachten van ECPC moeten digitaal worden ingeleverd via Canvas.

Fraude en plagiaat

Dit vak hanteert de algemene 'Fraude- en plagiaatregeling' van de UvA. Hier wordt nauwkeurig op gecontroleerd. Bij verdenking van fraude of plagiaat wordt de examencommissie van de opleiding ingeschakeld. Zie de Fraude- en plagiaatregeling van de UvA: http://student.uva.nl

Weekplanning

Weeknummer Onderwerpen Studiestof
1

Experimentautomatisering, zelfstudie

 
2

Practicum, experimentautomatisering, zelfstudie

 
3

Practicum, experimentautomatisering, zelfstudie

 
4

Practicum, experimentautomatisering, zelfstudie

 
5

Practicum, experimentautomatisering, zelfstudie

 
6

Practicum, experimentautomatisering, zelfstudie

 
7

Practicum, experimentautomatisering, zelfstudie

 
8 -  

Rooster

Het rooster van dit vak is in te zien op DataNose.

Aanvullende informatie

Deelname aan het Natuurkunde en sterrenkunde practicum 2 is alleen mogelijk als het vak Natuurkunde en sterrenkunde practicum 1 en/of het Project natuurkunde/sterrenkunde 1 behaald is.

Dit vak heeft een Canvas-site. Hier vindt de student de noodzakelijke aanvullende informatie, zoals de handleiding voor experimenten en de opdrachten. De student wordt aangeraden om de Canvas-site met grote regelmaat te bekijken.

Contactinformatie

Coördinator

  • G.J. Kuik

Docenten

  • Berend van den Akker
  • Pim Beentjes
  • Quinten Coelho
  • dr. J.A. Dijksman
  • D.J. Engels
  • dr. David Fokkema
  • K.A. Gácsbaranyi
  • S. Heikamp MSc
  • Sjard ter Huurne
  • ing. Tom Koning
  • M. Liebel
  • Y. Lourens
  • Francesco Marangio
  • Vera Moerbeek
  • dr. C.J.M. Nellist
  • Derk Niessink
  • Munib Özdemir BSc
  • Theodore Pellegrin
  • M.E.A. Rouan Serik
  • K.J.M. Schouten
  • Rasjied Sloot MSc
  • Olivier Swaak
  • T.D. Vis
  • Annelies Vlaar MSc
  • Luuk van Vliet BSc
  • Thijs de Zeeuw