Humane Anatomie

Human Anatomy

3 EC

Semester 2, periode 5

5052HUAN3Y

Eigenaar Bachelor Biomedische Wetenschappen
Coördinator R.P. Kleipool
Onderdeel van Bachelor Biomedische Wetenschappen, jaar 1

Studiewijzer 2023/2024

Globale inhoud

Het vakgebied anatomie en embryologie vormt de wetenschap die de normale bouw en ­ontwikkeling van het menselijk lichaam in alle levensfasen tot onderwerp van studie heeft.

In de module Regulering van Vorm en Functie van Dieren hebben studenten kennis gemaakt met de algemene bouwplan van gewervelde dieren, en de vroege embryologie en organogenese van de mens.  In het vak Humane Anatomie wordt hier verder op voortgeborduurd en krijgen studenten de gelegenheid om de volwassen systematische anatomie van de mens en aangeboren afwijkingen te bestuderen aan de hand van hoorcolleges, zelfstudieopdrachten en geconserveerde menselijke preparaten.   

Studiemateriaal

Literatuur

  • Sesam Atlas van de Anatomie, deel :Bewegingsapparaat (Niet verplicht, alleen aanbevolen als naslagwerk)

  • Sesam Atlas van de Anatomie, deel :Inwendige organen (Niet verplicht, alleen aanbevolen als naslagwerk)

  • Sesam Atlas van de Anatomie, deel :Zenuwstelsel en zintuigen (Niet verplicht, alleen aanbevolen als naslagwerk)

Syllabus

  • Practicumhandleiding met deel reader

Overig

  • E-learningmodules

  • Zelfstudieopdrachten

Leerdoelen

  • een korte beschrijving geven van het vakgebied Anatomie & Embryologie.
  • anatomische terminologie gebruiken om de organen en structuren in het menselijk lichaam te benoemen, regio’s te benoemen en relatieve posities te beschrijven.
  • de verschillende niveaus van organisatie in het menselijk lichaam benoemen en beschrijven.
  • uitleggen hoe tijdens de embryonale ontwikkeling de verschillende lichaamsholten gevormd worden uit het intra-embryonale coeloom.
  • de verschillende orgaansystemen in het menselijk lichaam benoemen en beschrijven, in het bijzonder: benoemen wat de belangrijkste onderdelen van elk systeem zijn, hoe ze zich tot elkaar verhouden en beschrijven wat hun relatie is ten opzichte van andere structuren.
  • aangeboren afwijkingen van orgaansystemen identificeren en benoemen.
  • de bouw en ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel beschrijven.
  • uitleggen hoe tijdens de embryonale ontwikkeling de verschillende organen (longen, lever, maag, alvleesklier, galblaas en duodenum) gevormd worden uit de voordarm.
  • uitleggen hoe tijdens de embryonale ontwikkeling de verschillende organen (jejunum, ileum, colon, rectum en anus) gevormd worden uit de midden- en achterdarm.

Onderwijsvormen

  • Hoorcollege
  • (Computer)practicum
  • Zelfstudie

Het onderwijs bestaat uit een combinatie van hoorcolleges, zelfstudieopdrachten,  e-learningmodules en practica.

Tijdens de hoorcolleges worden een aantal anatomische concepten van de menselijke bouw en de verschillende orgaansystemen uitgelegd. De samenstelling van de verschillende orgaansystemen en de relatie van de organen ten opzichte van elkaar worden verder onderzocht tijdens de practica. In totaal zijn er vijf verplichte practica waarin de verschillende orgaansystemen, en enkele aangeboren of verworven afwijkingen, aan bod zullen komen door middel van opdrachten en demonstraties aan anatomische preparaten. Een aantal e-learningmodules en zelfstudieopdrachten dienen ter voorbereiding van de practica.

Het nabespreken van de zelfstudieopdrachten vinden plaats tijdens de anatomiepractica.

 

Verdeling leeractiviteiten

Activiteit

Aantal uur

Hoorcollege

7

Practicum

15

Tentamen

2

Zelfstudie

60

Totaal 3 EC x 28 uur

84

Aanwezigheid

Aanwezigheidseisen opleiding (OER-B):

  • Deelname aan alle practica, computerpractica en werkcolleges in het curriculum is verplicht.

Aanvullende eisen voor dit vak:

De anatomiepractica zijn verplicht. Een aantal e-learningmodules en zelfstudieopdrachten dienen vóór aanvang van elk practicum succesvol afgerond te zijn alvorens toegang tot de practica verleend wordt. Bij het niet voldoen aan de aanwezigheidsplicht bent u niet tentamengerechtigd. Deelname aan de hoorcolleges is niet verplicht, maar wordt zeer aanbevolen.

Toetsing

Onderdeel en weging Details

Eindcijfer

1 (100%)

Tentamen digitaal

Het eindcijfer voor deze cursus wordt bepaald op basis van een digitale eindtoets samengesteld uit 40 gesloten vragen. Om het vak te kunnen afsluiten moet het gemiddelde eindcijfer minimaal een 5,5 zijn en moet aan alle practicumverplichtingen zijn voldaan.

Inzage toetsing

De manier van inzage wordt via de digitale leeromgeving gecommuniceerd.

Opdrachten

Zelfstudieopdrachten

  • Ter voorbereiding voor de practica dient u een aantal zelfstudieopdrachten, zoals opgenomen en beschreven in de practicumhandleiding, te maken en mee te nemen naar de practica. Tijdens de practica zal er een nabespreking van de zelfstudieopdrachten plaatsvinden onder leiding van een docent.

Fraude en plagiaat

Dit vak hanteert de algemene 'Fraude- en plagiaatregeling' van de UvA. Hier wordt nauwkeurig op gecontroleerd. Bij verdenking van fraude of plagiaat wordt de examencommissie van de opleiding ingeschakeld. Zie de Fraude- en plagiaatregeling van de UvA: http://student.uva.nl

Weekplanning

Weeknummer Onderwerpen Studiestof
1

Introductie, Orgaansystemen, Aangeboren afwijkingen.

(start dinsdag)

Anatomie orgaansystemen,  Practicumopdrachten van practicum 1 (sommige groepen practicum 5) en de bijbehorende zelfstudieopdrachten
2

Vervolg orgaansystemen en Neuroanatomie

(maandag roostervrij: 2e Pinksterdag)

Neuroanatomie, Practicumopdrachten van practicum 2, 3, 4 en 5 en bijbehorende zelfstudieopdrachten
3 Voor enkele groepen practicum 5 en schriftelijk tentamen op vrijdag Voor enkele groepen practicum 5 en verder zelfstudie voorbereiding tentamen

 

Aanvullende informatie

Dit vak heeft een Canvassite. Hier vind je de noodzakelijke aanvullende informatie, zoals details van de te bestuderen studiestof voor de toets, de groepsindeling van de practica, en de opdrachten. Bekijk Canvas dus met grote regelmaat!

De docenten houden zich aanbevolen voor kritiek en suggesties die het verloop van het vak verbeteren. Neem daartoe contact op met de coördinator van het vak.

Als je om aantoonbare zwaarwegende redenen niet aan alle samenstellende onderdelen van de cursus kunt voldoen dien je te melden bij de vakcoördinator en studieadviseurs. Er wordt dan in samenspraak met de docent gekeken of er een andere oplossing mogelijk is.

Recidivisten die de anatomiepractica vorig studiejaar (2022/2023) hebben gevolgd zijn vrijgesteld van de verplichting om de anatomiepractica in 2023/2024 te volgen. Indien je toch bent ingedeeld kan je je afmelden bij de coördinator.

Contactinformatie

Coördinator

  • R.P. Kleipool

Docenten

  • dr. R.P. Kleipool
  • prof. dr. R.J. Oostra
  • dr. L. de Rooy