Programmeertalen

Programming Languages

6 EC

Semester 2, periode 4

5062PROG6Y

Eigenaar Bachelor Informatica
Coördinator dr. L.T. van Binsbergen
Onderdeel van Bachelor Informatica, jaar 1Dubbele bachelor Wiskunde en Informatica, jaar 1Pre-master Software Engineering, jaar 1
Links Zichtbare leerlijnen

Studiewijzer 2023/2024

Globale inhoud

Voor een informaticus is een programmeertaal een essentieel gereedschap. Informatici leren echter tijdens hun studie noodzakelijkerwijs een beperkt aantal programmeertalen. Er zijn echter vele honderden programmeertalen in omloop die elk hun eigen geschiedenis hebben en toepassingsgebieden. Programmeertalen kunnen in klassen worden onderverdeeld langs verschillende dimensies. Zo zijn er imperatieve talen, declaratieve talen, object georiënteerde talen, functionele talen, logische talen, prototype talen, talen ontworpen voor implementatie van parallelle en gedistribueerde algoritmen, talen speciaal voor administratieve applicaties, database talen, markup languages en nog heel veel meer. Bovendien combineren sommige programmeertalen eigenschappen van verschillende van dit soort "paradigma's". Van een informaticus wordt verwacht dat die zich snel een programmeertaal kan eigen maken. Er komen immers voortdurend nieuwe talen bij en deze kunnen heel snel populair worden. Er zijn natuurlijk ook informatici die hun eigen talen ontwerpen, bijvoorbeeld als er voor een gesteld probleem of taak geen perfecte taal beschikbaar is -- "met gereedschap maak je gereedschap".

Tijdens dit vak brengen we verschillende programmeertalen voor het voetlicht . De programmeertalen omvatten in ieder geval declaratieve, gedistribueerde en object georiënteerde talen. Het doel van deze cursus is de student bij te brengen dat de keuze van de programmeertaal een wezenlijk onderdeel is van het oplossen van een programmeer-probleem, en dat er voor elk doel wel een programmeertaal is of gemaakt kan worden. Bovendien zullen we overeenkomsten en verschillen tussen talen bespreken op een conceptueel niveau, hetgeen het makkelijker moet maken in de toekomst nieuwe talen te leren. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het toepassingen van handleidingen en documentatie. In het vak worden technische vaardigheden gedoceerd (programmeren in talen van verschillende aard) en is er daarnaast aandacht voor conceptuele analyses van de ontwerpkeuzes die voor bestaande talen zijn gemaakt. 

Studiemateriaal

Overig

  • Collegeslides en referenties naar online materiaal worden gepubliceerd op Canvas.

  • Het materiaal voor het Practicum Academische Vaardigheden staat op de aparte Canvas pagina genaamd 'Practicum Academische Vaardigheden INF jaar 1' en de website http://practicumav.nl/

Leerdoelen

  • idiomatische computerprogramma's schrijven in de behandelde programmeertalen
  • de behandelde programmeertalen vergelijken op basis van concepten en paradigma's
  • de voor- en nadelen afwegen van de keuze voor een programmeertaal in het algemeen en om een specifiek probleem op te lossen
  • informatie toepassen vanuit handleidingen en documentatie over programmeertalen

Onderwijsvormen

  • Hoorcollege
  • Laptopcollege

Tijdens de meeste hoorcolleges zullen de studenten worden voorbereid op het maken van de praktische opdrachten door een specifieke taal in detail te behandelen. Andere hoorcolleges hebben specifiek als doel vergelijkingen te trekken tussen de behandelde talen, maar ook andere talen binnen het op dat moment behandelde paradigma. Deze colleges zijn ondersteunend aan de schrijfopdracht en het tentamen. In de laptopcolleges werken de studenten aan hun programmeervaardigheden in de behandelde talen.

Verdeling leeractiviteiten

Activiteit

Aantal uur

Hoorcollege

30

Laptopcollege

28

Zelfstudie

110

Aanwezigheid

Aanwezigheidseisen opleiding (OER-B):

  • Voor practica en werkgroepbijeenkomsten met opdrachten geldt in principe een aanwezigheidsplicht. Wanneer studenten niet voldoen aan deze aanwezigheidsplicht kan dit als gevolg hebben dat het onderdeel niet met een voldoende kan worden afgerond.

Aanvullende eisen voor dit vak:

Aanwezigheid tijdens de werkgroepen is cruciaal voor succesvolle deelname aan het vak. Er zal echter niet op aanwezigheid worden gecontroleerd en aanwezigheid zal ook geen (direct) invloed hebben op de beoordeling. 

Toetsing

Onderdeel en weging Details

Eindcijfer

180%

Tentamen

30%

Erlang

30%

Haskell

30%

Python

10%

Written Assignment: Part 1 -- Rust

10%

Written Assignment: Part 2 -- Scala

10%

Written Assignment: Part 3 -- Go

Er zijn drie practicumopdrachten, drie schrijfopdrachten, en één tentamen. Allen beoordeeld met een cijfer tussen de 1 en 10. De deadlines zijn strikt, te laat ingeleverde opgaven worden niet nagekeken. Er zijn dus in totaal 7 beoordelingen te ontvangen. Het relatieve gewicht en eventuele minimum eisen worden gecommuniceerd tijdens het eerste college van het vak.

Inzage toetsing

De manier van inzage wordt via de digitale leeromgeving gecommuniceerd.

Opdrachten

Opgave 1: Python

  • Zie Canvas

Deel 1: Schrijfopdracht

  • Zie Canvas

Opgave 2: Haskell

  • Zie Canvas

Deel 2: Schrijfopdracht

  • Zie Canvas

Opgave 3: Erlang

  • Zie Canvas

Deel 3: Schrijfopdracht

  • Zie Canvas

Fraude en plagiaat

Over het algemeen geldt dat elke uitwerking die je inlevert ter verkrijging van een beoordeling voor een vak je eigen werk moet zijn, tenzij samenwerken expliciet door de docent is toegestaan. Het inzien of kopiëren van andermans werk (zelfs als je dat hebt gevonden bij de printer, in een openstaande directory of op een onbeheerde computer) of materiaal overnemen uit een boek, tijdschrift, website, code repository of een andere bron - ook al is het gedeeltelijk - en inleveren alsof het je eigen werk is, is plagiaat.

We juichen toe dat je het cursusmateriaal en de opdrachten met medestudenten bespreekt om het beter te begrijpen. Je mag bronnen op het web raadplegen om meer te weten te komen over het onderwerp en om technische problemen op te lossen, maar niet voor regelrechte antwoorden op opgaven. Als in een uitwerking gebruik is gemaakt van externe bronnen zonder dat een bronvermelding is vermeld (bijvoorbeeld in de rapportage of in commentaar in de code), dan kan dat worden beschouwd als plagiaat.

Deze regels zijn er om alle studenten een eerlijke en optimale leeromgeving aan te kunnen bieden. De verleiding kan groot zijn om te plagiëren als de deadline voor een opdracht nadert, maar doe het niet. Elke vorm van plagiaat wordt bestraft. Als een student ernstige fraude heeft gepleegd, kan dat leiden tot het uitschrijven uit de Universiteit. Zie voor meer informatie over het fraude- en plagiaatreglement van de Universiteit van Amsterdam: www.student.uva.nl

Weekplanning

Weeknummer Paradigma
Programmeertaal Puzzelopdracht
Practicumopdracht
Schrijfopdracht
1 Introductie Intro / Python      
2 Object georiënteerd Python Maandag    
3 Object georiënteerd Python   Donderdag Vrijdag
4 Declaratief  Haskell Donderdag    
5 Declaratief  Haskell   Donderdag Vrijdag
6 Gedistribueerd  Erlang Donderdag    
7 Gedistribueerd  Erlang   Donderdag Vrijdag
8 Tentamenweek        

 

Aanvullende informatie

Aanbevolen voorkennis

Studenten worden geacht reeds te kunnen programmeren in een imperatieve taal (zoals Java/C). Vakken vergelijkbaar met Inleiding Programmeren (5062INPR6Y) en Datastructuren (5062DATA6Y) bieden een goede voorbereiding voor dit vak.

Practicum Academische Vaardigheden

Dit vak zal inhoud geven aan schrijfopdrachten die de INF studenten uitvoeren voor het vak AVI

Contactinformatie

Coördinator

  • dr. L.T. van Binsbergen

Docenten

  • Thomas van Binsbergen (tevens coordinator)
  • Bas Terwijn
  • Taco Walstra
  • Christopher Esterhuyse (tevens lab coordinator)