Inleiding Logica

Introduction to Logic

6 EC

Semester 1, periode 1

5071INLO6Y

Eigenaar Bachelor Informatiekunde
Coördinator Balder ten Cate
Onderdeel van Bachelor Informatiekunde, jaar 1

Studiewijzer 2022/2023

Globale inhoud

In dit college worden basisbegrippen uit de propositie- en predicatenlogica behandeld, voorafgegaan door een inleiding in de verzamelingenleer. Ook worden een aantal toepassingen van verzamelingenleer en logica besproken. Binnen de logica is de belangrijkste notie dat van een logisch gevolg: wanneer volgt bewering B uit bewering A. Deze en andere noties worden semantisch gemodelleerd met waarheidstafels. Ook leren studenten afleidingen te vinden in diverse bewijssystemen, zoals natuurlijke deductie, resolutie en semantische tableaux, om aan te tonen dat B uit A volgt. Het modelleren (en oplossen) van problemen geformuleerd in natuurlijke taal krijgt extra aandacht. 

Studiemateriaal

Syllabus

  • Een syllabus  staat p de Canvas site (boek.pdf)

Leerdoelen

  • De student kent de begrippen uit de verzamelingenleer
  • De student kent de propositielogica en predicaatlogica, alsmede een beperking op wat principieel kenbaar is
  • De student kan modelleren met verzamelingen en logica
  • De student kan de notie ‘logisch gevolg’ en andere logische eigenschappen nagaan met waarheidstafels
  • De student kan eenvoudige natuurlijk taalzinnen in logica uitdrukken

Onderwijsvormen

  • Hoorcollege
  • Werkcollege

Verdeling leeractiviteiten

Activiteit

Uren

Deeltoets

2

Hoorcollege

24

Tentamen

2

Werkcollege

24

Zelfstudie

116

Totaal

168

(6 EC x 28 uur)

Aanwezigheid

Aanwezigheidseisen opleiding (OER-B):

  • Voor practica en werkcolleges, met opdrachten, geldt een aanwezigheidsplicht, tenzij anders vermeld in de studiegids. Wanneer studenten niet voldoen aan deze aanwezigheidsplicht kan het onderdeel niet met een voldoende worden afgerond. De aanwezigheidsplicht met betrekking tot hoor-werkcolleges staat, indien van toepassing, vermeld in de studiegids.

Aanvullende eisen voor dit vak:

Aanwezigheid bij de hoorcolleges wordt sterk aanbevolen.

Voor het werkcollege Inleiding Logica geldt een aanwezigheidsplicht van 80%. Als je hier niet aan voldoet, dan wordt er geen eindcijfer geregistreerd.

Toetsing

Onderdeel en weging Details

Eindcijfer

0.45 (45%)

Deeltoets

0.45 (45%)

Eindtentamen

0.1 (10%)

Huiswerk

Het eindcijfer bestaat uit een theoretisch gedeelte dat voor 90% meetelt en een praktisch gedeelte dat voor 10% meetelt. Voor beide gedeeltes moet minstens een 5.5 worden gehaald.

Het deelcijfer voor het theoretisch gedeelte wordt berekend op basis van twee deeltentamens (30 september en 25 oktober). Het eerste deeltentamen gaat over de stof van de eerste drie weken en het tweede deeltentamen over de stof van de laatste drie weken en beide deeltentamens wegen even zwaar. Het theoretisch gedeelte kan worden herkanst en het hertentamen vindt plaats op 20 december: het hertentamen gaat over de gehele theoretische lesstof.

Het deelcijfer voor het praktisch gedeelte wordt berekend op basis van 6 huiswerkopgaven die voor 10% meetellen. Dit onderdeel kan niet worden herkanst en blijft staan voor hertentamen.

Inzage toetsing

De manier van inzage wordt via de digitale leeromgeving gecommuniceerd.

Opdrachten

Iedere week worden er opdrachten gegeven die de maandag erop moeten worden ingeleverd. Deze worden nagekeken en tellen mee voor 10% van het uiteindelijke punt. De opdrachten zullen via canvas ter beschikking gesteld.

Er mag in kleine groepen worden samengewerkt aan het oplossen van de huiswerkopgaven, maar iedere student moet zelf de antwoorden uitwerken, opschrijven, en inleveren.

Fraude en plagiaat

Dit vak hanteert de algemene 'Fraude- en plagiaatregeling' van de UvA. Hier wordt nauwkeurig op gecontroleerd. Bij verdenking van fraude of plagiaat wordt de examencommissie van de opleiding ingeschakeld. Zie de Fraude- en plagiaatregeling van de UvA: http://student.uva.nl

Weekplanning

De weekplanning kan worden gevonden op Canvas.

Rooster

Het rooster van dit vak is in te zien op DataNose.

Aanvullende informatie

Dit vak heeft een Canvassite. Hier vind je de noodzakelijke aanvullende informatie, zoals de groepsindeling van de werkcolleges en de opdrachten. Bekijk de Canvassite dus met grote regelmaat!

Contactinformatie

Coördinator

  • Balder ten Cate

De colleges in de eerste 4 weken worden gegeven door Balder ten Cate. De colleges in the tweede 4 weken worden gegeven door Robert van Rooij.