Studiewijzer 2022/2023

Globale inhoud

Sterrenkunde verenigt verschillende disciplines binnen de natuurkunde. Voor het begrip van de bouw en evolutie van sterren is kennis van de fysische processen die zich afspelen op de kleinste schaal (bijv. fusie van waterstof) net zo hard nodig als van processen met een veel groter bereik, zoals bijv. stralingstransport. Het bestuderen van sterren vindt voornamelijk plaats door het nauwkeurig waarnemen en interpreteren van het licht dat deze objecten uitzenden. De positie van een ster in het Hertzsprung-Russell diagram bepaalt waar een ster zich op zijn levenspad bevindt. Voor een goede analyse van het (ster)spectrum is gedegen kennis van de atoomstructuur en de wisselwerking tussen licht en materie vereist. In dit college komen de belangrijkste fysische processen in sterren aan bod, met nadruk op de kernfusieprocessen die zich in de sterkern afspelen. Deze processen produceren de chemische elementen waar ook wij uit bestaan. Het laatste deel van het college gaat in op de vorming en evolutie van sterren, tot en met het einde van een ster als planetaire nevel, supernova, of gamma-ray burst, en tenslotte een witte dwerg, neutronenster of zwart gat.

Studiemateriaal

Literatuur

  • Sean G. Ryan and Andrew J. Norton, 'Stellar Evolution and Nucleosynthesis', Cambridge University Press, 2010, ISBN 978-0-521-13320-3.

Leerdoelen

  • Fysische eigenschappen van sterren
  • Inwendige structuur van sterren
  • Kernfusie in relatie tot chemische evolutie heelal
  • Evolutie na de hoofdreeks
  • Eindstadia van sterevolutie

Onderwijsvormen

  • Hoorcollege
  • Werkcollege
  • Zelfstudie

Hoor- en werkcolleges.

Verdeling leeractiviteiten

Activiteit

Aantal uur

Hoorcollege

22

Werkcollege

22

Zelfstudie

124

Aanwezigheid

Aanwezigheidseisen opleiding (OER-B):

  • Van elke student wordt actieve deelname verwacht aan het onderwijsonderdeel waarvoor hij staat ingeschreven. Een student die de eerste twee werkcolleges van een lesblok geen gebruik maakt van de werkcolleges, zal administratief uit de werkcollegegroep verwijderd worden. Een verzoek opnieuw ingeschreven te worden bij de werkcolleges kan ingediend worden bij de opleidingscoördinator.
  • Als een student door overmacht niet aanwezig kan zijn bij een verplicht onderdeel van het onderdeel, dient hij dit zo snel mogelijk schriftelijk te melden bij de betreffende docent. De docent kan, eventueel na overleg met de studieadviseur, besluiten om de student een vervangende opdracht op te leggen.
  • Het is niet toegestaan om verplichte onderdelen van een onderdeel te missen als er geen sprake is van overmacht.
  • Bij kwalitatief of kwantitatief onvoldoende deelname, kan de examinator de student uitsluiten van verdere deelname aan het onderdeel of een gedeelte daarvan. Voorwaarden voor voldoende deelname worden van te voren vastgelegd in de studiewijzer.
  • Ter uitbreiding van de bovenstaande regels geldt voor de vakken in het eerste semester van het eerste jaar dat een student bij minimaal 80% van de werkcolleges aanwezig dient te zijn. Bovendien moet worden deelgenomen aan eventuele tussentoetsen en verplicht gesteld huiswerk. Als niet aan deze verplichting is voldaan, wordt de student uitgesloten voor de herkansing van het bijbehorende vak. Studenten in het Dubbele Bachelor programma Wis- en Natuurkunde zijn vrijgesteld van deze plicht. In geval van persoonlijke omstandigheden, zoals in OER-A Artikel A-6.4 omschreven, wordt in overleg met de studieadviseur een afwijkend studieplan gemaakt.

Toetsing

Onderdeel en weging Details

Eindcijfer

Tentamen

Moet ≥ 5.5 zijn, Vereist

Tussentoets 1

Tussentoets 2

De beoordeling wordt gebaseerd op de resultaten van het schriftelijk tentamen.

Op 3 momenten wordt er een tussentoets afgenomen. Indien voor deze tussentoets een 7 of hoger gescoord wordt, hoeft de desbetreffende opgave (dus opgave 1, 2 en/of 3 van de in totaal vier opgaven) tijdens het schriftelijk tentamen niet te worden gemaakt.

Zij die 1 of meer tussentoetsen hebben gemaakt met een score van 7 of hoger, krijgen vrijstelling van het maken van de betreffende opgave(n) van het schriftelijk tentamen. Het behaalde cijfer telt dan als score voor de betreffende opgave van het schriftelijk tentamen. Het doel van deze aanpak is om de studielast zo veel mogelijk te verspreiden.

Fraude en plagiaat

Dit vak hanteert de algemene 'Fraude- en plagiaatregeling' van de UvA. Hier wordt nauwkeurig op gecontroleerd. Bij verdenking van fraude of plagiaat wordt de examencommissie van de opleiding ingeschakeld. Zie de Fraude- en plagiaatregeling van de UvA: http://student.uva.nl

Weekplanning

Zie de studiegids op de Canvas homepagina voor een uitgebreide weekplanning.

 

Rooster

Het rooster van dit vak is in te zien op DataNose.

Aanvullende informatie

Aanbevolen voorkennis: Inleiding sterrenkunde en quantummechanica.

Contactinformatie

Coördinator

  • dr. Nathalie Degenaar