Academische Vaardigheden Biologie Semester 2

Academic Skills Biology Semester 2

0 EC

Semester 2, periode 4, 5, 6

50422AVB0Y

Eigenaar Bachelor Biologie
Coördinator Hanneke de Leeuw
Onderdeel van Bachelor Biologie, jaar 1

Studiewijzer 2022/2023

Globale inhoud

Gedurende de werkgroepen van academische vaardigheden voor periode 4 geven studenten een individuele presentatie van een wetenschappelijk artikel. Er wordt gewerkt met thema's die raken aan de vakken Biologie van Dieren en Biologie van Planten. Studenten geven feedback op elkaars presentaties en nemen deel aan de plenaire discussie na afloop van iedere presentatie.

Studiemateriaal

Literatuur

  • Studenten zoeken eigen literatuur via relevante databases zoals Web of Science

Syllabus

  • Het benodigde onderwijsmateriaal zal via Canvas worden aangeboden.

Leerdoelen

  • Wetenschappelijke artikelen lezen, de benodigde informatie vinden en aanvullende achtergrondinformatie opzoeken.
  • De inhoud van een wetenschappelijk artikel mondeling en schriftelijk in eigen woorden formuleren.
  • De empirische cyclus herkennen in wetenschappelijke artikelen en deze zelf toepassen in wetenschappelijke verslaglegging.
  • Een bondige, formele, heldere en tekstueel samenhangende tekst in correct Nederlands schrijven.
  • Op een wetenschappelijke manier verslaglegging doen van eigen experimenten en experimenten van anderen.
  • Inhoudelijke en methodologische kritische vragen stellen bij presentaties over wetenschappelijk onderzoek.
  • Beweringen onderbouwen met argumenten en literatuur.
  • Op een wetenschappelijke manier een presentatie geven ondersteund met een diapresentatie in PowerPoint.
  • Vragen stellen bij presentaties over wetenschappelijk onderzoek.
  • Feedback geven op verslaglegging van wetenschappelijk onderzoek van medestudenten.
  • Feedback ontvangen en verwerken om opdrachten te verbeteren.
  • Reflecteren op de eigen inzet en vaardigheden voor eindopdrachten.

Onderwijsvormen

  • Werkcollege
  • Presentatie/symposium

Presenteren van onderzoek is een belangrijke manier om in de wetenschap informatie uit te wisselen en onderzoek te presenteren aan (o.a.) vakgenoten. Een goede presentatievaardigheid is voor iedere wetenschapper essentieel. Door individuele presentaties over bestaand onderzoek oefenen studenten met de basis die voor deze vaardigheid noodzakelijk is.

Verdeling leeractiviteiten

Activiteit

Uren

 

Werkcollege

12

 

Zelfstudie/voorbereiding

10

 

Totaal

22

(0 EC x 28 uur)

Academische vaardigheden

Tijdens dit onderdeel van Academische Vaardigheden leer je zelfstandig mondeling verslag te doen van een wetenschappelijk onderzoek volgens de empirische cyclus. Je zoekt zelf een artikel met een goed voorbeeld van zo'n onderzoek en presenteert dat aan de hand van een Poowerpointpresentatie aan je medestudenten. Je ontvangt feedback van medestudenten en bekijkt een opname van je eigen presentatie voor een reflectieopdracht.

Tijdens deze periode lees je ook twee artikelen bij de presentaties van andere studenten en stel je hierover vragen tijdens de discussieronde. Je geeft feedback aan medetudenten over hun presentaties.

Aanwezigheid

Aanwezigheidseisen opleiding (OER-B):

  • Deelname aan (computer)practica, veldwerk en werkcolleges is in principe verplicht. Eventueel aanvullende eisen worden per onderdeel in de studiewijzer omschreven. Hier staat ook beschreven wat de eventuele consequenties zijn van het niet nakomen van deze verplichting.

Aanvullende eisen voor dit vak:

De aanwezigheidsplicht geldt voor alle werkcolleges. Afwezigheid zonder geldige reden of zonder afmelding kan tot uitsluiting van de verdere werkgroepen leiden. Ook bij (herhaaldelijk) te laat komen voldoe je niet aan de aanwezigheidsplicht. Bij uitsluiting wegens afwezigheid wordt er geen cijfer geregistreerd voor de AV-opdracht van het betreffende vak en kan het vak dus ook niet afgesloten worden. Herkansing vindt plaats in overleg met vakcoördinator en betrokken docenten.

Mocht je wegens persoonlijke omstandigheden (denk hierbij aan ziekte of bijzondere familieomstandigheden) niet kunnen deelnemen aan een verplichte onderwijsbijeenkomst, neem dan direct per e-mail contact op met de docent of de vakcoördinator. 

Ben je langdurig niet in staat om onderwijs te volgen (langer dan 1 week), bespreek dit dan ook met de studieadviseur.

Toetsing

Onderdeel en weging Details

Eindcijfer

De beoordeling van de presentatie vindt plaats middels een rubric. Om dit onderdeel af te ronden moet minimaal een 5,5 gehaald worden voor de presentatie. De beoordeling is onderdeel van het eindcijfer voor het vak Biologie van Planten, het telt daarin voor 10% mee.

Voor een herkansing kan maximaal een 6 behaald worden.

Inzage toetsing

De beoordeling wordt altijd toegelicht middels de rubric. Daarnaast kan de student aanvullende (mondelinge) toelichting vragen aan de docent.

Opdrachten

Elke student geeft een individuele presentatie van een wetenschappelijk artikel, doorgaans volgens IMRD-format. De student zoekt zelf binnen het thema van de betreffende sessie een artikel naar keuze en overlegt de geschiktheid daarvan voor de opdracht met de docent. Voorafgaand aan de presentatie worden de bijbehorende slides in PowerPoint ingeleverd.

In de werkgroepen waarin de student zelf niet presenteert neemt deze deel aan de discussie rondom presentaties van anderen en geeft bij gelegenheid feedback op de presentatie van medestudenten. Ook lezen studenten bij toerbeurt mee met de artikelen die door de medestudenten gepresenteerd worden en stellen na afloop van de presentatie inhoudelijke vragen.

Fraude en plagiaat

Dit vak hanteert de algemene 'Fraude- en plagiaatregeling' van de UvA. Hier wordt nauwkeurig op gecontroleerd. Bij verdenking van fraude of plagiaat wordt de examencommissie van de opleiding ingeschakeld. Zie de Fraude- en plagiaatregeling van de UvA: http://student.uva.nl

Weekplanning

WeeknummerOnderwerpenStudiestof
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20

Rooster

Het rooster van dit vak is in te zien op DataNose.

Aanvullende informatie

De beoordeling van dit onderdeel maakt deel uit van de eindbeoordeling van het vak Biologie van Planten.

Verwerking feedback studenten

In voorgaande jaren hebben de studenten aangegeven dat de opdracht voor het meelezen van een artikel dat door een medestudent gepresenteerd wordt als te uitgebreid en overlappend met een andere opdracht ervaren werd. Deze opdracht is voor dit jaar aangepast om meer aan te sluiten bij het faciliteren van de discussie over het artikel in plaats van een zware focus op de analyse van het artikel zelf. Hiermee willen we de relevantie van de opdracht verbeteren.

Contactinformatie

Coördinator

  • Hanneke de Leeuw